Matjaž Smodiš se še dobro spomni, kako je Slovenija
Matjaž Smodiš se še dobro spomni, kako je Slovenija "trpela", ko se je na evropskem prvenstvu leta 2009 poškodoval Goran Dragić in ko je potem vse breme nosil sicer odlični Jaka Lakovič. Večina se strinja, da bi Slovenija takrat osvojila medaljo, če bi lahko na odločilnih tekmah igral Dragić. Foto: EPA
Serkan Erdogan, Marko Milič
Marko Milič je bil vsem vedno za zgled, kako se boriti za klub in reprezentanco. Foto: EPA
Beno Udrih
Beno Udrih se je kar z SMS sporočilom "zahvalil" za povabilo. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Beno Udrih je razburil slovensko športno javnost. 50 dni pred začetkom evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo gostila Slovenija, je z SMS-sporočilom sporočil, da spet ni pripravljen obleči reprezentančnega dresa. "Njegove odpovedi so že klasika. Seveda se ima vsak pravico sam odločiti, ali bo igral ali ne, je pa vprašanje, na kakšen način sporočiš in kdaj. Neka etika, neka higiena mora obstajati," je za MMC povedal trener Gašper Okorn.

Kot v španskih nadaljevankah
"Bolje je, da se s tem čim manj ukvarjamo, ampak pozornost raje posvečamo tistim, ki bodo igrali in se borili za Slovenijo," je še dodal Gašper Okorn, ki se iz Slovana seli v Katar. Tam je ob koncu kariere svoj "prostor" našel tudi Marko Milič, ki je bil drugače od Udriha vsem igralcem vedno zgled, kako se boriti za klub in reprezentanco. "Škoda, da se je vleklo toliko časa. Lahko bi takoj povedal, tako pa se je vleklo kot v španskih nanizankah."

Že tako je v Sloveniji preveč škandalov
"Ob tem se vidi, koliko komu pomeni reprezentanca. Reprezentanca in klub te značajsko tako na terenu kot ob njem bolj razgalita, kot če si nag pod tušem. Reprezentanca ni prisila. Če čutiš pripadnost, boš igral in navijači bodo hvaležni, sicer naj kdo drug dobi priložnost," je povedal Milič, ki opozarja, da neprijeten dogodek ne bi smel dobivati preveč medijske pozornosti. "Že tako je pri nas vse preveč škandalov."

Še vedno imamo ogromno odličnih igralcev
36-letni Milič meni, da je še vedno veliko pozitivnih zgodb, ki bi jih bilo pomembneje izpostavljati. "Že to, da bomo lahko Eurobasket pozdravili na domačih tleh, je velika stvar. Imamo Gorana Dragića, ki blesti v Ligi NBA, imamo odličnega krilnega igralca Boštjana Nachbarja, pa Mirzo Begića, ki sodi med najboljše evropske centre, poleg tega je Jaka Lakovič spet v izvrstni formi. Pozitivnih zgodb je ogromno."

Navijači Slovenije so, po komentarjih na spletnem forumu sodeč, večinoma obsodili Bena Udriha in imajo dovolj njegovih večnih izgovorov. V zadnjih 12 letih je sodeloval le na dveh turnirjih. V MMC-jevi anketi je več kot polovica odgovorila, da o Benu Udrihu sploh nočejo več nič slišati, tako se jim je zameril.


Spomin na izgubljeno medaljo leta 2009

Matjaž Smodiš, ki je tako kot Milič pustil velik pečat v slovenski košarki, Udrihove odpovedi ni želel obširno komentirati. "Očitno ima neka druga razmišljanja in ne čuti potrebe, da bi igral. Po podatkih sodeč, je bil s KZS-jem v resnih pogovorih in se je zadnji hip odločil drugače. Treba se bo pač koncentrirati na tiste, ki bodo igrali. Upam, da se ne bo ponovila zgodba z EP-ja na Poljskem 2009, ko smo ostali brez medalje, potem ko se je Goran Dragić poškodoval in je bilo vse breme organizacije igre na Jaki Lakoviču. Bognedaj, da se kaj takšnega ponovi. Če bo spet kdo staknil kakšno poškodbo in bo odsoten, bo to velik udarec za Slovenijo."