Tokrat je bil kapetan Uroš Slokar. Foto: Aleš Fevžer
Tokrat je bil kapetan Uroš Slokar. Foto: Aleš Fevžer
Jure Balažič
Slovenci so imeli tokrat v napadu precej več težav kot v petek, ko so že v prvem polčasu zadeli devet trojk. Foto: Aleš Fevžer
Slovenski košarkarji odpravili Makedonce

Precej uglednejši nasprotnik, kot je bila v petek Ukrajina (zmaga s 74:46), je Slovencem povzročal nemalo težav. Ob visoki temperaturi v športni dvorani je žoga hitro letela iz rok in mimo obroča, poleg tega so gostje sijajno zaprli prostor pod obročem. Makedonci so do zadnje četrtine nadzorovali potek tekme, med drugim v drugi četrtini povedli že za enajst točk (20:31), a so gostitelji v zadnjih desetih minutah stvari postavili na svoje mesto.

Slovenci proč vrgli 18 prostih metov
Končno je nekoliko bolje steklo v napadu (v prvih treh četrtinah met za tri točke 3/13, prosti meti 12/27), zobe pa je pokazala tudi obramba. Gostje v zadnji četrtini sploh niso dosegli koša iz igre, edini prosti met pa so zadeli v 39. minuti (!). Slovenci so z delnim nizom 14:0 tehtnico le nagnili na svojo stran. Na koncu so za dve metali 17/32, za tri 5/18, zgrešili pa kar 18 (!) prostih metov - 14/32.

Tokrat nič minut za Gorana Dragića
Božidar Maljković je tako kot v petek zunaj ekipe pustil Boštjana Nachbarja, Jako Lakovića in Jako Brodnika, namesto Mirze Begića, ki je dobil svoje prve minute, pa se jim je pridružil še Goran Dragić. Kapetansko vlogo je tokrat opravljal Uroš Slokar. Začetno slovensko peterko so sestavljali Klemen Prepelič, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Jure Balažič in Gašper Vidmar. Makedonski selektor Aleš Pipan še ni računal na glavna zvezdnika Pera Antića in Boja McCalebba.

Jaka Brodnik se poslavlja od reprezentance
Slovenija bo po dnevu premora priprave nadaljevala v Zrečah. Strokovni štab se je za delo v preteklih desetih dneh zahvalil Jaki Brodniku. Naslednje prijateljske tekme bo Slovenija igrala prihodnji konec tedna v Celju, in sicer proti Latviji, Srbiji in Turčiji.

"Nismo igrali v peti prestavi, temveč v tretji"
Božidar Maljković, selektor Slovenije: "Nismo igrali v peti prestavi, temveč v tretji. Ekipa Makedonije je zelo izkušena, igralci se odlično poznajo med seboj in tudi oslabljeni so nam povzročali težave. Ko bodo popolni, sem prepričan, da bodo trn v peti vsaki ekipi na EP-ju. V drugem polčasu, predvsem pa v zadnji četrtini, smo zaigrali veliko bolj agresivno, s tem presenetili tekmeca in prišli do zaslužene zmage. Žal smo zgrešili ogromno prostih metov, kar govori o tem, da ekipa psihološko ni bila povsem pripravljena. Igralci so očitno mislili, da bodo zlahka opravili s tekmecem, toda tega v košarki enostavno ni. Ta igra zahteva popolno osredotočenost."

Uroš Slokar, slovenski kapetan: "V zadnjih sedmih minutah, ko smo se zresnili, smo stisnili v obrambi in vsa stvar je bila veliko lažja. Tako kot smo igrali v zaključku, moramo vztrajati čim dlje časa; zagotovo bodo prišle črne minute, a ključ do uspeha bo vedno agresivna obramba. Kar se tiče velikega števila zgrešenih prostih metov, se ne bi sekiral, saj imamo za seboj naporne priprave. S sproščenostjo bomo tudi to zadeli."

Pripravljalna tekma, Litija
SLOVENIJA - MAKEDONIJA
63:54 (20:21, 12:17, 15:15, 16:1)
Z. Dragić in Joksimović po 11, Blažič 10, Vidmar 9, Slokar 8, Lorbek 5, Morina in Prepelič po 3, Begić 2, Balažič 1; Čekovski 17, V. Stojanovski 12, D. Stojanovski 10, Samardžiski 5, Gjurovski in Ilievski po 3, Kostoski in Brčkov po 2.

Met za dve točki: 17/34; 9/28
Met za tri točke: 5/15; 8/22
Prosti meti: 14/32; 12/17
Skok: 35; 17

Slovenski košarkarji odpravili Makedonce