Sergio Tavčar, legenda športnega novinarstva:
Sergio Tavčar, legenda športnega novinarstva: "Slovenija je imela dober napad in odličen skok v napadu. V določenih obdobjih so kraljevali pod košem, zunanji igralci pa so centre uspešno zalagali z uporabnimi žogami." Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Dušan Hauptman
Dušana Hauptmana so številni navijači pred dvorano prosili za fotografiranje. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Spremljanje tekme Slovenija - Italija v obeh Goricah

"To je bil napad z imenom in priimkom: brata Dragić in Nachbar. V drugem polčasu je Slovenija igrala tudi bolje v obrambi in Italijani niso več zadevali tako kot v prvem polčasu. Sicer pa tega niti ni bilo pričakovati - njihov met za tri je bil v prvem polčasu 7/11. To je težko ponoviti. Pričakoval sem njihov padec, res pa je, da sem se tudi bal, da se bo nam ustavilo v napadu. Na srečo je ekipa dokazala, da ima veliko dobrih strelcev," je po četrti zmagi Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu za MMC razmišljal nekdanji košarkarski reprezentant Dušan Hauptman.

Odprlo se je: 84 točk Slovenije
Že pred tekmo je bil Hauptman prepričan, da bo po dveh porazih Slovenija spet prava in da se bo v napadu odprlo. "Že dolgo sicer trdim, da slovenski klubi in igralci premalo trenirajo met, ampak to zdaj pri naši reprezentanci ne bi smel biti problem na tekmah drugega dela, saj je vložek tako velik, da bodo igralci, verjamem, še bolj zbrani in še učinkovitejši." In res smo videli povsem drugačen obraz Maljkovićevih junakov kot na tekmi proti Poljski in tudi mirnejšo roko. Met za dve točki je bil skoraj 50-odstoten, izza črte pa je Slovenija zadela tretjino poskusov (6/18).

S takšnim napadom je težko izgubiti
Hauptman meni, da je Slovenija tudi dokazala, da bo na domačem prvenstvu res v bitki za medalje. Kaj je bilo odločilno na tekmi proti azzurrom? "To, da je Slovenija začela sproščeno, čeprav si je dovolila veliko trojk in da sta na koncu s skoki in koši blestela brata Dragić." Naslednji slovenski tekmec bo Grčija. "En dan premora bo dovolj, da fantje spet naravnajo glave. S takšnim napadom bo težko izgubiti, sploh v tej atmosferi Stožic, če ne bo šlo v napadu, bo pa treba igrati še bolj trdno obrambo. Sicer pa so še rezerve, nekateri niso dali vsega - ampak saj jim niti ni bilo treba."

Tavčar: Belinelli katastrofalen
Za komentar četrtkovega večernega obračuna smo prosili še dolgoletnega komentatorja TV Kopra Sergia Tavčarja. "Slovenija je v nasprotju s tekmo proti Hrvaški tokrat igrala veliko bolj sproščeno. Unovčila je boljše posameznike in daljšo klop. Na začetku je ekipo pokonci držal Boštjan Nachbar, na koncu brata Dragić. Slovenija je imela dober napad in odličen skok v napadu. V določenih obdobjih so kraljevali pod košem, zunanji igralci pa so centre uspešno zalagali z uporabnimi žogami. Pri Italiji me je razočaral Marco Belinelli, bil je katastrofalen."

Spremljanje tekme Slovenija - Italija v obeh Goricah