45-letni Andrea Trinchieri je z Grčijo presenetljivo ostal brez četrtfinala. Foto: EPA
45-letni Andrea Trinchieri je z Grčijo presenetljivo ostal brez četrtfinala. Foto: EPA
Nikos Zisis
Nikos Zisis je z odlično igro proti Hrvaški držal Grke v igri, a po lepih dveh prodorih dvakrat zgrešil met za zmago. Foto: EPA
Vassilis Spanoulis
Med prvenstvom je imel veliko težav s poškodbo izjemni Vassilis Spanoulis, ki je tekmo s Hrvaško predčasno končal zaradi petih osebnih napak. Foto: EPA

Bolj kot mentalni in psihološki vidik je proti Sloveniji odločil košarkarski. Njihova igra je ena najbolj fizičnih, kar sem kdaj videl. Niso nam dopustili razviti naše obrambe. Bili so izjemno agresivni. Šele v drugem delu smo začeli igrati, a je bilo prepozno.

Andrea Trinchieri o porazu proti Sloveniji
Hrvati ugnali Grke, Italijani Špance
Hrvati dosegli še sedmo zmago zapored
Zgodba o grškem zvezdniku Vassilisu Spanoulisu

Grčija je na vseh stavnicah pred prvenstvom sodila v ožji krog favoritov, številni pa so jo postavili na sam vrh. Na EuroBasket je prišla s popotnico dobrih iger na pripravljalnih tekmah. Vodja ekipe je bil najboljši košarkar, ki igra v Evropi, Vassilis Spanoulis. Sijajni branilec je bil motor ekipe, ki je bila mešanica izkušenih odličnih igralcev, kot sta Yannis Bourousis in Nikos Zisis, ter nadarjenih mladeničev na čelu s Kostasom Papanikolaoujem.

Prelomnica poraz s Finsko
Pred prvenstvom je Grčija ostala brez poškodovanega Sofokilsa Schortsanitisa in Nicka Calathesa, Dimitris Diamantidis pa je že sklenil reprezentančno pot, a kljub temu je v Slovenijo prišla z visokimi cilji. Suvereno je začela turnir in nanizala tri zmage zapored. S 84:61 je nadigrala tudi večne tekmece Turke, nato pa se je poškodoval Spanoulis, ki je izpustil dve srečanji. Sledila sta poraz z razigranimi Italijani in nepričakovani neuspeh proti Finski. Svojo moč so na čelu s Spanoulisem pokazali proti Španiji, nato pa po trdem boju klonili pred Slovenijo in po dveh podaljških še Hrvaško ter po drugem delu tako končali turnir.

"To je hud udarec za nas. Težko je potegniti črto in ne moremo si ustvariti še prave slike o prvenstvu. Jasno je, da smo zelo razočarani. Nismo igrali dobro. Na to je vplivalo več stvari. Spanoulis, naš najboljši igralec, je imel težave s poškodbo. Manjkal je na dveh tekmah. Vse ekipe so izgubljale tekme, a niso porazov nosile s sabo v drugi del. Odločilna je bila tekma s Finsko. Odigrali smo jo 16 ur po težki tekmi z Italijo, po trdem boju. Proti Španiji smo igrali izjemno. Vse smo dali od sebe tudi proti Sloveniji. Dobro smo se borili proti Hrvaški, a nam je zmanjkalo nekaj sreče. Igralci so se poškodovali in ni lahko igrati z manj igralci v rotaciji v tako težkem ritmu," je bil po manjšem polomu razočaran Trinchieri, ki je prevzel del odgovornosti: "Ni me strah spoprijeti se s situacijo. Se ne skrivam. V garderobi sem videl žalostne košarkarje, poklapane in sklonjenih glav. Igralci so se zavedali, kaj se je zgodilo, in bilo jim je žal, kakor je tudi meni."

Vse je šlo v narobno smer
Italijanski strokovnjak se je izkazal na klopi Cantuja, v novi sezoni bo vodil Unics, ob selektorskem debiju pa mu je spodletelo: "Spodletelo nam je, a obstajajo tudi določeni razlogi, na katere nismo imeli vpliva. Naredili smo precej napak. Tu dvignem roko in priznam svojo krivdo brez težave. Vsi smo se borili, a nismo imeli vpliva na določene situacije, ki jih druge ekipe niso doživele. Dobro smo začeli turnir, za nami so bile tudi dobre priprave. Ko smo začeli igrati zelo dobro, smo izgubili najboljšega igralca. To je ubilo kemijo v ekipi. Recimo, Francozi so izgubili s povprečno Nemčijo, mi pa smo premagali odlično Španijo in izgubili z močno Slovenijo. Stvari, na katere dejansko nismo imeli vpliva, so šle v napačno smer. Smo ljudje in naredili smo napake, a na marsikaj res nismo imeli vpliva."

Proti Hrvatom, ko so Grki reševali svojo kožo, so igrali zelo dobro. Zisis je po peti osebni napaki Spanoulisa prevzel niti igre v svoje roke, odlično igral, zadel eno izjemno trojko, a nesrečno zgrešil dve polaganji: "Tekma s Hrvaško je bila najtežja tekma, kar sem si lahko predstavljal voditi. Odigrali smo dva podaljška, dvakrat smo polagali za zmago, a žoga ni hotela skozi obroč. Polagal je najzanesljivejši košarkar na terenu, naš najmirnejši igralec, naša največja osebnost, pravi heroj. Zadnjih 15 minut smo igrali brez najboljšega košarkarja, ki je po smešni sodniški odločitvi dobil peto osebno napako. Pa se nismo predali. Ključna poteza tekme je bila trojka Bogdanovića ob koncu rednega dela, ki jo je zadel iz zelo težkega položaja."

Prilagoditi se je treba moderni košarki
"Verjetno tega niste vajeni, a svojih igralcev ne bom krivil. Naredili smo veliko napak, a parket smo zapustili dvignjenih glav. Vse so dali od sebe,"
po neuspehu Milančan ni želel kritizirati svojih varovancev, a je poudaril: "Nismo dobro igrali v obrambi. Bili smo premehki. Morali bi biti trši in agresivnejši, tako kot so najboljši na tem prvenstvu. Če se vrnem na tekmo s Hrvaško - dva dni sem igralce poskušal prepričati, da je naš nasprotnik košarkarska država, da lahko igramo slabo, delamo napake, a ne smemo odnehati. Najtežje delo v moji karieri je bilo, da igralce prepričam, da dajo vse od sebe, se borijo in igrajo kot ekipa. Obžalujem, da nismo dobili te tekme, saj smo si to zaslužili."

Trinchieri ni želel komentirati besed Spanoulisa, ko je govoril o "čiščenju" izbrane vrste, je pa Italijan dejal, da se košarka modernizira: "Situacijo je treba analizirati. Lekcija je dobrodošla za naprej. Vse najboljše ekipe igrajo trdo in hitro košarko, z veliko agresivnosti in energije. So atletske ekipe. Košarka se spreminja, moramo se prilagoditi temu slogu."

Grčija zasluži dobro reprezentanco
Grčija je znana po tem, da igra počasneje, na evropskem prvenstvu pa so reprezentance, ki so se prebile med osem, prav vse igrale hitreje, s poudarkom na trdi obrambi. Tudi Finci na primer, ki so na papirju bistveno slabši od Grkov, so prav s hitro igro presenetili umirjene varovance Trinchierija. Ta slog igre je Grčiji prinesel veliko uspehov, a morda postaja zastarel in je čas, da se tudi Grki prilagodijo: "Grčija ima veliko tradicijo in odlične igralce. Morda pa je treba narediti spremembe. Treba je umiriti glave, narediti dobro analizo in potegniti pravo potezo ter začeti znova. Ta država si zasluži dobro reprezentanco."

Res je, da igra ni bila prava, a ob tem so, kot pravi Trinchieri, imeli veliko težav tudi s poškodbami: "Še nikoli v življenju nisem videl, da gre toliko stvari narobe. Koponen je proti nam dal skoraj 30 točk, Bogdanović je zadel to noro trojko, Tomić je bil neverjeten proti nam ... Po poškodbi Spanoulisa se nismo znali prilagoditi. Tudi poškodba Mavrokefalidisa nas je uničila, saj je bil idealen za način naše igre." Spanoulis je izpustil dve tekmi, med prvenstvom pa so ostali še brez Loukasa Mavrokefalidisa in Papanikolaouja. Po evropskem prvenstvu leta 2001 v Turčiji so prvič ostali brez četrtfinala. Evropski prvaki iz let 1987 in 2005 so vmes osvojili še bron leta 2009 na Poljskem, na svetovnem prvenstvu leta 2006 so v polfinalu presenetili celo ZDA, na koncu pa osvojili srebrno odličje.

Bolj kot mentalni in psihološki vidik je proti Sloveniji odločil košarkarski. Njihova igra je ena najbolj fizičnih, kar sem kdaj videl. Niso nam dopustili razviti naše obrambe. Bili so izjemno agresivni. Šele v drugem delu smo začeli igrati, a je bilo prepozno.

Andrea Trinchieri o porazu proti Sloveniji
Hrvati ugnali Grke, Italijani Špance
Hrvati dosegli še sedmo zmago zapored
Zgodba o grškem zvezdniku Vassilisu Spanoulisu