Yannis Bourousis je bil po tekmi s Hrvaško zelo razočaran. Foto: EPA
Yannis Bourousis je bil po tekmi s Hrvaško zelo razočaran. Foto: EPA

Moji igralci so dali vse od sebe, dvakrat smo imeli priložnost, da tekmo dobimo s polaganjem, a zaradi individualnih napak nam ni uspelo. Mislim, da je bil ključen trenutek na tekmi tik pred iztekom rednega dela srečanja, ko je Bogdanović izid poravnal s pomembno trojko.

Andrea Trinchieri
Jose Calderon
Jose Calderon se bo s soigralci v četrtfinalu pomeril z izbrano vrsto Srbije. Foto: MMC RTV SLO/M. L.
Hrvati ugnali Grke, Italijani Špance

.
Kaj nam je prinesel zadnji dan drugega dela letošnjega evropskega prvenstva v skupini F? Hrvaška si je z zmago nad Grčijo zagotovila prvo mesto v skupini, medtem ko so se Grki, sicer tihi favoriti za naslov evropskega prvaka, poslovili od tekmovanja.
Italija je premagala Španijo, ki je osvojila končno četrto mesto in se bo v četrtfinalu udarila s Srbijo. Italijani bodo mesto v polfinalu iskali proti Litvi.

Grški novinarji namučili Trinchierija
Grčija je prvič po letu 2001 ostala brez četrtfinalnega obračuna na EuroBasketu. Grški navijači so šokirani nad katastrofo svoje reprezentance, grški novinarji so na novinarski konferenci dodobra namučili selektorja Andreo Trinchierija, ki je med drugim dejal: "Moji igralci so dali vse od sebe, dvakrat smo imeli priložnost, da tekmo dobimo s polaganjem, a zaradi individualnih napak nam ni uspelo. Mislim, da je bil ključen trenutek na tekmi tik pred iztekom rednega dela srečanja, ko je Bogdanović izid poravnal s pomembno trojko." Yannis Bourousis, ki je bil z 21 točkami prvi strelec Grčije, je še dodal: "Na to tekmo se je bilo težko pripraviti po porazu s Slovenijo. Začeli smo dobro, čeprav smo se zavedali, da imamo zelo malo možnosti za napredovanje. Izgubili smo, potem ko smo zgrešili lahek koš."
Hrvaški center Ante Tomić, ki se bo v četrtfinalu pomeril z Ukrajino, je povedal: "Vedno je isto, ko igraš proti Spanoulisu in Zisisu. V enem napadu je lahko tudo od 4 do 5 pick and rollov. Zelo težko se je vso tekmo braniti proti takšni igri. Imeli smo nekaj težav, a to je normalno, saj so pick and rolli sestavni del vseh napadov. Pomembno je le, koliko jih boš premagal."
Calderon: Pomembno je napredovanje!
Aktualni evropski prvaki Španci so klonili pred razigranimi Italijani, ki so se vrnili v igro in slavili šele po podaljšku. Španski organizator igre Jose Calderon po tekmi ni bil pretirano slabe volje, je pa priznal, da s soigralci ni igral najbolje. "Izboljšati moramo igro v obrambi, predvsem pa moramo biti nekoliko bolj mirni v končnici. Danes smo vodili že za 13 točk, a tekme nam ni uspelo mirno pripeljati do konca. Iz tega poraza se moramo nekaj naučiti. Upam, da bomo naslednjič uspešni," je dejal košarkar Dallas Mavericksov. O četrtfinalnem obračunu s Srbi je še dodal: "Popolnoma vseeno je, ali bi igrali s Srbijo, Litvo, Francijo ali Ukrajino. Smo v četrtfinalu, in to je najpomembneje."
Belinellija ne skrbi bera točk
Eden izmed italijanskih junakov pri zmagi nad Španci je bil Marco Belinelli, ki je bil tudi tretji strelec ekipe. Branilec San Antonio Spursov je zbral 16 točk in 8 skokov. Več točk sta zbrala le Pietro Aradori (17) in Alessandro Gentile (25). "V moštvu moramo biti vsi osredotočeni le na zmago. Zmaga je najpomembnejša, vse ostalo je brezpredmetno. Ni važno, ali dosežem 20 točk ali ne. Vem, da me bodo ljudje kritizirali, če ne dosežem visokega števila točk, toda meni je mar le za zmage. Na četrtfinalni obračun se bomo poskusili karseda najbolje pripraviti. Zelo bo težko, saj igramo proti zelo dobri ekipi, ampak dali bomo vse od sebe," je obljubil 27-letnik, ki ga zdaj čaka obračun z Litvo.

Moji igralci so dali vse od sebe, dvakrat smo imeli priložnost, da tekmo dobimo s polaganjem, a zaradi individualnih napak nam ni uspelo. Mislim, da je bil ključen trenutek na tekmi tik pred iztekom rednega dela srečanja, ko je Bogdanović izid poravnal s pomembno trojko.

Andrea Trinchieri
Hrvati ugnali Grke, Italijani Špance