Ettore Messina je eden najuspešnejših evropskih trenerjev vseh časov. Foto: EPA
Ettore Messina je eden najuspešnejših evropskih trenerjev vseh časov. Foto: EPA

Turška zveza je že kontaktirala Messino, ki je tako le še korak oddaljen od selektorskega mesta. 53-letni izjemni strokovnjak je bil do zdaj le štiri leta selektor Italije in je leta 1997 na EuroBasketu, ki ga je gostila Španija, z izbrano vrsto domovine postal evropski podprvak. Messina se je pred letošnjo sezono vrnil na klop ''rdeče armade'', s katero je že dvakrat postal evropski klubski prvak. Dvakrat je na vrh Evrope stopil tudi z bolonjskim Virtusom.

Nekdanjega evropskega velikana je skupno vodil devet let, vmes pa je bil štiri leta na čelu italijanske izbrane vrste. Leta 2002 je odšel v Treviso, kjer je prevzel Benetton, nato pa je leta 2005 odšel v Moskvo. Eno leto je vodil tudi madridski Real, pri katerem se sicer ni proslavil, lani pa je bil v strokovnem štabu Los Angeles Lakersov.

Turčija bo v Sloveniji nastopila na 23. EuroBasketu, največji uspeh pa je dosegla leta 2001, ko je bila pred domačimi navijači druga. V finalu so Turki igrali tudi pred tremi leti, ko so gostili svetovno prvenstvo. Na prejšnjem evropskem prvenstvu v Litvi so pod taktirko Orhuna Eneja razočarali in osvojili skromno 11. mesto. Pred tem jih je na petih velikih tekmovanjih vodil Bogdan Tanjević. V Sloveniji bodo igrali v skupini s Švedsko, Italijo, Rusijo, Grčijo in Finsko. Skupina bo igrala v Kopru.