Jure Zdovc je leta 2009 Slovenijo na evropskem prvenstvu popeljal do četrtega mesta. Foto: EPA
Jure Zdovc je leta 2009 Slovenijo na evropskem prvenstvu popeljal do četrtega mesta. Foto: EPA

Imam zanimiv odnos. Sem romantik, verjamem v dobro in poštenost. Zato velikokrat potegnem kratko, a mislim, da bom na dolgi rok zmagal. Vsi delamo napake, tudi sodniki. Dobro je, da znajo vzpostaviti odnos s trenerjem. Ne maram arogantnih, vzvišenih sodnikov.

O odnosu do sodnikov.
Nebojša Joksimović
Zdovc je izpostavil Joksimovića, ki igra zelo dobro. Pred leti ga sam ni pogosto klical, ker 'je po svojim besedah vedel, da ne bo veliko igral.' Foto: Aleš Fevžer

Slovenija ima veliko vrhunskih trenerjev, vrhunskih klubov pa zelo malo, v tem trenutku sta to le Olimpija in Krka. Slovenski trener pa težko pride v tujino. Države so zelo zaprte.

O treniranju v tujini.
Božidar Maljković
Zdovc je prepričan, da Božidar Maljković ob odpovedi Bena Udriha ni bil pretirano presenečen. Foto: Aleš Fevžer
Zdovc: Z nekaj sreče je lahko tudi medalja

Slovenija bo prihodnji mesec gostila evropsko prvenstvo v košarki. Novinar Vala 202 Franci Pavšer se je v oddaji Nedeljski gost pogovarjal z Juretom Zdovcem, ki je Slovenijo na evropskem prvenstvu 2009 kot edini selektor do zdaj popeljal v polfinale.

Želi trenirati klub v Evroligi
Čeprav je uradno še vedno član Spartaka, je trenutno brez dela: "Nekaj tednov je bil užitek, potem postane dolgočasno, manjka mi adrenalina, akcije, pogrešam trenersko delo. A to je pač sestavni del tega posla. Včasih moraš biti potrpežljiv. Trg je zaprt, ni bilo veliko menjav. Klubi se težko odločajo za trenerje iz tujih držav. A sem ambiciozen, rad bi naredil stopničko naprej, rad bi bil trener v Evroligi, počakal bom na svojo priložnost."

Skavt le gleda in nima veliko vpliva
V košarki je imel različne funkcije, od igralca, trenerja, športnega direktorja do skavta. "Menedžer nikakor ne morem biti, ker je to preveč umazan posel, moraš veliko lagati. Športni direkor je bila enkratna, slučajna priložnost. Poskusil sem biti tudi skavt, a to je blazno dolgočasno, samo sediš in gledaš, nimaš pa veliko vpliva. Ugotovil sem, da je trenerstvo to, kar znam in hočem delati," je prepričan.

Pomočniki morajo biti ambiciozni
Zdovc je v svoji karieri zamenjal kar nekaj klubov in s tem tudi pomočnikov: "Z njimi se nikoli nisem sprl, z vsemi pomočniki sem imel dober odnos. Spoštujem jih, dam jim besedo, so mi enakovredni. Želim, da so ambiciozni, da želijo postati glavni trener. Morajo dati energijo. Ne bojim se, da bi me izpodrinili, saj se tudi sam od njih precej naučim."

Zvezdniki so bili običajni fantje
Bil je del odlilčne jugoslovanske generacije, ki je leta 1989 postala evropski, leto pozneje pa svetovni prvak. O soigralcih, ki so bili v primerjavi z njim večji zvezdniki, meni: "Vsi so bili normalni fantje, vsi so se normalno obnašali. Selektor Ivković je vedel, kaj dela, kako sestaviti zmagovalni mozaik. Vsi smo želeli le zmagovati."

Za vsako napako je bil okregan
Zdovca je vedno krasila odlična obramba, a sam poudarja, da je bil tudi dober strelec: "Bil sem totalno napadalno usmerjen, dajal sem tudi po 50, 60 točk. A ko prideš v Olimpijo, je težko uspeti. Vsi so mi svetovali naj ne grem tja, saj je večina mladih propadla, le redki so šli čez to sito. Ko sem prišel tja, sem videl, da je res težko. Nisi smel vreči na koš, za vsako napako so te okregali. Subotić me je malo ščitil. Zato sem začel igrati obrambo, krasti žoge, da sem si izboril svoje mesto v ekipi. Ta slog me je zato držal nad vodo."

Pri Limogesu je nadzoroval igro
Na vprašanje, zakaj ni več metal, je odgovoril: "To je vse odvisno od trenerja in stila igre, ki ga goji. V Iraklisu sem bil drugi strelec, prej pri Limogesu pa sem bil pri Božidarju Maljkoviću veliko bolj kontroliran, imeli smo namreč divjo ekipo, jaz sem vse bolj kontroliral. Stvar je tekla. Ko je bilo treba, sem tudi zadel trojke v seriji. Takrat nismo izgubili tekme in postali smo evropski prvaki."

Francijo zapustil zaradi Maljkovića
Maljković, danes selektor slovenske reprezentance, je bil posredni krivec, da se je Zdovc odločil, da že po letu dni zapusti Francijo: "Bil je kompleksen trener, zaradi njega sem šel iz kluba, stalno je bil 'na meni'. Če je nekdo zgrešil zicer, sem bil jaz kriv, ker sem mu podal. Zato sem šel stran."

Selektor je imel leta 2011 veliko težav
Z Maljkovićem sta sicer dobra prijatelja. Mu je kaj svetoval pred domačim EuroBasketom? "Ni mu treba veliko svetovati. Več sva komunicirala pred evropskim prvenstvom v Litvi, kjer je imel res ogromno težav. Zaradi številnih odpovedi je bil v šoku, ni pričakoval raznih interesov, lobijev ... Prepričan sem, da je danes situacija drugačna."

Včasih je EP trajal le teden dni
Zdovc je imel kot igralec priložnost zaigrati na domačem prvenstvu, a sam opozarja, da je bil turnir v Zagrebu 1989 povsem drugačen: "Občutki so bili fantastični, a takrat je prvenstvo trajalo le šest dni. Imeli smo dve skupini po štiri reprezentance, tri tekme, polfinale in finale, vsega je bilo hitro konec. Danes je to razvlečeno, atmosfera je bila fantastična, prepričan sem, da bo tako tudi tokrat."

Preveč miren za trenerja "jugošole"
Nekdanji slovenski selektor nerad sliši, da prihaja iz jugoslovanske šole: "Hvaležen sem, da sem del te šole, a zadnje čase me je to začelo motiti. Drugi te imajo za Jugoslovana. Nočem biti del tega bazena, sem bolj miren, imam svoj imidž. Res pa je, da je to včasih prednost."

Tekme na EP-ju si bo ogledal v dvoranah
Kakšno prihodnost košarke vidi? "Upam, da se bo ekonomska kriza čim prej končala, da bodo ljudje začeli živeti bolje. Trenutno slovenski ekipni vrhunski šport nima perspekitve, smo premajhni, trg je majhen. Grčija je imela nekoč 12 močnih klubov, danes le dva. Italija je v krizi. Upam, da bo kmalu zacvetla ekonomija, zdaj smo res na dnu, upam da se bo dvignilo," je še povedal Zdovc, ki si želi v času evropskega prvenstva ogledati čim več tekem, kar mu je omogočila tudi Košarkarska zveza Slovenije, ki je nekdanjim igralcem in trenerjem priskrbela karte.

Imam zanimiv odnos. Sem romantik, verjamem v dobro in poštenost. Zato velikokrat potegnem kratko, a mislim, da bom na dolgi rok zmagal. Vsi delamo napake, tudi sodniki. Dobro je, da znajo vzpostaviti odnos s trenerjem. Ne maram arogantnih, vzvišenih sodnikov.

O odnosu do sodnikov.

Slovenija ima veliko vrhunskih trenerjev, vrhunskih klubov pa zelo malo, v tem trenutku sta to le Olimpija in Krka. Slovenski trener pa težko pride v tujino. Države so zelo zaprte.

O treniranju v tujini.
Zdovc: Z nekaj sreče je lahko tudi medalja