Pau Gasol je bil nesporni junak srečanja, dosegel je kar polovico španskih točk. Foto: EPA
Pau Gasol je bil nesporni junak srečanja, dosegel je kar polovico španskih točk. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker po koncu tekme ni mogel skriti razočaranja. Foto: EPA
Francoski navijači
Francoski navijači so pripravili izjemno vzdušje. Foto: EPA
Janis Burusis
Janis Burusis je bil z 20 točkami najučinkovitejši posameznik v grški reprezentanci. Foto: EPA
Alessandro Gentile
Alessandro Gentile je Čehom nasul 15 točk. Foto: EPA
Zadnja minuta podaljška polfinala Francija - Španija

35-letni veteran je dosegel kar polovico španskih točk, blestel pa je tudi v obrambi, kjer je v pomembnih trenutkih zaustavil francoske nalete. Drugi najboljši španski strelec Sergio Rodriguez je zbral 15 točk. Pri gostiteljih sta bila najučinkovitejša Nicolas Batum in Nando De Colo. Oba sta se ustavila pri 14 točkah.

Španci zdaj čakajo na drugega finalista, ki bo znan v petek, ko se bosta v Lillu udarili reprezentanci Srbije in Litve. Tekma za 3. mesto bo v nedeljo ob 14. uri, finale ob 19.00. Na letošnjem prvenstvu tekme za 5. mesto ne bo. Zmagovalca za razvrstitev od 5. do 8. mesta sta odpotovala domov, poraženca pa bosta odigrala še tekmo za 7. mesto, ki prinaša kvalifikacije za olimpijski turnir.

Francozi povedli s +7
Obe reprezentanci sta polfinalno srečanje začeli malce previdno, Španci so na uvodu veliko stavili na mete z razdalje, ki se niso obrestovali (v prvi četrtini le en zadet met za tri od sedmih poskusov), Francozi pa so to izkoriščali s hitrimi protinapadi in prek sijajnega Nanda De Cola in Nicolasa Batuma povedli za sedem točk (13:6). Pau Gasol je, kot to počne že celotno prvenstvo, zadeval z vseh položajev, izid po prvi četrtini (20:17) sta z zadetima trojkama na obeh straneh poskrbela Evan Fournier in Sergio Rodriguez.

Španci z delnim izidom 7:0 do vodstva
V drugi četrtini so Španci v obrambi strnili vrste, ustavili so Francoze, ki se jim nikakor ni uspelo odlepiti od nasprotnika. V 16. minuti je prvi točki na tekmi dosegel domači superzvezdnik Tony Parker, ki je hip zatem zadel še drugi koš (31:25). Nato so sledile slabše minute gostiteljev, ki so v slabi minuti in pol izgubili vodstvo. Najprej je lahek koš zadel Gasol, nato je zablestel Rudy Fernandez. Branilec Real Madrida je najprej zadel oba prosta meta, nato še povsem odprt met za tri za vodstvo Španije s +1 (31:32). Vseeno so na odmor odšli v zaostanku samcate točke (33:32), zadnji točki prvega polčasa je dosegel Rudy Gobert.

Francozi z razdalje zadevali kot za stavo
Drugi polčas je s trojko odprl Batum, na drugi strani mu je z 9. trojko na letošnjem prvenstvu vrnil Nikola Mirotic (36:35). Parker se je v uvodnih minutah tretje četrtine povsem izgubil, preveč na silo se je odločal za mete, svojih soigralcev ni razigraval. Vseeno so ti po izenačenju (39:39) stopili na plin in z delnim izidom 5:0 (polaganje De Cola in trojka Parkerja) povedli s 44:39. Španski selektor Sergio Scariolo je zahteval minuto odmora. Tudi po posvetu se stvari za Špance niso obrnile na bolje, v napadu so delali preveč napak, Francozi pa so z razdalje prerešetali njihovo mrežico. Joffrey Lauvergne je z zadetim metom za tri od table po Parkerjevi podaji dobri dve minuti pred iztekom tretje četrtine zadel za dvoštevilčno prednost (+11; 51:40).

Neverjetna vrnitev Španca na krilih Gasola
V zadnji četrtini so gostitelji Špance držali na varni razdalji, za to je bil zaslužen predvsem De Colo, ki je zadeval ob pomembnih trenutkih, vključno s trojko slabih sedem minut pred koncem za vodstvo z 61:52. Vseeno se Španci niso dali, na krilih Rodrigueza in predvsem Gasola so z delnim izidom 10:0 celo povedli (61:62). Poti nazaj za Francoze ni bilo več. Felipe Reyes je izsilil osebno napako v napadu, za 63:66 je po odličnem prodoru in s polaganjem zadel Rodriguez, a je 14 sekund pred koncem s trojko iz kota izenačil Batum. V napadu za zmago je Gobert blokiral met Gasola, tekma se je prevesila v podaljšek.

Gasol neustavljiv v podaljšku
V podaljšku se je mrtvi tek iz zaključka rednega dela srečanja nadaljeval, Francozom je po alley-oopu Goberta kazalo odlično, a so se Španci spet vrnili in s šestimi zaporednimi točkami Gasola povedli s 75:78.

Grki le strli latvijski odpor
Na prvi popoldanski tekmi so Grki premagali žilave Latvijce, ki so vodili večji del srečanja, nato pa popustili v zadnji četrtini, ko je kot za stavo zadeval Janis Burusis (z 20 točkami tudi najučinkovitejši posameznik v grški reprezentanci), svoje je dodal še Nikos Zisis. Pri Latvijcih je bil najbolj razpoložen Kristaps Janičenoks, ki se je ustavil pri 22 točkah.

Slovo Spanulisa, Burusisa in Zisisa
Po tekmi je svojo reprezentančno košarkarsko pot sklenil legendarni Vasilis Spanulis. "Prišel je čas, da rečem stop reprezentanci. Cikel se je končal. Zelo sem čustven. Rasel sem z reprezentanco od 17. leta, pod zastavo sem igral vsa ta leta. To je bila kariera z veselimi trenutki, žalostnimi, polnimi uspehov. Domov smo prinesli tri medalje, ponosen sem na to, kar smo dosegli," je dejal 33-letnik. Poleg Spanulisa sta se od grškega dresa poslovila še Burusis in Zisis.

Italijani v 3. četrtini odpihnili Čehe
Na drugi tekmi so Italijani zlahka opravili s Čehi, čeprav se jim je od nasprotnika uspelo odlepiti šele v 3. četrtini, ki so jo dobili s kar 32:17, v zadnjo četrtino pa vstopili s prednostjo 20 točk (74:54). Zadnjih deset minut so odigrali bolj sproščeno, Čehom so dovolili nekaj lahkih košev, uspešno so jih držali na varni razdalji in suvereno dobili obračun (85:70). S 26 točkami je bil najučinkovitejši posameznik na tekmi Jan Vesely, pet manj jih je zbral Andrea Bargnani.

EP v košarki, polfinale

FRANCIJA - ŠPANIJA
*75:80 (20:17, 13:15, 23:16, 10:18)
27.000; Batum in De Colo po 14, Lauvergne 11, Gelabale in Parker po 10, Gobert 8, Diaw 5, Fournier 3; Gasol 40, Rodriguez 15, Mirotic, Fernandez in Llull po 7, Reyes in Claver po 2.
* - po podaljšku

Met za dve: 19/52; 22/47
Met za tri: 9/21; 4/21
Prosti meti: 10/17; 24/26
Skoki: 44; 44

Petek ob 21.00:
SRBIJA - LITVA



Za mesta od 5 do 8:

GRČIJA - LATVIJA
97:90 (17:24, 20:20, 23:17, 37:29)
Burusis 20, Spanulis 16; Janičenoks 22.

ITALIJA - ČEŠKA
85:70 (21:21, 21:16, 32:17, 11:16)
Bargnani 21, Gallinari in Gentile po 15; Vesely 26.

Zadnja minuta podaljška polfinala Francija - Španija