Matej Avanzo zapušča svojo prvo ljubezen košarko in se seli v rokomet. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Avanzo zapušča svojo prvo ljubezen košarko in se seli v rokomet. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Avanzo, Jure Zdovc
Za Jureta Zdovca Avanzo pravi, da zna iz povprečnih košarkarjev iztisniti maksimum. Foto: www.alesfevzer.com
Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
Zdovc: Najbolj sem pogrešal ekipni duh

"Želel sem si, da bi z mojim odhodom imela zveza boljše izhodišče, torej, da bi se reprezentanca uvrstila vsaj v kvalifikacije za olimpijske igre. Tudi meni bi to ogromno pomenilo in seveda je prisoten cmok v grlu. Na zadnji tekmi reprezentanca ni bila na nivoju, kakršnem je igrala prvih pet tekem. Če bi le ponovila predstave s tekem v Zagrebu, bi se zagotovo uvrstili naprej," je po izpadu Slovenije v osmini finala proti Latviji (73:66) dejal Avanzo, ki je nov izziv našel v rokometu, kjer bo direktor velenjskega Gorenja.

Zdovc iz povprečne ekipe izvleče vrhunskost
"Jure ni samo dober trener, ampak je tudi fenomenalen človek. Je eden tisti, ki nikomur ne zapira vrat in se zna pogovarjati o številnih stvareh. Zato je tudi konflikten, saj ima vedno svoje mnenje, ne glede na mnenje okolice, nadrejenih, podrejenih, igralcev in štaba. Vodi svojo linijo, od katere ne odstopa. Vedno je veljal za strokovnjaka, ki je tudi iz povprečne ekipe lahko iztisnil maksimum ali pa vrhunskost. Prvič, kar je z reprezentanco, mu to letos ni uspelo. Torej, nismo naredili več, kot je ekipa sposobna. Ta linija je bila zelo tanka. Zdaj je treba narediti analizo, zakaj se je to zgodilo in zakaj nekateri posamezniki na odločilni tekmi od sebe niso dali tistega, kar so na prejšnjih tekmah. Vemo, s kakšno ekipo smo šli na evropsko prvenstvo, a ne iščemo izgovorov. Ne moremo biti zadovoljni, ampak je delno odsev naše trenutne realnosti,"
je letošnjo akcijo ocenil Avanzo.

Sprva je bil Avanzo, ki je v mladosti dolgo treniral košarko, nato pa bil tudi novinar, na KZS-ju odgovoren za stike z javnostjo, zdaj pa je bil namestnik generalnega sekretarja Raša Nesterovića, direktor članskih reprezentanc, vodja projektov in marketinga: "V športu so vedno dobri in slabi trenutki ter vzponi in padci. Moram reči, da sem vseh devet let res s srcem delal. Vedno sem dal vse od sebe. Želel sem biti čim bolj odprt in s svojim delom narediti same dobre stvari. Vsak, ki dela dobre stvari, naredi tudi kakšno narobe. Ničesar ne obžalujem in odhajam s čisto vestjo. Vesel sem, da sem bil del te zgodbe in sploh ni rečeno, da se naše poti nekoč v košarki znova ne prekrižajo."

Vse naredili, da bi prišli vsi najboljši
V tem obdobju je Slovenija dosegla dobre rezultate, kot na primer četrto mesto na Eurobasketu leta 2009, KZS pa je speljal nekaj velikih projektov, na čelu z evropskim prvenstvom leta 2013. Kljub dobrim rezultatom izbrane vrste pa ta nikoli ni nastopila v popolni zasedbi in številni na papirju najboljši igralci so odpovedovali sodelovanje: "Vedno je mogoče bolje in drugače. Vedno smo upoštevali selektorje in tako obiskovali tiste igralce, ki so jih selektorji želeli. Ne glede na to, ali je imel kdo z zveze zamere do koga, pa mislim, da je bilo teh zamer zelo malo. Šli smo do igralcev, se z njimi pogovorili, ali pa je šel selektor sam. Potem pa je bil izkupiček, kakršen je bil."

"Vedno smo skušali narediti vse, da bi zbrali najboljše. Košarka in profesionalen šport se spreminjata. Veliko večji vložki so in fantje se morajo odreči več stvarem. Potem pride do sovpliva ogromno posameznikov, ki prej niso bili toliko vključeni. Starši se bolj zanimajo za kariere svojih otrok, saj je majhna razlika, ali bo otrok uspel v vrhunskem športu ali bo moral dokončati šolo. Tu so menedžerji, kjer je vedno večja konkurenca, in njihov vpliv je vse večji, obenem pa vplivajo pri vse mlajših posameznikih. Potem so pa še igralci sami, ki so različne osebnosti. Eni so boj individualisti, bolj zaprti vase, nekateri pa so drugačni. Vse to je vplivalo, da se nikoli ni zbrala najboljša ekipa. Podobne težave so imeli tudi v drugih reprezentancah. Rekel bi, da je to nekakšno ogledalo današnje družbe. Je pa dejstvo, da je košarka drugačna, če jo primerjamo z nogometom. Tam so igralci finančno zadoščeni za sodelovanje v reprezentanci in so nagrajeni od Uefe ter Fife. To pogrešamo pri Fibi, kjer košarkarji zares igrajo za 'narodov blagor', oziroma mlajši tudi za to, da se pokažejo," je dodal Avanzo.

V Dončiću imamo evropskega dragulja
Veliko je govora o prihodnosti slovenske košarke. Kakovost reprezentance je v zadnjih letih padla, Avanzo pa je prepričan, da se za prihajajoče rodove ni treba bati, saj posamezniki kažejo veliko nadarjenosti: "Prihodnost košarke je po mojem mnenju svetla. Morda se zdaj obeta nekakšna luknja, ki smo ji že zdaj priča, ko manjkajo igralci na določenih položajih, a kot veste, prihaja zelo nadarjena generacija letnikov 1997, 1999, 2000 in 2001. Skrb, ki se kaže, je le pomanjkanje ekstremno visokega igralca na položaju pet, ki bi bil superioren. Na drugih položajih pa smo lahko zelo mirni. Mislim, da tudi cilj, ki si ga je novo vodstvo zveze zastavilo, to je uvrstitev na olimpijske igre leta 2020, mora biti osnova in je tudi realen."

"Ljudje imajo v Sloveniji zelo radi košarko in to se ne more spremeniti čez noč. Prihajajo nadarjeni mladeniči, ki bodo za sabo potegnili nove mlade košarkarje, kot je na primer v zadnjih letih to naredil Goran Dragić. Vemo, da imamo izjemnega dragulja v Luki Dončiću, da je tu še okoli njega nekaj obetavnih vrstnikov in tudi mlajših. Ne bojim se, da bi ta kult, ki se je ustvaril, in ti navijači usahnili," je za konec pristavil Avanzo, ki tako vsaj za nekaj časa zapušča košarkarske vode.

Iz Lilla

Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
Zdovc: Najbolj sem pogrešal ekipni duh