Pau Gasol je letos dopolnil že 35 let. Med sezono je imel težave s poškodbo, a zdaj znova blesti. Foto: EPA
Pau Gasol je letos dopolnil že 35 let. Med sezono je imel težave s poškodbo, a zdaj znova blesti. Foto: EPA
Janis Antetokounmpo, Nikola Mirotić
Dvoboj dveh izjemno nadarjenih košarkarjev Španca Nikole Mirotića in Grka JanisaAntetokounmpa. Foto: EPA

"Pokazali smo veliko srce. Odlični smo bili v obrambi, še posebej so dobro delo opravili zunanji igralci. Niso imeli lahke naloge, a so se zares dobro odrezali. Žoga je v napadu dobro krožila. Na koncu smo stisnili, a odločale so malenkosti. Odigrali smo kot prava ekipa. V tretji četrtini so se Grki vrnili, a našli smo odgovor. Pokazali smo pravi obraz. Ponosen sem na ekipo," je po tekmi dejal Gasol.

Gasol na poti k tretjemu naslovu strelskega kralja
35-letni Katalonec, ki letos v moštvu pogreša brata Marca in velikega prijatelja Juana Carlosa Navarra, s katerim sta Španijo že dvakrat pripeljala na evropski vrh, je s 23 točkami v povprečju prvi strelec evropskega prvenstva. Gasol, ki je tudi med boljšimi skakalci na letošnjem turnirju, je bil v karieri že dvakrat najboljši strelec EP-ja (2003 in 2009). Proti Grčiji je blestel s 27 točkami in devetimi odbitimi žogami.

Grki so izgubili dvoboj pod obročem, saj je 18 točk dodal še španski krilni center Nikola Mirotić, ki je Gasolov soigralec tudi pri Chicago Bullsih. "V veliko zadovoljstvo je igrati s Pauom tako v reprezentanci kot v klubu. Je eden najboljših evropskih igralcev vseh časov. Vesel sem, da sem tu in da se lahko veliko naučim od njega. Pau je pravi vodja naše ekipe, ne le na igrišču, ampak tudi zunaj njega. Zavedamo se, kako pomemben je za nas. Zares igra izvrstno in smo tik pred tem, da naredimo nekaj velikega. Pomembno je, da je zdrav, ostane osredotočen za najpomembnejše tekme, ki so pred nami," je povedal Mirotić, v Črni gori rojeni naturalizirani španski reprezentant.

Devetič zapored Španci med najboljšimi štirimi
"Premagali smo ekipo, ki ima izvrstne košarkarje z bogatimi karierami. Večino tekme smo narekovali ritem igre. Prvi polčas smo odigrali zelo pametno, nato pa se je Grčija vrnila, a smo se dobro odzvali, tudi ko na parketu ni bilo Gasola. Še posebej moram biti zadovoljen z obrambo, ki je bila odločilna. Moram čestitati fantom, ki so se držali načrta. Izgubili smo nekaj skokov proti izjemnemu atletu Antetokunmpu, toda to smo tudi pričakovali. Odlično smo pokrivali Spanulisa, obramba proti njemu je bila za v učbenike,"
je bil predvsem z defenzivno predstavo zadovoljen italijanski strokovnjak Sergio Scariolo, ki je s Španijo že dvakrat stopil na vrh stare celine.

Španija se je mučila v prvem delu in šele v zadnjem krogu po napeti končnici proti Nemčiji se je prebila v izločilne boje, zdaj pa bo devetič zapored igrala v polfinalu. Od evropskega prvenstva 1997, ki ga je gostila, je le enkrat ostala brez medalje (2005). "To je zares lep dosežek. Je dokaz, kako dobro se dela v Španiji. Veliki in tudi majhni klubi odlično delajo z mladimi igralci. Zadnja leta smo imeli izjemno generacijo, ki se sicer poslavlja, a prihaja nova. Težko bo obdržati to raven, a bomo poskušali," je o izjemni španski seriji dodal Scariolo.

Grčija drugič zapored nesrečno izpadla
Pasti turnirskega sistema je drugo leto zapored izkusila Grčija. Lani je izpadla v osmini finala svetovnega prvenstva, potem ko je predtem nanizala pet zaporednih zmag, letos, ko je veljala za enega izmed glavnih favoritov vsaj za medaljo, če ne celo za vrh, pa je slavila celo šestkrat zapored, nato pa jo je ustavila Španija. "Vedeli smo, da nas čaka trd boj vseh 40 minut. Veliko se je pred tekmo govorilo, kdo je favorit, a videli smo dvoboj dveh izenačenih in izvrstnih ekip. Izgubili smo in tako si še nismo zagotovili olimpijskih kvalifikacij, obenem pa smo ostali brez boja za medalje. Čestital bi fantom, ki so dali vse od sebe in v obrambi dobro opravili svoje delo, a zgrešili smo nekaj prostih metov in izgubili nekaj pomembnih skokov, kar na koncu tudi naredi razliko. V drugem polčasu smo igrali bolje, na koncu pa so odločale malenkosti," je bil razočaran selektor Fotis Kacikaris.

Iz Lilla