Jure Zdovc je zadovoljen z zmago, ne pa tudi s predstavo svojih varovancev. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc je zadovoljen z zmago, ne pa tudi s predstavo svojih varovancev. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači so v Areni znova pripravili izvrstno vzdušje. V soboto so preglasili Hrvate, tudi proti Gruziji so dodali svoj kamenček v zmagoviti mozaik. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci za prvo zmago odpravili Gruzijce

Po težkem sobotnem porazu je imela Slovenija le 19 ur časa (Gruzija šest ur več) za pripravno na novo izjemno pomembno tekmo. Glave po dvoboju s Hrvaško so bile vroče in nedvomno so košarkarji na čelu s strokovnim štabom kar nekaj časa potrebovali, da so zatisnili oči. Toda reakcija je bila prava in Slovenija je vpisala prvo zmago na Eurobasketu.

Zdovc verjame, da bi lahko premagali tudi Hrvaško
"Čestital bi igralcem, saj ni bilo lahko. Za nas je štela le zmaga in ni bilo načrta B. Podobno je veljalo za Gruzijo. Večino tekme smo igrali trdo in čvrsto košarko, v kateri smo dobri. Moramo igrati tako. Zadeli smo tudi nekaj težkih metov, v prvem polčasu še posebej Prepelič. Vesel sem, da se v drugem delu ni silil. Kontrolirali smo razliko, ki smo jo imeli. Ni bilo lahko igrati s takšno prednostjo. Potem smo nehali igrati in to me ubija. V končnici tekme smo padli v obrambi. Moramo igrati do konca,"
je potek tekme opisal Zdovc.

Počitka po prvi tekmi ni bilo veliko, vendar pa so košarkarji dobro odreagirali in se Gruzijcem od prve minute čvrsto postavili ter zavzeto igrali v obrambi. Tudi v napadu je žoga precej bolje krožila kot proti Hrvaški, tokrat pa so bili Slovenci precej natančnejši pri metu. "Ni bilo lahko. Še enkrat pravim, da so navijači tisti, ki ti dajo adrenalin in ekstramoč. Različne misli ti grejo po glavi pred tekmo. Rad bi se zahvalil navijačem, saj vsakič, ko jih vidiš, si poln emocij. Pritisk je še večji, saj jih nočeš razočarati. Odvalil se je kamen, a še veliko je pred nami. Zmaga je pomembna, a ni odločilna. Vsako gremo na zmago. Nočem biti aroganten, a verjamem, da bi z bolj osredotočeno in pametnejšo igro lahko premagali tudi Hrvate," je pomen navijačev izpostavil Zdovc.

Z metom in obrambo držali razliko
V končnici tekme je izbrana vrsta močno padla in Gruzijci so precej znižali zaostanek, ki je vmes narasel že na 22: "Na koncu sem jezen nase, ker sem se pustil sprovocirati tem raznim neumnostim, individualnim akcijam določenih igralcev, slabemu branju in prepoznavanju dogajanja na igrišču. Tokrat smo zadeli tudi nekaj težkih metov, nekaj tudi proti coni, ki nam je ustavila ritem. S tem in dobro obrambo smo zadržali razliko, čeprav so nas kar ustavili, saj se je na trenutke videlo, da se mučimo. Zadovoljen moram biti z zmago, ne pa z igro, sploh določenih posameznikov."

Čeprav je bil zaključek tekme slab in kot je dejal Zdovc, bi morala Slovenija slaviti z višjo razliko, saj je tudi to na koncu lahko pomembno, pa je bilo v dvoboju tudi precej pozitivnega. Ob dobrem metu je bil boljši tudi skok, ki so ga Slovenci proti Hrvatom prepričljivo izgubili. Od Gruzije, ki ima nekaj dobrih skakalcev, pa so Zdovčevi varovanci ujeli 11 odbitih žog več (31:20): "Analizirali smo svojo zadnjo tekmo. Odbite žoge je treba pobrati. Garaš v obrambi in če tega ne pobereš, gre vse v nič."

Klobučar nadaljeval, kar je začel Prepelič
Poleg Klemna Prepeliča, ki je ob stoodstotnem metu dal 21 točk, je bil izjemno razigran tudi Jaka Klobučar, ki je prispeval 20 točk, od tega 15 v tretji četrtini: "Klobučar je nadaljeval, kar je Prepelič začel v prvem polčasu. Res je bil natančen. Met ti enkrat gre, drugič ne. Gledam na to stvar malce širše. Vsekakor pa je bilo to v neki meri odločilno, da smo z metom držali razliko."

Po hitrih težavah z osebnimi napakami pa pravega ritma ni ujel Zoran Dragić, ki je sicer ključni slovenski mož, kar je poudaril tudi Zdovc: "Vsekakor bi dal lahko več. Sem ga sprovociral. Bil je nervozen. Ne morem reči, da sem zadovoljen. Saj se vidi. Na srečo je to kolektivni šport. Ko on igra za ekipo, funkcioniramo zelo dobro, ko pa igra zase, pa funkcioniramo slabo."

Iz Zagreba

Slovenci za prvo zmago odpravili Gruzijce