Takole je Nicolas Batum razblinil slovenske sanje o olimpijskem finalu. Foto: AP
Takole je Nicolas Batum razblinil slovenske sanje o olimpijskem finalu. Foto: AP

203 centimetre visoki krilni igralec je že več kot deset let nosilec izbrane vrste, s katero je osvojil že komplet medalj na evropskih prvenstvih – leta 2013 je bil v Ljubljani del zlate ekipe –, dva brona na svetovnih prvenstvih, lani pa še srebro na olimpijskih igrah. V Tokiu je Batum igral odlično, v polfinalu pa je bil mož odločitve na obračunu s Slovenijo, ko je blokiral polaganje Klemna Prepeliča za zmago.

Marca je EuroBasket odpovedal Nando De Colo, zdaj pa je za First Team enako odločitev potrdil tudi Batum, ki sicer že 14 let igra v Ligi NBA: "Mislim, da sva z Nandom tam kot dva dedka. Zadnje sezone so bile zelo naporne, lani še olimpijske igre … Leto je bilo zame fizično zelo izčrpajoče. Imel sem težave. Pred mano je zelo pomembna sezona, saj imamo s Clippersi najvišje cilje. To je morda moja edina priložnost, da mi uspe."

Francija je nosilka skupine B septembrskega EuroBasketa. V Kölnu se bo v predtekmovanju pomerila tudi s Slovenijo. Dvoboj olimpijskih podprvakov in branilcev evropske krone bo zadnji igralni dan skupinskega dela, 7. septembra. Tekmeci Francije in Slovenije so še Litva, Nemčija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina. Najboljše štiri reprezentance bodo napredovale v izločilne boje v Berlin. V Nemčiji pričakujejo veliko število slovenskih navijačev.