Giannis Antetokounmpo je v reprezentančnem dresu do zdaj zbral 49 nastopov. Foto: EPA
Giannis Antetokounmpo je v reprezentančnem dresu do zdaj zbral 49 nastopov. Foto: EPA

“Giannis ima zelo rad reprezentanco in zelo rad ima Grčijo. To moramo poudariti. Seveda bo zaigral na EuroBasketu, kar je pred kratkim tudi sam povedal,“ je dejal predsednik grške zveze Vangelis Liolios. Selektor Dimitris Itudis, novopečeni trener Fenerbahčeja, ki je bil v preteklosti tudi velika želja slovenske reprezentance, bo torej na EuroBasket odpeljal najmočnejšo zasedbo. Njegovemu štabu se bo pridružil tudi pomočnik Mika Budenholzerja pri Milwaukeeju Josh Oppenheimer.

Skupinski del bo Grčija igrala v Milanu, kjer se bo pomerila z Estonijo, Ukrajino, Veliko Britanijo, Italijo in Hrvaško. Še pred EuroBasketom bo v sklopu kvalifikacij za košarkarski mundial gostovala v Srbiji in gostila Belgijo.

Giannis, ki trenutno trenira v domovini z brati - reprezentanta sta tudi Thanasis in Kostas, je z Grčijo do zdaj nastopil na dveh velikih tekmovanjih. Leta 2015 je nastopil na EuroBaksetu in se v skupinskem delu tedaj pomeril tudi s Slovenijo. Leta 2019 je nato sodeloval na svetovnem prvenstvu, kjer je Grčija razočarala. Evropsko prvenstvo 2017 je izpustil zaradi poškodbe kolena.

Letošnji turnir bo glede na zvezdniška imena eden najmočnejših do zdaj. Namreč nastopili bodo vsi trije Evropejci, ki so bili uvrščeni v prvo peterko Lige NBA. Poleg Giannisa sta to še Nikola Jokić in Luka Dončić. Antetokounmpo in Jokić sta v zadnjih štirih letih vsak po dvakrat postala MVP-ja rednega dela sezone, Greek Freak pa je lani Milwaukee vodil do šampionskega prstana in bil tudi najkoristnejši posameznik finala.