Jaleen Smith je bil lani najboljši igralec Bundeslige, v minuli pa je z Albo postal nemški prvak. Foto: EPA
Jaleen Smith je bil lani najboljši igralec Bundeslige, v minuli pa je z Albo postal nemški prvak. Foto: EPA

Hrvaška košarkarska zveza se je dolgo časa otepala misli, da bi njeno reprezentanco okrepil naturalizirani košarkar. Potem ko so odslovili predsednika strokovnega sveta Dina Rađo, ki je bil največji nasprotnik tega, pa so spremenili mnenje in pričakujejo, da se jim bo na pripravah na evropsko prvenstvo pridružil Američan. V preteklosti sta hrvaški dres že oblekla dva ameriška "playa" – Oliver Lafayette in Dontaye Draper.

Po poročanju spletne strani 24sata.hr naj bi bil to v minuli sezoni organizator igre berlinske Albe Smith, saj imajo prav na tem položaju na Hrvaškem že vrsto let velike težave. Hrvati menijo, da so ravno zaradi pomanjkanja ustreznega "playmakerja" obstali že v prvem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, boljši od njih so bili Finci, Slovenci in Švedi.

"Jaleen je bil MVP nemške lige in je točno tak igralec, ki ga bi potrebovali. Proces pridobitve državljanstva oziroma ustreznih papirjev smo že začeli, upam, da ga bomo uspeli registrirati do 3. avgusta, ko začenjamo priprave," je dobre volje selektor Damir Mulaomerović, ki bo na pripravah lahko računal tudi na Daria Šarića. Košarkar NBA ekipe Phoenix Suns v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ni igral. Na evropskem prvenstvu so Hrvaška igrala v skupini C, v kateri bodo še Grčija, Estonija, Ukrajina, Velika Britanija in Italija.

Finančne težave bosanske zveze

Košarkarska zveza Bosne in Hercegovine je medtem sporočila, da ima velike finančne težave in da so pod vprašajem nastopi vseh reprezentančnih selekcij, tudi moške reprezentance A, ki jo septembra čaka evropsko prvenstvo.

"Če smo popolnoma odkriti in neposredni, je položaj tak, da so vsi prihodnji nastopi na svetovnih in evropskih prvenstvih pod velikim vprašajem. Trenutno rešitve ni, zato ni daleč trenutek, ko bomo primorani odpovedati vse nastope," so zapisali. BiH bi se morala v skupinskem delu v Kölnu pomeriti tudi s Slovenijo.