Tim Duncan, Tony Parker in Manu Ginobili se veselijo velike zmage v American Airlines Areni. Foto: EPA
Tim Duncan, Tony Parker in Manu Ginobili se veselijo velike zmage v American Airlines Areni. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James je prispeval tretji trojni dvojček v finalnih serijah (več jih ima le legendarni Magic Johnson - 8), v zadnjih minutah pa je precej iskal soigralce, ki pa niso bili natančni. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker je sijajno vodil igro Spursov. Spomnil je na finale leta 2007, ko je bil izbran za najkoristnejšega igralca. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade je priznal, da so bili v zadnji četrtini utrujeni. Spursi so bili po desetdnevnem odmoru precej bolj sveži. Foto: EPA
Erik Spoelstra
Erik Spoelstra se je ob koncu lahko le držal za glavo. Stari lisjak Gregg Popovich se je odlično pripravil na zvezdnike Miamija. Foto: EPA
Španska nogometna reprezentanca
Tekmo v American Airlines Areni so si ogledali tudi španski nogometaši, ki se bodo v soboto na prijateljski tekmi v Miamiju srečali s Haitijem. Foto: EPA

prvi tekmi finala Lige NBA je San Antonio slavil v Miamiju (88:92). Odločil je Tony Parker z mojstrskim košem od table tik pred iztekom napada pet sekund pred koncem.

Gostitelji so vodili večji del srečanja, v zadnji četrtini pa so popustili in izkušeni Spursi, ki so imeli kar deset dni odmora, so to znali izkoristiti. Parker je dosegel 21 točk, Tim Duncan je dodal 20 in 14 skokov. LeBron James je dosegel deseti trojni dvojček v končnici (18 točk, 18 skokov in 10 podaj), a v ključnih trenutkih Heati niso bili zbrani.

Po slabem začetku Miami prevzel pobudo

Uvodni koš finala je dosegel Dwyane Wade, a so Spursi odgovorili z devetimi zaporednimi točkami. Danny Green je zadel trojko, po polaganju Tiaga Splitterja pa je Erik Spoelstra že vzel minuto odmora. Miami je hitro preobrnil izid s serijo 11:2. Duncan je zgrešil uvodnih pet metov, James in Ray Allen pa sta bila natančna izza črte za vodstvo Vročice s 24:23 po koncu prve četrtine.
Duncan reševal Spurse v drugi četrtini
Na začetku druge četrtine so na parket stopili rezervisti Miamija. Allen, Mike Miller in Norris Cole so zadeli za tri točke in v 16. minuti je na semaforju pisalo 38:29. Priključek je držal Duncan, ki je v drugi četrtini dosegel kar 12 točk. Ob sireni je zadel težak met in znižal na 52:49.
Gostje zaprli raketo
Tudi drugi polčas je bolje začel Miami, dvakrat je bil natančen Chris Bosh (58:51), vendar so Spursi vztrajno držali korak. Manu Ginobili in Gary Neal sta zadela za tri točke. San Antonio je vse bolje zapiral raketo, ni bilo več klasičnih prodorov Jamesa, celo Udonis Haslem je zadel s petih metrov. Mario Chalmers in Allen pa sta bila natančna izza črte. Po treh četrtinah se je napovedovala napeta končnica (72:69).

Končnica pripadla San Antoniu

Sedem minut pred koncem je Parker z dvema prostima metoma zagotovil prvo vodstvo San Antonia (76:77) po prvi četrtini. Miami štiri minute ni zadel iz igre, gostje pa so na krilih sijajnega Parkerja povedli za šest točk in po trojki Greena dve minuti in 13 sekund pred koncem celo z 81:88.
James je hitro znižal s polaganjem, Ginobili je zgrešil poskus za tri točke, nato pa je Green naredil prekršek nad Allenom pri metu izza črte. Izkušeni veteran je zadel vse tri proste mete minuto in pol pred koncem (86:88). Tudi Duncan na drugi strani je imel mirno roko (86:90). Pol minute pred zadnjim piskom sirene je James znižal na 88:90. V ključnem napadu na tekmi je Parker na desni strani že spodrsnil in padel na tla, a se je pobral in v zadnji desetinki napada v slogu pravega virtuoza zadel od table. Miamiju je ostalo še pet sekund, a je Wade zgrešil polaganje in razočaranje v American Airlines Areni je bilo veliko.

Ginobili: Imeli smo tudi srečo

"Ko sem bil na tleh, sem se zavedal, da moram hitro metati in zadeti vsaj obroč. Vsi se zavedamo, da je težko ustaviti Jamesa in Wada, na vsak način smo hoteli zaprti raketo in jih skušali prisiliti v mete z razdalje," je bil zadovoljen Parker.
"Parkerjev met je bil eden izmed tistih trenutkov v finalu, ki se pač zgodijo. Tokrat smo imeli tudi srečo," je dodal Ginobili.

Wade: V zadnji četrtini smo bili utrujeni

Miami je imel precej manj odmora, saj je šele v ponedeljek končal konferenčni finale proti Indiani. "V zadnji četrtini se nam je zelo poznala utrujenost. Izgledali smo kot ekipa, ki je odigrala serijo s sedmimi tekmami," je priznal Wade.

Heati so tudi lani izgubili uvod finala
Tudi druga finalna tekma bo na Floridi, v noči iz nedelje na ponedeljek. Miami je lani v finalu izgubil uvodno tekmo v Oklahomi, nato pa nanizal štiri zaporedne zmage. Scenarij se je ponovil v letošnjem polfinalu Vzhoda proti Chicagu. Zdaj bo naloga težja, saj je San Antonio doma odličen, v AT&T Centru pa bodo naslednji teden kar tri tekme.

Finale, prva tekma:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2) 0:1
88:92 (24:23, 28:26, 20:20, 16:23)
19.775; James 18 (7/16 iz igre, 1/5 za tri), 18 skokov in 10 podaj, Wade 17, Bosh in Allen po 13, Chalmers 8, Andersen 7, Cole in Miller po 5, Haslem 2; Parker 21 (9/18 iz igre), Duncan 20 in 14 skokov, Ginobili 13, Green 12, Leonard 10 in 10 skokov, Neal in Splitter po 7, Diaw 2.

Met iz igre: 34/78; 35/84
Met za tri točke: 8/25; 7/23
Prosti meti: 12/17; 15/18
Skoki: 46; 37
Podaje: 20; 16

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Tretja tekma, sreda ob 3.00:

SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Četrta tekma, petek, 14. 6., ob 3.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)



Peta tekma, ponedeljek, 17. 6., ob 2.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Šesta tekma, sreda, 19. 6., ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Sedma tekma, petek, 21. 6., ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.