Jao se je v Šanghaju poslovil od košarke. Foto: EPA
Jao se je v Šanghaju poslovil od košarke. Foto: EPA

Jao Ming se je rodil leta 1980. Oba starša sta bila profesionalna košarkaša, zato se je tudi Jao začel pri 9 letih ukvarjati s to igro. Od leta 1997 do 2002 je v domovini igral za Šanghaj Sharkse. Leta 2002 pa se je prijavil na nabor Lige NBA.

V ligo NBA izbran prvi
Takrat je postal sploh prvi neameriški košarkaš, ki je bil izbran prvi. Celotno NBA kariero je igral za moštvo Houston Rocketts, pri katerih trenutno igra tudi Goran Dragić. Kljub svojim 229 cm ga je krasil dober met iz pol-razdalje, odlično je izvajal tudi proste mete, pod košm pa je bil seveda neustavljiv.

S prihodom v Ligo NBA je v domovini močno dvignil zanimanje za najmočnejšo ligo na svetu in košarko sicer. Osemkrat je bil izbran tudi v začetno peterko tekme zvezd. V osmih sezonah, ki jih je preživel v najmočnejši košarkaški ligi na svetu je dosegal v povprečju po 19 točk in dobrih 9 skokov na tekmo.

Na tiskovni konferenci v domačem Šanghaju je Jao povedal, "danes sem prenehal z igranjem košarke. Košarka mi je dala veliko, zato bi se ji rad zahvalil".

K upokojitvi so ga prisilile poškodbe
Jao Ming se je leta 2007 poročil z nekdanjo kitajsko košarkarico Je Li, leta 2010 se jima je rodila hčerka, ki ima gotovo košarko v genih.

Jao se je gotovo zapisal v zgodovino košarke, k hitri upokojitvi pa so ga prisilile kronične poškodbe nog. Poškodbe so mučilo skozi vso kariero z izjemo prvih treh let v NBA-ju. V zadnji sezoni je odigral le 5 tekem na katerih je dosegel v povrečju 10 točk in 5 skokov.

Video: nekaj najboljših potez Jao Minga

S košarko se je začel ukvarjati pri 9 letih. S 13 leti se je pridružil moštvu Šanghaj Sharks, s katerim je pri 17. letih podpisal prvo profesionalno pogodbo. V mladosti je Jao treniral kar 10 ur dnevno.
Leta 2002 je bil kot prvi neameriški igralec v zgodovini nabora izbran kot prvi, izbralo ga je moštvo Houston Rockets. Foto: EPA
V svoji prvi sezoni v NBA je Jao dosegal 13,5 točke in 8,2 skoka na tekmo. Najboljšo statistiko je zabeležil v svoji peti sezoni in sicer 25,7 točke in 11,6 skoka na tekmo. Foto: EPA
Kitajec v svoji karieri osemkrat nastopil na All-Star tekmi.
S kitajsko reprezentanco je trikrat osvojil azijsko košarkaško prvenstvo, nastopil pa je tudi na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah in 2008 v Pekingu, obakrat je nosil tudi kitajsko zastavo. Foto: EPA
V zadnjih sezonah je zaradi poškodb več časa preživel ob igrišču kot na njem. Foto: EPA
Z Jaovo upokojitvijo je Ji Džianlian ostal edini kitajski predstvanik v ligi NBA. Foto: EPA