Dvorana, kjer si bo Slovenija poskušala zagotoviti čim boljše izhodišče za drugi del v Barceloni. Foto: MMC RTV SLO
Dvorana, kjer si bo Slovenija poskušala zagotoviti čim boljše izhodišče za drugi del v Barceloni. Foto: MMC RTV SLO

Arena Gran Canaria je tudi edina novo zgrajena dvorana za letošnje svetovno prvenstvo. Za košarkarske tekme sprejme 9.865 gledalcev, za druge prireditve pa lahko tudi do 13.000. Na pripravljalnem obračunu pred svetovnim prvenstvom med Slovenijo in ZDA je bilo sicer v dvorani rekordnih 10.200 košarkarskih navdušencev. Gradili so jo 30 mesecev, gradnja dvorane v Las Palmasu, ki je skupaj s Santa Cruzom s Tenerifa glavno mesto Kanarskih otokov, obenem pa je tudi največje mesto otočja, pa je stala skoraj 70 milijonov evrov.

Glavna znamenitost novega objekta je osrednji semafor nad igriščem, ki je po vzoru dvoran Lige NBA, tehta pa kar sedem ton in je s 152 kvadratnimi metri površine med največjimi v Evropi. Zunaj dvorana sicer ni arhitekturni presežek. Celotna dvorana in okolica sta betonski. V dvorani je tudi pomožna dvorana, kjer med prvenstvom reprezentance tudi trenirajo. Ob dvorani je tudi stadion Las Palmasa, nogometnega kluba, ki igra v drugi ligi, v Primeri pa je bil nazadnje pred 12 leti. Enkrat je bil klub španski podprvak.

Ob odprtju odličen Boštjan Nachbar
Prihodnje leto bo v dvorani tudi turnir za španski kraljevi pokal. Uradno so dvorano odprli prvega maja, ko sta se v ACB-ligi, španskem državnem prvenstvu, ki je najmočnejše v Evropi, pomerili domača Gran Canaria in Barcelona. Katalonci so slavili z 82:74, izvrsten pa je bil nekdanji slovenski reprezentant Boštjan Nachbar, ki je bil s 17 točkami drugi strelec tekme. Uspešnejši je bil le brazilski organizator igre Marcelinho Huertas. Erazem Lorbek, ki na svetovnem prvenstvu manjka zaradi poškodbe in se je medtem že razšel z Barcelono, se na tekmi ni vpisal med strelce. Gran Canaria, ki je letos zasedla peto mesto in klonila v četrtfinalu DP-ja, lani pa je bila četrta ter nato izpadla šele v polfinalu, je predtem igrala v manjši dvorani na drugem koncu mesta, od maja pa je njeno domovanje eno izmed prizorišč svetovnega prvenstva. Za ekipo s Kanarskih otokov je eno sezono igral tudi Uroš Slokar.

Leta 1986, ko je Španija že gostila svetovno prvenstvo, je ena skupina prav tako igrala na Kanarskih otokih, a tedaj na sosednjem Tenerifu, kjer je v skupini D pet zmag takrat nanizala Jugoslavija, vendar pa v tedanji ekipi ni bilo nobenega slovenskega košarkarja. Plavi so na koncu zasedli tretje mesto.

Iz Las Palmasa