LeBron James je bil znova v središču pozornosti. Foto: EPA
LeBron James je bil znova v središču pozornosti. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade se kar ni hotel ločiti od pokala. Foto: EPA
Pat Riley
Predsednik Pat Riley je osvojil že osmi prstan. Foto: EPA

Mike Miller se je priklonil pred pokalom Larryja O'Briena, Udonis Haslem ga je poljubil trikrat, Chris Bosh je prestižno lovoriko objel, Dwyane Wade pa jo je nosil večino časa parade. Blestel je tudi veteran Juwan Howard s plesno točko.
Na odprtih avtobusih so bili tudi trener Erik Spoelstra, predsednik Pat Riley in lastnik Micky Arison. Okoli pol milijona ljudi se je zbralo na ulicah Miamija, 15.000 srečnežev pa je nato proslavljalo še v American Airlines Areni.

James izčrpan po štirih dneh slavja
"To je najboljši občutek v življenju. Vedno sem sanjal, da bom dvignil lovoriko Larryja O'Briena, jo objel in nikoli izpustil iz rok," je bil vesel 27-letni James, ki je bil že kar malce izčrpan, saj slavje na Floridi poteka že od četrtka zvečer. LeBron je zanesljivo postal MVP finala in je s tem zaokrožil sanjsko skrajšano sezono.

Pozabili so lanski grenek poraz
"Zahvaljujem se vsem navijačem, ki so verjeli v našo ekipo. Najboljši navijači na svetu ste," je dejal 30-letni Wade, ki je bil najbolj koristen igralec finala leta 2006, ko je Miami osvojil prvi naslov po zmagi nad Dallasom s 4:2. Predlani so v Miamiju združili moči Wade, James in Bosh, a v lanskem finalu so doživeli grenek poraz. Dallas je bil boljši s 4:2 v zmagah, Dirk Nowitzki se je polival s šampanjcem, James pa je bil dva tedna v depresiji. Leto dni zatem je vse drugače ...

"Veliko kritik je padlo na te igralce. Številni strokovnjaki so nas odpisali že pred začetkom finala. Nihče ni vedel, da smo se v težkih trenutkih združili, postali smo velika družina. Vsi igralci so se morali odpovedati kakšni stvari. Nekateri so igrali manj minut, drugi so privolili v znižanje plače. Vsi smo imeli isti cilj - naslov prvaka," je ob glasnem aplavzu poudaril trener Spoelstra, ki je v klubu že od leta 1995.
Napeti seriji proti Indiani in Bostonu
Miami je redni del sezone končal na drugem mestu na Vzhodu, Heati so nanizali 46 zmag in 20-krat izgubili. V prvem korgu so izločili New York s 4:1 v zmagah, v konferenčnem polfinalu so po zaostanku z 1:2 ugnali Indiano s 4:2. V epskem polfinalu so bili boljši od Bostona s 4:3, potem ko so Celticsi vodili s 3:2 in imeli šesto tekmo na domačem parketu. V velikem finalu je Miami izgubil uvodno tekmo v Oklahomi, potem pa nanizal štiri zmage zapored.