V špansko reprezentanco sta se vrnila Juan Carlos Navarro in Pau Gasol, ki sta izbrano vrsto že popeljala do dveh naslovov evropskega in enega naslova svetovnih prvakov. Foto: EPA
V špansko reprezentanco sta se vrnila Juan Carlos Navarro in Pau Gasol, ki sta izbrano vrsto že popeljala do dveh naslovov evropskega in enega naslova svetovnih prvakov. Foto: EPA
Nicolas Batum
Francozi, ki so lani v Sloveniji postali evropski prvaki, največ upov polagajo v Nicolasa Batuma. Foto: EPA
Luis Scola
Z dobrimi 27 točkami v povprečju je bil Argentinec Luis Scola prvi strelec zadnjega svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Derrick Rose
Derrick Rose je bil član reprezentance že pred štirimi leti, ko je nato naslednjo sezono postal MVP Lige NBA. Foto: EPA
Sasu Salin
Poleg Alena Omića je od udeležencev svetovnega prvenstva član slovenskih klubov le še Sasu Salin. Finec tako kot slovenski center igra za Olimpijo. Foto: EPA
ZDA prvi favorit svetovnega prvenstva

ki ZDA. Američani so tudi letos prvi favoriti, a na vrh želijo še Španci.

Letošnje prvenstvo bo zadnje, ki bo v trenutnem štiriletnem zaporedju, namreč naslednje prvenstvo bo šele čez pet let, nato pa znova štiri leta pozneje. Svetovno košarkarsko prvenstvo gre tako na liha leta, da ne bo v istem kot nogometno. Letos je spremenjen sistem tekmovanja. Na turnirju je 24 ekip, ki so razdeljene v štiri skupine po šest, vsaka igra na svojem prizorišču, kot je to v navadi, a izločilne boje - vse do finala - igrata dve skupini med sabo. Tako torej dve skupini dasta po enega finalista - kot recimo končnica Lige NBA, kjer sta finalista vsak iz svoje konference. Glede na razpored vsi pričakujejo veliki finale med zadnjima prvakoma Španijo in ZDA.

Gostitelji igrajo v skupini A, ki je vsaj na papirju najmočnejša. Prvi favoriti skupine, ki bo igrala v Granadi, so Španci. Domače svetovno prvenstvo je vrhunec zlate generacije, ki je postala dvakrat evropski prvak, leta 2006 osvojila tudi svetovno prvenstvo in igrala v dveh finalih olimpijskih iger. V reprezentanco sta se vrnila izvrstna Katalonca kapetan Juan Carlos Navarro in Pau Gasol, ki sta bila MVP-ja ob obeh naslovih evropskih prvakov, v ekipi pa so sami kakovostni igralci, kot so Serge Ibaka, Marc Gasol, Jose Calderon, Ricky Rubio, Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez …

Evropski prvaki brez glavnega nosilca igre
V skupini so tudi Francozi, ki so lani postali evropski prvaki, a v Španijo prihajajo brez MVP-ja EuroBasketa Tonyja Parkerja. Poškodoval se je tudi Nando de Colo, tako da bosta glavno breme nosila kapetan Boris Diaw in izvrstni Nicolas Batum. Srbija se je lani kot zadnja evropska država uvrstila na svetovno prvenstvo, prvič jo bo na velikem tekmovanju vodil Saša Đorđević, ki ima največ težav na položaju organizatorja igre. Najbolj se bo poznala odsotnost Nemanje Nedovića, ključni pa bodo Miloš Teodosić, Nenad Krstić in Bogdan Bogdanović.

Brazilci so po lanskem polomu na ameriškem prvenstvu prejeli "wild card" in v Španijo prišli v popolni zasedbi. Glavno orožje je centrska linija s tremi NBA-jevci Nenejem, Tiagom Splitterjem in Andersonom Varejaom, motor ekipe je Marcelinho Huertas iz Barcelone, najnevarnejši zunanji igralec pa Leandro Barbosa. V skupini sta še azijski prvak Iran, ki ga vodi Memi Bečirović, in afriški podprvak Egipt. Vsaka njuna zmaga proti prej naštetim bi bila veliko presenečenje, čeprav se razlika med njima in najboljšimi manjša, pa gre vseeno za drug kakovosten košarkarski razred.

Hrvaška zelo samozavestna v Španijo
Podobno je tudi v skupini B, ki bo igrala v Sevilli in s katero se bo skupina A nato v izločilnih bojih pomerila v Madridu, kjer bo tudi finalna tekma. Filipini, azijski podprvaki, in Senegal v skupini nimajo veliko možnosti. Glavni kandidat za četrto mesto je Portoriko, ki pa lahko marsikoga preseneti. Prva imena so Jose Juan Barea, Carlos Arroyo in Renaldo Balkman. Argentina je ostala brez prvega zvezdnika Manuja Ginobilija, ki si je zelo želel nastopiti v Španiji, a mu je udeležbo preprečila poškodba. Glavni nosilec igre nekdanjih olimpijskih in svetovnih prvakov je Luis Scola, ob njem pa sta prav tako izkušena Pablo Prigioni in Andres Nocioni.

Grki so tudi prejeli "wild card", na svetovno prvenstvo pa podprvaki iz leta 2006 prihajajo z nekoliko spremenjeno postavo in novim selektorjem Fotisom Katsikarisom. V ekipi ni Vassilisa Spanoulisa, je pa njegov veliki prijatelj Nikos Zisis, ki bo z Nickom Calathesom tvoril udarno navezo v zunanji vrsti. Pod košem je prvo ime Ioannis Bourousis, ob njem je tudi Georgios Printezis, na krilu pa Kostas Papanikolaou. Hrvaška na svetovno prvenstvo prihaja na krilih odličnih predstav na lanskem EuroBasketu. Jasmin Repeša ima na voljo številne izkušene košarkarje. Najnevarnejši strelec je Bojan Bogdanović, ki tako kot Damjan Rudež letos odhaja v NBA, nov je naturaliziran košarkar, Oliver Lafayette, pod obročem še naprej kraljuje Ante Tomić, tu pa sta supertalentirana Dario Šarić in Mario Hezonj, ki ga čaka prvo člansko tekmovanje.

Sprehod Američanov v izločilne boje
Skupina C, ki se bo v izločilnih bojih v Barceloni križala s slovensko, bo igrala v Bilbau. Z naskokom prvi favoriti so Američani, ki na svetovno prvenstvo sicer prihajajo z nekoliko okrnjeno zasedbo, saj manjka nekaj superzvezdnikov, a so to vseeno izvrstni košarkarji, kar dokazujejo tudi imena, kot so Derrick Rose, Stephen Curry, James Harden … Američani branijo naslov prvaka. Pred štirimi leti so v finalu premagali Turčijo, ki je letos dobila "wild card", neprepričljiva pa je bila v izločilnih bojih. Ergin Ataman nima na voljo popolne zasedbe, saj manjka na primer Ersan Ilyasova. Prvo ime je center New Orleansa Ömer Ašik. V ekipi je tudi nekdanji slovenski reprezentant Emir Preldžić. Dominikansko republiko - ki največ stavi na izkušenega NBA-jevca Francisca Garcio -, čaka drugi nastop na svetovnem prvenstvu in je edina v skupini praktično brez realnih možnosti za napredovanje, Finsko nastop po zaslugi "wild carda", Ukrajino pa premierni nastop.

Ukrajinci, ki so zaradi napete situacije v domovini ostali brez organizacije naslednjega evropskega prvenstva, še naprej igrajo pod vodstvom Mika Fratella. Lani so se izkazali na prvenstvu v Sloveniji. Glavna ukrajinska strelca sta naturalizirani Eugene Jeter in Sergij Gladir. Na Finskem je košarka vse bolj popularna in volčji trop Henrika Dettmana, ki je z Nemčijo pred 12 leti na SP-ju v ZDA osvojil bron, se je izkazal na zadnjih dveh EP-jih. Zdaj je prvič tudi med svetovno elito. Motor ekipe ostaja Petteri Koponen, tu je Olimpijin Sasu Salin in Mikko Koivisto, ki igra v Turčiji pod vodstvom Jureta Zdovca. Finci so okrepljeni z NBA-jevcem Erikom Murphyjem, v ekipi pa sta tudi veterana Hanno Möttölä in Teemu Rannikko. Tudi Nova Zelandija je kandidat za eno izmed prvih štirih mest. V ekipi je še vedno izvrstni strelec Kirk Penney.

V skupini D se bo Slovenija na Gran Canarii pomerila z Avstralijo, Mehiko, Južno Korejo, Angolo in Litvo.

Iz Las Palmasa,

ZDA prvi favorit svetovnega prvenstva