Teemu Rannikko je kot pravi kapetan izjemno vodil igro Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Teemu Rannikko je kot pravi kapetan izjemno vodil igro Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sasu Salin
Sasu Salin je znova dokazal, da ima zelo "mehko" roko, ki se ne zatrese niti v ključnih trenutkih. Foto: ABA Photo

Dali smo vse od sebe za to zmago. Smo mladi in potrebovali smo to zmago, da bomo še bolj trdo delali za naslednje tekme. Tokrat smo imeli lepo priložnost za zmago, saj je Cantu odlično začel sezono in je bil še brez poraza. V prvem polčasu nismo igrali dobro, saj je bila obramba slaba in smo dovolili preveč košev. V drugem smo to popravili in uresničili cilj.

Sašo Filipovski na novinarski konferenci po tekmi
Klemen Prepelič, Union Olimpija
Klemen Prepelič je zablestel s trojko z velike razdalje. Sicer je Bistričan zbral osem točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dominic Waters, Aron Baynes, Union Olimpija
Aron Baynes je bil tokrat res odličen in je dosegel dvojni dvojček. Tudi Dominic Waters, ki je bil upravičeno deležen številnih kritik, pa je pokazal najboljšo predstavo v dresu Olimpije. Američan se med strelce sicer ni vpisal, je pa zbral šest podaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Začetek letošnje sezone s to zmago nad Cantujem (84:71), ki domače evroligaške tekme igra v dobrih 20 kilometrov oddaljenem Desiu spominja na sanjsko sezono ob odprtju stoženske dvorane pred dvema letoma. Tedaj je bila ključna prva tekma in zmaga nad Efesom Pilsnom, ki je zmaje dvignila in so nato na krilih uspeha nad turškimi pivovarji igrali tudi na naslednjih tekmah. Z dobrim začetkom pa so Ljubljančani, ki jih je takrat vodil Jure Zdovc, prišli še do izjemno pomembnega elementa – bučne podpore s tribun.

Zdaj je v Ljubljani vse pripravljeno, da slovenski ljubitelji košarke prihodnji petek, ko v prestolnico prihaja Fenerbahče, ki je letos sestavil zvezdniško zasedbo in meri izjemno visoko, napolnijo Stožice in moštvu iz Carigrada pripravijo peklensko vzdušje. Olimpija ima letos zelo mlado moštvo, v katerem so številni obetavni Slovenci, kar naj bi bil dodaten razlog za ogled tekem, tu je tudi povratnik v zeleno-belem dresu Teemu Rannikko, ki je bil pred leti ljubljenec ljubljanski navijačev, ekipa igra borbeno in z vsem srcem, poleg tega pa v Stožice prihajajo na krilih zmage nad dvakratnim evropskim prvakom.

Meti za tri dokončno prevesili tehtnico
Zmaji so prikazali v Desiu zares dober obraz. Ves čas so nekako imeli pobudo, vendar jim vse do zadnjih minut ni uspelo priigrati višjega naskoka. Nato pa so udarili ljubljanski ostrostrelci, ki so s štirimi trojkami dokončno razblinili dvome o zmagovalcu. Dvakrat je izza črte udaril finski "snajper" Sasu Salin, ki je bil statistično tudi najkoristnejši igralec srečanja.

Branilec, ki tretje leto nosi dres Olimpije, je pri prvi trojki od teh dveh ključnih že mislil, da je zgrešil: "Uf, prva, ki sem jo vrgel ob koncu, je šla močno v levo in sem si mislil že ... potem pa je šla notri in vse je bilo super. Druga je bila veliko lažja, ni bilo več veliko časa do konca in takrat ne razmišljaš. Samo vržeš."

Prepelič že ob debiju med ključnimi možmi
"Načrt pred tekmo je bil, da v igri ostanemo, kolikor časa se le da. Na koncu nam je uspelo zadeti nekaj norih trojk, in to nam je prineslo zmago,"
je še povedal Salin, ki je dosegel 15 točk, ujel šest odbitih žog ter tekmo končal s statističnim izračunom 22. Ob tem je odlično pokrival nevarna Manučarja Markoišvilija in Pietra Aradorija.

Neverjetno trojko je v izdihljajih tekme zadel tudi Klemen Prepelič, ki je eden izmed šestih košarkarjev Olimpije, za katerega je obračun s Cantujem predstavljal evroligaški krst: "Začeti Evroligo z zmago je res fenomenalen občutek, in to celo v gosteh pri Cantuju, ki je bil lani udeleženec Top 16 in bil blizu uvrstitve med najboljših osem. Vedeli smo, da ima Cantu močno ekipo, s številnimi izkušenimi igralci, ki že več let igrajo v Evroligi. Mi imamo zelo mlado ekipo in številni so prvič zaigrali v Evroligi. Imamo nekaj starejših, ki so tokrat pokazali, zakaj so bili pripeljani. Tu seveda mislim na Baynesa, Paga in Rannikka. Ves čas smo vodili, Cantu je povedel le redkokdaj, pa še to po nekih serijah. Solidno smo odigrali v obrambi, z nekaj manjšimi neumnostmi, in dobro ustavili njihove najnevarnejše igralce."

Page in Baynes odlična pod obročem
Mladi branilec je ob prihodu na igrišče deloval kar nekoliko izgubljen, nato napravil tudi nekaj napak, a se je kmalu zbral in na koncu je bil celo med možmi odločitve. Prispeval je osem točk, za MMC pa je razkril, kakšna so bila navodila Saša Filipovskega med polčasom: "Do polčasa sem odigral eno najslabših tekem v dresu Olimpije. Verjetno je bil razlog v nervozi. Sašo mi je pod polčasom rekel, naj pustim te dolge projektile in začnem prebijati obrambo, saj sem bil v prvem dvakrat uspešen v prodoru, enkrat sem dal koš, enkrat pa podal. V drugem delu sem le čakal na met, dobil sem žogo in zadel mislim, da eno izmed odločilnih trojk."

Zunanja linija Olimpije je zelo konkurenčna, zmaji pa so morda nekoliko "tanki" pod obročema, kar pa se tokrat ob odličnih Dylanu Pagu in Aronu Baynes sploh ni poznalo. Zadnji je dominiral v obeh raketah. Po Avstralčevi zaslugi so zmaji nadzorovali skok, odločno je igral tudi v obrambi, prav tako pa so varovanci Andree Trinchierija z njim imeli ogromno težav v obrambi.

Dvojni dvojček odličnega Avstralca
Baynes, ki na parketu dejansko vsakič da od sebe vse, je zablestel z dvojnim dvojčkom. Ob 16 točkah je v statistiko vpisal še 12 skokov. "Tekma je bila super. Lepo je začeti z zmago, vendar nas čaka še veliko dela, kar je tudi mogoče opaziti. Na srečo smo odigrali na pravi način v odločilnih trenutkih. Definitivno pa moramo še mariskaj popraviti, če se želimo bojevati z drugimi močnimi nasprotniki v naši skupini. Vendar je to tudi velik izziv za nas. Veselimo se že teh tekem. Imamo veliko energije, kar smo tudi dokazali proti Cantuju," je bil po tekmi jasno prešerno razpoložen avstralski reprezentant.

"Osebno me čaka prav tako ogromno dela. Nikoli nisi povsem zadovoljen s svojo igro in nikoli ne moreš biti zelo vesel po svojih predstavah. Ne smeš biti preveč evforičen kot tudi ne razočaran.Vem, da me čaka veliko dela, a je bilo danes res lepo biti del tega uspeha in da sem tudi sam dal svoj delež k pomembni zmagi. Zagotovo je ta tekma izjemno pomembna tudi za našo samozavest, ne smemo pa poleteti. Iz vsake tekme se nekaj novega naučimo, še lažje pa se je učiti, če tekmo dobiš," je še pristavil prvi center Olimpije.

Organizacija daleč od slovenske ravni
Kot sami organizatorji pa si Italijani zaslužijo vse prej kot pozitivno oceno. Klub se ne drži številnih pravil, ki veljajo v Evroligi in zaradi katerih je bila Olimpija že večkrat od lige opozorjena, kot kaže, pa se nekaterim vsega tega ni treba držati. Dvorana Pala Desio se, recimo, s stožensko lepotico ne more primerjati v nobeni stvari in enostavno ni na evroligaški ravni. Slabo je bilo poskrbljeno tudi za varnost igralcev. Edini, ki si zaslužijo pohvale, so domači navijači, ki so številčno ves čas z bučnim navijanjem spodbujali svoje ljubljence.

Iz Desia

Dali smo vse od sebe za to zmago. Smo mladi in potrebovali smo to zmago, da bomo še bolj trdo delali za naslednje tekme. Tokrat smo imeli lepo priložnost za zmago, saj je Cantu odlično začel sezono in je bil še brez poraza. V prvem polčasu nismo igrali dobro, saj je bila obramba slaba in smo dovolili preveč košev. V drugem smo to popravili in uresničili cilj.

Sašo Filipovski na novinarski konferenci po tekmi