Derek Fisher in Billy Hunter sta sporočila, da dogovor ni niti blizu. Foto: EPA
Derek Fisher in Billy Hunter sta sporočila, da dogovor ni niti blizu. Foto: EPA
Derek Fisher in Billy Hunter
Številni igralci Lige NBA so zelo zaskrbljeni, saj dogovora ni na vidiku. Mnogi menijo, da je ogoržena celo naslednja sezona. Foto: EPA

"Igralci niso bili pripravljeni sprejeti ultimata. Menili so, da je vse skupaj zelo nepošteno do njih. Spoznali smo, da so pogajanja v slepi ulici. Nikamor nismo prišli," je dejal direktor združenja igralcev Billy Hunter.

Začetek 15. decembra vse manj verjeten
Komisar lige David Stern je konec prejšnjega tedna igralcem zabičal, naj predlog dobro preučijo, kajti to je najboljši predlog, ki ga lahko vodstvo Lige NBA ponudi in tako še reši sezono. Lastniki so igralcem ponudili, da bi letni dobiček 4,3 milijarde ameriških dolarjev razdelili na pol. Če bi igralci sprejeli dogovor, se bi spor, zaradi katerega vse aktivnosti v Ligi NBA mirujejo, končal, liga pa bi se začela 15. decembra. Tako bi v letošnji sezoni namesto 82 tekem odigrali deset tekem manj.

Vodstvo lige naj bi zdaj pripravilo še strožji predlog (53:47 v korist lastnikov), ki ga igralci verjetno ne bodo sprejeli, to pa bi vodilo v nova pogajanja, ki bi le še bolj ogrozila sezono 2011/12. Želje igralcev o delitvi dobička so nekoliko večje. Sprva so zahtevali 53 odstotkov letnega dobička, kasneje so zahtevali 52 odstotkov, lahko pa bi sprejeli tudi 51.

Stern: To je tragedija!
"To je tragedija! Res neverjetno, da izgubljamo še zadnje možnosti, da bi izpeljali sezono, igralci pa ne bodo mogli pokazati tega, za kar so dolga leta trenirali. Zelo žalostno je, da skušajo uničiti same sebe," je bil jezen Stern, ki vodi ligo že vse od leta 1983.

"Ta odločitev je najboljša za vse igralce. Sprejeta je bila soglasno," je dejal predsednik združenja igralcev Derek Fisher, na novinarski konferenci pa sta bila prisotna tudi Carmelo Anthony in Kobe Bryant.

V ponedeljek je "lock-out" trajal že 137 dni. Zadnji datum za rešitev sezone je 7. januar, potem pa bo Stern odpovedal vso sezono. Leta 1999 so se dogovorili "pet pred dvanajsto" in izpeljali so 50 tekem rednega dela za vsako ekipo. Letos pa na veliko žalost navijačev po svetu kaže precej slabše.