Stephen Curry, ki je bil na začetku končnice poškodovan, je naravnal roko proti Oklahomi. Na sedmih tekmah je dosegel kar 32 trojk, kar je rekord za posamezno serijo v končnici. Foto: Reuters
Stephen Curry, ki je bil na začetku končnice poškodovan, je naravnal roko proti Oklahomi. Na sedmih tekmah je dosegel kar 32 trojk, kar je rekord za posamezno serijo v končnici. Foto: Reuters
LeBron James in Kyrie Irving
LeBron James in Kyrie Irving sta v odlični formi v letošnji končnici. Cleveland je nanizal 12 zmag in le dvakrat izgubil. Foto: Reuters
Matthew Dellavedova
Matthew Dellavedova je povzročal velike težave Bojevnikom v lanskem finalu. Avstralec letos ne bo igral tako pomembne vloge, saj ima precej omejeno minutažo. Foto: Reuters
Klay Thompson
Klay Thompson je bil neustavljiv na šesti tekmi proti Oklahomi, ko je zadel kar enajst trojk, kar je rekord končnice. Foto: Reuters
Steve Kerr in Bob Myers
Steve Kerr in generalni menedžer Bob Myers med pogovorom na zadnjem treningom pred prvo finalno tekmo. Foto: Reuters
Tyronn Lue
Tyronn Lue je na klopi Clevelanda uspešno zamenjal Davida Blatta. Foto: EPA

V lanskem finalu so Cavaliersi vodili z 2:1 v zmagah, Warriorsi pa so dobili zadnje tri tekme in osvojili prvi šampionski prstan po letu 1975. Najkoristnejši igralec finala je bil veteran Andre Iguodala.
Cleveland še nikoli ni postal prvak Lige NBA. Leta 2007 je v finalu z 0:4 izgubil proti San Antoniu, takrat je bil James star le 22 let. Zdaj jih je dopolnil 31 in v finalu bo nastopil že šestič zapored. Dva prstana je osvojil z Miamijem, a naslov v domačem Ohiu bi pomenil piko na i izjemni karieri.
"Curry je vsekakor MVP letošnje sezone. Res je izjemen košarkar. Neverjetno, kaj mu je vse uspelo. V ZDA ljubimo velika rivalstva med klubi in tudi med posamezniki. Mediji vseeno malce pretiravajo, saj se midva šele drugič meriva v finalni seriji. Moram priznati, da se nismo preveč ozirali na Zahod v končnici. Najprej smo morali opraviti delo na Vzhodu. Vseeno mi je bilo, ali bi se srečali z Oklahomo ali z Golden Statom," je pojasnil James, ki je v lanskem finalu v povprečju dosegal 35,8 točke, 13,3 skoka in 8,8 podaj.

Love lani ni igral v finalu, Irving le na prvi tekmi
V lanskem finalu ni igral Kevin Love, ki se je poškodoval v uvodnem krogu končnice proti Bostonu. Kyrie Irving je odšepal z igrišča na prvi finalni tekmi v Oaklandu. Zlomil si je kolensko pogačico in moral na operacijo. James je ostal brez dveh glavnih igralcev, zato pa sta blestela Matthew Dellavedova in Timofej Mozgov. Na zadnjih treh tekmah se je zelo poznala odsotnost Lova in Irvinga.
"Precej močnejšo ekipo imamo kot na začetku lanskega finala. To je velika priložnost, saj smo v enem letu precej napredovali, kemija med nami je boljša," je poudaril James, ki s soigralci znova ni imel pravega tekmeca na Vzhodu. Cleveland je s 4:0 pometel z Detroitom in Atlanto, edini dve tekmi pa je izgubil v Torontu, a na vseh drugih štirih tekmah Raptorsi niso imeli prav nobene možnosti. V Quicken Loans Areni so Cavaliersi še neporaženi v letošnji končnici.
Varejao proti nekdanjim soigralcem
Center Anderson Varejao je 12 let igral za Cleveland. 23. decembra 2014 si je strgal ahilovo tetivo in v lanskem finalu proti Golden Statu ni igral. Februarja so ga Cavaliersi v menjavi igralcev poslali v Portland, kjer pa mu niso ponudili pogodbe, zato pa so ga izbrali Warriorsi in zdaj ga čaka finalna serija proti nekdanjim soigralcem.
"Veliko odrekanj je bilo potrebno, da mu je uspelo. V vsakem primeru bi igral v finalu tudi v letošnji sezoni. Res mu je uspela velika kariera," je o Brazilcu razmišljal James.
Bojevnikom uspela velika vrnitev proti Oklahomi
Golden State je v letošnji sezoni v rednem nizu nanizal rekordnih 73 zmag, v končnici ni imel težav s Houstonom (4:1) in Portlandom (4:1), v finalu Zahoda pa je imela Oklahoma že lepo prednost s 3:1 v zmagah, potem ko so bili Bojevniki nemočni na tretji in četrti tekmi. Ko je vse kazalo na poraz tudi na šestem srečanju, so Warriorsi dobili zadnjo četrtino s 33:18. Klay Thompson je zadel neverjetnih enajst trojk. Na odločilni tekmi v ponedeljek je Curry prispeval kar 36 točk, izbranci Steva Kerra pa so se drugič zapored vrnili po zaostanku 13 točk in postali šele deseta ekipa v zgodovini Liga NBA, ki se je vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah.
"Veliko stvari se je spremenilo v letu dni. Zdaj imamo nekaj izkušenj s finalnimi tekmami, lani smo stopili v popolnoma nov svet. Cleveland ima tokrat na voljo vse moči, mi pa imamo že pripravljen načrt za prvo tekmo," je optimističen Curry, ki se veseli športnih spektaklov v Kaliforniji ta konec tedna. Poleg dveh tekem finala Lige NBA se bo finalna serija Lige NHL preselila v San Jose, začenja pa se tudi južnoameriško prvenstvo, Ameriški nogometaši bodo gostili Kolumbijo v Santa Clari. MVP zadnjih dveh let je poudaril, da bo v prostem času pogledal tudi preostala dva spektakla.
"Imamo veliko samozavesti, saj smo se vrnili po velikem zaostanku proti Oklahomi. Zdaj moramo prikazati točno tako energijo na prvi tekmi, čeprav nam ne teče voda v grlo. Na treh tekmah, ko nam je grozil izpad, smo bili izjemno motivirani, vse smo iztisnili iz sebe," je dodal MVP zadnjih dveh sezon, ki pa v lanskem finalu ni blestel.

Kerr: Cleveland popolnoma spremenil slog igre
"Naša ekipa je skoraj popolnoma enaka, imamo malo več izkušenj. Cleveland se je popolnoma spremenil, saj ima zdaj zdrave vse igralce. Lani so igrali počasno igro, stavili so tudi na Mozgova, ki letos sploh ne igra. Njihov slog igre je precej hitrejši, imajo odlične strelce od daleč. Frye in Love sta odlična pri metih za tri točke. Pričakujem popolnoma drugačno finalno serijo. Treba bo pripraviti drugačno taktiko," je razlagal trener branilcev naslova Kerr.
"V finalu sem igral s Chicagom, zadnjič pa s San Antoniem leta 2003. 12 let nato nisem imel opravka s finalno serijo in moram reči, da se je res veliko spremenilo. Lani sem bil kar šokiran, koliko predstavnikov medijev je v finalu. Prisotni so povsod, treningi potekajo popolnoma drugače kot v rednem delu sezone Tega nismo bili vajeni. Letos nas to ne bo več motilo," je še dodal strateg Golden Stata.
Obeta se maratonski finale
V letošnjem finalu bodo imeli košarkarji precej več počitka. Le med tretjo in četrto tekmo v Clevelandu bo en dan odmora, drugače pa vedno dva dni. Sedma tekma je tako načrtovana za 20. junij.

Finale, prva tekma, petek ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Tretja tekma, četrtek ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Četrta tekma, sobota, 11. junija, ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE


Peta tekma, torek, 14. junija, ob 3.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Šesta tekma, petek, 17. junija, ob 3.00:
CLEVELAND - GOLDEN STATE

Sedma tekma, ponedeljek, 20. junija, ob 2.00:
GOLDEN STATE - CLEVELAND

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.