LeBron James je v končnici zadel od  table in dodal še dva ključna prosta meta. Foto: Reuters
LeBron James je v končnici zadel od table in dodal še dva ključna prosta meta. Foto: Reuters
Kevin Durant je imel priložnost za izenačenje, a je zgrešil. Foto: Reuters
LeBron James je petič zapored dosegel mejo 30 točk. Foto: Reuters
Serija se seli v Miami, kjer bo naslednja tekma v noči na ponedeljek. Od uvedbe sedanjega formata leta 1985 sta samo dve moštvi dobili vse srednje tri domače tekme. Foto: Reuters
S 16 točkami in 15 skoki je pomemben delež prispeval Chris Bosh. Foto: Reuters
James Harden
Če odštejemo točke "velike trojke" obeh ekip, bi z 28:16 zmagal Miami. Foto: Reuters

mija zadovoljni zapuščajo Oklahomo. Na drugi tekmi finala Lige NBA so slavili v napeti končnici (96:100) in izid v zmagah izenačili na 1:1.

Heati so sanjsko začeli tekmo, povedli so z 18:2 in vodstva vse do konca niso izpustili iz rok, čeprav je imel Kevin Durant sedem sekund pred koncem možnost, da izsili podaljšek, a ni bil natančen. Durant je zahteval osebno napako Jamesa, vendar se piščalka na veliko jezo igralcev Oklahome in navijačev ni oglasila. Thunderji so po devetih zmagah prvič klonili na domačem parketu v končnici.


Bosh začel v prvi peterki
Pri Miamiju je LeBron James dosegel 32 točk, zadel je vseh 12 prostih metov, dva izmed njih sedem sekund do konca. Dwyane Wade je bil sijajen v prodorih (24 točk), prvič po poškodbi trebušne mišice je v začetni peterki igral Chris Bosh, ki je prispeval 16 točk in 15 skokov, Shane Battier je zadel pet trojk iz sedmih poskusov.
Pri gostiteljih je Durant v zadnji četrtini igral s petimi osebnimi napakami, a vseeno dosegel 32 točk, Russell Westbrook jih je dodal 27, James Harden pa iz klopi 21. Vsi drugi igralci Thunderja so skupaj prispevali le 16 točk.
V sedmih minutah gostitelji dosegli le dve točki
Gostje iz Floride so znova izjemno začeli tekmo. Battier je bil natančen izza črte, James pa je povišal na 0:5. Wade je bil razigran, po dveh zabijanjih je moral Scott Brooks vzeti minuto odmora (2:10). To ni prebudilo Oklahome, ki je bila v napadu brez idej. Battier je še enkrat zadel za tri, po košu Jamesa v sedmi minuti je na semaforju pisalo 2:18, v Chesapeake Energy Areni pa je bilo vse več zaskrbljenih obrazov. Harden je vstopil iz klopi, zadel trojko in oddal še tri proste mete. Do konca uvodne četrtine je Oklahoma znižala na 15:27.
Heati držali lepo prednost
V drugi četrtini je Miami vseskozi vodil več kot za deset točk. Po delnem izidu 0:7 in trojki Maria Chalmersa dve minuti pred odmorom so imeli Heati najvišjo prednost na srečanju (34:51). Thabu Sefoloshu in Hardnu je s trojkama uspelo znižati in ob polčasu je Miami vodil za 12 točk (43:55).
Oba najboljša igralca lige James in Durant sta imela šov v tretji četrtini. Vsakič, ko se je Oklahoma malce približala, je odgovoril James, ki je prispeval 12 točk v tem delu igre. Po 36 minutah je bilo 67:78.

Durant in Harden vrnila gostitelje v igro

Na začetku zadnje četrtine je Durant (zadnjih deset minut in pol je igral s petimi osebnimi napakami) zadel trojko. Po zgrešenem metu Chalmersa je v protinapadu zabil, nato pa je polagal še Harden in v dvorani je završalo. Gledalci so se dvignili iz sedežev, saj se je Oklahoma približala na 76:82. Šest minut pred koncem je Westbrook iz težkega položaja zadel ob prekšku Jamesa in dodal še prosti met (81:85). Nalet gostiteljev je ustavil sijajni ostrostrelec Battier s trojko od table (83:90).
Sporen trenutek sedem sekund pred koncem
Westbrook je z dvema zaporednima košema ujel priključek (91:94), po minuti odmora pa je James minuto in pol pred koncem zadel težak met od table z desne strani. Po zabijanju Bosha 53 sekund pred koncem se je zdelo, da je vse odločeno (91:98), a je Durant hitro znižal. Veteran Derek Fisher je ukradel žogo Wadu, Durant pa je zadel trojko 37 sekund pred koncem (96:98). James je zgrešil met za tri točke in Oklahoma je imela zadnji napad. Sedem sekund pred koncem je Durant iz težkega položaja zgrešil z leve strani, čeprav ga je nepravilno oviral James, sodniki niso videli njegove roke na telesu Duranta, ki se na novinarski konferenci ni pritoževal. Dejal je, da mora najprej pogledati počasen posnetek. James je ujel odbito žogo in zadel dva prosta meta za zmago Heatov.
"V končnici smo bili že večkrat v težkem položaju. Tudi tokrat nam je uspelo zadržati vodstvo po njihovih serijah košev. Nismo spustili glave, ko so dosegli kakšen pomemben koš. Odgovorili smo na drugi strani. Oklahoma je odlična ekipa, zato nas čaka še hud boj. Vsaka tekma je napeta do zadnje sekunde in tako bo tudi na naslednjih tekmah," je bil zadovoljen James.
Serija se seli v American Airlines Areno, kjer bodo v naslednjem tednu tri tekme. Prva že v noči z nedelje na ponedeljek.

Finale, druga tekma:
OKLAHOMA CITY - MIAMI 1:1
96:100 (15:27, 28:28, 24:23, 29:22)
18.203; Durant 32 (12/20 iz igre, 4/10 za tri), Westbrook 27 (10/26 iz igre, 2/6 za tri), 8 skokov in 7 podaj, Harden 21 (7/11 iz igre, 2/3 za tri), Ibaka 7, Perkins 4 in 8 skokov, Sefolosha 3, Fisher 2; James 32 (10/22 iz igre, 0/2 za tri, prosti meti 12/12), 8 skokov in 5 podaj, Wade 24 (10/20 iz igre), Battier 17 (5/7 za tri), Bosh 16 (6/13 iz igre) in 15 skokov, Chalmers 3, Miller, Jones, Haslem in Cole po 2.

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY

Četrta tekma, sreda, 20. junja, ob 3.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY

Peta tekma, petek, 22. junija, ob 3.00:
MIAMI - OKLAHOMA CITY


Šesta tekma, ponedeljek, 25. junija, ob 2.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Sedma tekma, sreda, 27. junija, ob 3.00:
OKLAHOMA CITY - MIAMI

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.