Predstava Gorana Dragiča v zadnji četrtini tretje tekme serije proti San Antoniu je bila neverjetna, saj je v zadnji četrtini dosegel 23 točk. Zadel je vseh pet trojk. Foto: EPA
Predstava Gorana Dragiča v zadnji četrtini tretje tekme serije proti San Antoniu je bila neverjetna, saj je v zadnji četrtini dosegel 23 točk. Zadel je vseh pet trojk. Foto: EPA
Janez Rajgelj
"Nihče me ni klical, je pa vprašanje, kdo lahko zdaj kliče koga," na vprašanje, če se bo vrnil v Union Olimpijo, ironično odgovarja Janez Rajgelj. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska košarkarska reprezentanca
Razcvet Gorana Dragiča se je začel, ko je trener Slovana postal Aleš Pipan, predtem pa ga je največ naučil Spasoje Todorovič, ki ga je treniral pri Iliriji. Foto: EPA

Na petkovi tekmi proti San Antoniu je branilec Phoenixa v zadnji četrtini dosegel 23 točk. O njegovi neverjetni predstavi (brez kančka dvoma še noben Slovenec v Ligi NBA ni pustil takšnega vtisa) smo se pogovarjali z Janezom Rajgljem, ki je "odkril" Dragiča in ga pripeljal v Slovan, pozneje pa tudi v Union Olimpijo, kjer je bil Rajgelj eno leto direktor.


Kako ste videli njegovo nepozabno predstavo proti San Antoniu? Ste si mislili, da bo v Ligi NBA kdaj tako zablestel?
Ponosen sem nanj. To je bilo sicer težko pričakovati, sem pa vedno verjel vanj. V obdobju dveh ali treh let upam, da bo prvi 'playmaker' ekipe, ki se uvršča v končnico, kar ima še večjo težo.

Kako se spomnite njegovih začetkov pri Slovanu?
Dobili smo ga pri njegovih 16 letih. Takoj, ko sem ga videl igrati v drugi ligi pri Iliriji, ki je sicer takrat izpadla, sem do nezavesti verjel v njegove sposobnosti in v njegov potencial. Ko smo ga dobili v klub, je od prvega dne upravičeval zaupanje. Škoda, ker se mu je zgodila španska epizoda, ko je izgubil leto napredka, vendar smo ga pri Olimpiji nato uspešno vrnili v igro. Del zaslug za vrnitev ima tudi Aleš Pipan, saj mu je v reprezentanci dal priložnost. Kar nekaj dela je bilo, da ga je vrnil.

Nekateri so pred njegovim odhodom v Ligo NBA menili, da nima možnosti za večji uspeh, češ da met šepa. Kaj menite?
Nikoli nismo rekli, da ima slab met. Človek mora verjeti v igralca. To je stvar treninga, ponavljanja. Če je igralec v glavi pravi, potem lahko popravi tudi kakšne minuse, sploh če je telesno sposoben, kot je Gogi.

Je obramba že od nekdaj njegova posebnost?
Kot sem rekel, ima izjemne telesne sposobnosti in njegova želja po igri prinaša tudi dobro obrambo. Kot bi rekel Srečko Katanec za nogomet: če si pošten do košarke, te bo košarka nagradila. Ob vseh preddispozicijah, ki jih imaš. Goran ima izjemne.

Je bil vedno priden? Je kot Dražen Petrović ostajal v dvorani in metal na koš?
Vedno je treniral na polno. Velikokrat je bil sam v dvorani na Iliriji ali z bratom. Gogijev razcvet na Slovanu pa se je začel v hipu, ko je za trenerja prišel Aleš Pipan.

Koliko je resnice, da naj bi se vrnili v Union Olimpijo?
To ni resnica, z nikomer se ne pogovarjam. Nihče me ni klical, je pa vprašanje, kdo lahko zdaj kliče koga.

Kaj menite, se bo klub rešil ali bo propadel?
Upam, da se bo rešil. Velik del dragičev, nesterovičev, tudi smodišev, čeprav Matjaž Smodiš ni bil nikoli pri Olimpiji, je vezan na Olimpijo. Če želi slovenska košarka obstajati na tej ravni, kot zdaj, nujno potrebuje evroligaški klub. In to je na žalost lahko samo Olimpija.

Je lahko selitev v novo dvorano prelomnica, ko bo šlo le še na bolje?
Če bo Olimpija tako vodena, kot je bila do zdaj, je v Evroligi ne bo, ne glede na dvorano. Je pa dvorana lahko izjemen prispevek k razvoju košarke in drugih športnih panog.

Kaj sicer trenutno počnete?
V košarki nič pametnega, vendar pa še vedno spremljam mlajše selekcije.