Nate Robinson je s svojo eksplozivnostjo v drugi četrtini odpihnil Orlanda in obnorel domače navijače. Foto: EPA
Nate Robinson je s svojo eksplozivnostjo v drugi četrtini odpihnil Orlanda in obnorel domače navijače. Foto: EPA
Dwight Howard
Dwight Howard je TD Garden zapustil sklonjene glave. Svoj prvi šampionski prstan bo moral iskati v naslednji sezoni. Foto: EPA
Rajon Rondo
Rajon Rondo je tik pred koncem prve četrtine v enemu izmed svojih značilnih prodorov padel na hrbet in se poškodoval, tako da je moral polovico tekme gledati leže ob klopi. Foto: EPA
Ray Allen
Zimzeleni Ray Allen (v ozadju je njegova mama) je na začetku tretje četrtine zadel dve zaporedni trojki, ki sta po besedah Stana van Gundyja psihično potolkli njegove varovance. Foto: EPA
Paul Pierce
Kapetan Keltov Paul Pierce je bil nerešljiva uganka za obrambo Orlanda. Zbral je 31 točk (met iz igre 9/15, met za tri 4/5) in 13 skokov. Foto: EPA

Odlična obramba, učinkovit napad in presenečenje v obliki Nata Robinsona so Keltom prinesli pomembno zmago proti visokoletečemu Orlandu. S tem je Boston v končnici odpravil še drugo najboljšo ekipo rednega dela sezone (v konferenčnem polfinalu so Celticsi s 4:2 v zmagah odpravili Cleveland) in se uvrstil v veliki finale. "Nihče ni verjel v nas. Toda mi smo verjeli v ekipo. Čestitke Miamiju, Clevelandu in Orlandu, toda v finale gremo mi, Boston Celticsi," je po tekmi dejal presrečni lastnik kluba Wyc Grousbeck. Boston je postal tudi prva ekipa, ki se je v finale prebila z boljšim izkupičkom v gosteh kot doma.
Orlando do vodstva le enkrat na tekmi
Domači so tekmo začeli odlično in z dvema hitrima košema Rajona Ronda povedli s 5:1. Orlando je prvič (in zadnjič) na tekmi vodstvo prevzel v 7. minuti, dolgo časa držal stik s Kelti, a nato v zadnjih treh minutah dosegel le točko. V tem času se je domača ekipa na krilih Paula Piercea in Raya Allena oddaljila za 9 točk. Kelti so prvo četrtino dobili s 30:19.
Blagoslov v obliki Nata Robinsona
Tik pred koncem prve četrtine je Rondo grdo padel na hrbet in se poškodoval. Trenerju Celticsov Docu Riversu ni preostalo drugega kot to, da je v igro poslal Nata Robinsona. Mnogi z igro nizkoraslega, komaj 175 centimetrov visokega košarkarja, v letošnji sezoni niso bili zadovoljni, a jim je nekdanji član New York Knicksov pripravil lepo presenečenje. S svojo eksplozivnostjo je dvignil streho TD Gardna, v 8 minutah je Orlandu nasul 13 točk (met iz igre: 4/7, met za tri: 2/4, prosti met:3/4) in prispeval še podajo.
Domača ekipa je v 18. minuti imela najvišje vodstvo v prvem polčasu (46:25), ki pa je v izdihljajih druge četrine po nekaj odličnih potezah Vincea Carterja skopnelo na +13 (55:42).


Tretja četrtina pripadla "veliki trojki"

Na začetku tretje četrtine je Ray Allen z dvema zaporednima trojkama v ekspresno minuto odmora prisilil gostujočega trenerja Stana van Gundyja. Toda takoj po odmoru je trojko zadel še Pierce (66:44). Oba omenjena košarkarja sta v tretji četrtini polnila koš Orlanda, pridružil pa se jima je še tretji član "velike trojke" Kevin Garnett. V 35. minuti je Pierce s še drugim zadetim prostim metom postavil najvišje vodstvo na tekmi (80:56). Pred začetkom zadnje četrtine so imeli Kelti 21 točk prednosti (82:61).

Boston preživel strelski post

Trener Rivers je dejal, da njegovi varovanci ne smejo "zaspati na vodstvu" in morajo še vedno igrati na polno. Njegove želje je že takoj na začetku zadnje četrtine z novo trojko uslišal Pierce, toda sledil je strelski post, ki ga je po petih minutah z novo trojko ob sireni prekinil prav kapetan ekipe. V tem času je Orlandu, številnim priložnostim navkljub, uspelo doseči le 7 točk (88:68). V zadnjih trenutkih tekme so košarkarji Magica okrepili igro v obrambi in Kelte prisilili v nekaj napak, ki pa jih znova niso znali izkoristiti v prigaranih napadih. Izkušnje so jeziček na tehtnici na koncu prevesile v korist domače ekipe, ki se bo v finalu pomerila z zmagovalcem serije med Los Angeles Lakersi in Phoenix Sunsi.

Van Gundy: Pokopale so nas ključne trojke

Trener Orlanda je bil po tekmi, jasno, vidno razočaran, na novinarski konferenci pa je deloval tudi malce jezen na svoje varovance. "Začeli smo odlično, nato pa popolnoma odpovedali. Najprej smo začeli metati na silo, potem pa smo zatajili še v obrambi, kjer nam je Boston v prvem polčasu nasul 16 hitrih točk. S tem so si ustvarili razliko, ki jo lahko premagaš le, če ustvarjaš dobre napade in večkrat vržeš na koš - mi tega nismo storili," je dejal 50-letni trener. Kot enega ključnih razlogov za poraz in izpad iz končnice pa je navedel dosežene trojke v ključnih trenutkih za Boston: "Dva igralca sta nam uničila vrnitev: Nate Robinson, ki je zadel dve pomembni trojki, in Ray Allen, ki je zadel dve zaporedni trojki na začetku drugega polčasa. Takrat so glave igralcev nekoliko padle, pobrati pa se več nismo uspeli."
Rivers: Mi smo ekipa "velikih petnajst"
"Ta začetna peterka nikoli ni izgubila serije. Nikoli. Vseskozi smo verjeli vase in ostali skupaj. To je bil ključ do uspeha," je po tekmi na parketu dejal trener Keltov Doc Rivers. Končal je s pohvalo igralcem s klopi: "Mi nismo ekipa velikih treh, štirih ali petih ... Mi verjamemo, da smo ekipa velikih petnajstih. Robinsonu sem ves čas dopovedoval, da bo nekoč odločil tekmo v našo korist. Bil je fantastičen! Vsak večer mora nekdo storiti nekaj posebnega, tokrat je bil to Nate."

"To so tekme, v katerih Nate Robinson uživa. To sem napovedal že pred začetkom tega obračuna. 13 točk s klopi, ko so ga Kelti najbolj potrebovali. S predstavo si je vsekakor prislužil večjo minutažo v finalu," je Robinsona pohvalil še legendarni košarkar Magic Johnson.
Nate potrpežljivo čakal na priložnost
"Bog mi je dal moči. Na vsak trening pridem prej in odidem pozneje. Vedel sem, da moram biti potrpežljiv in čakati na svojo priložnost. Danes sem jo dobil. Ta zmaga je bila zelo pomembna. Ne le zato, ker smo se z njo že danes uvrstili v finale, temveč tudi zaradi tega, ker smo zmagali doma, pred domačimi navijači. Serijo bi morali končati že v 4. tekmi, a se nam ni izšlo. Danes te priložnosti enostavno nismo hoteli izpustiti iz rok," je povedal junak druge četrtine Robinson, ki bo zdaj, tako kot njegovi soigralci, nekaj časa preživel s svojo družino, potem pa začel intenzivne priprave na finalne obračune.
Vzhod, finale, šesta tekma:
BOSTON - Orlando 4:2
96:84 (30:19, 25:23, 27:19, 14:23)
Pierce 31, 13 skokov in 5 podaj, R. Allen 20, Rondo 14 in 6 podaj, Robinson 13, Garnett 10, Davis 6 in 7 skokov, Perkins 2 in 7 skokov; Howard 28 in 12 skokov, Carter 17 in 7 skokov, Nelson 11 in 4 podaje, Lewis, Pietrus, Redick po 7, Williams 5, Barnes in Gortat 1.