Jure Zdovc kljub težavam s sestavo ekipe ni spreminjal ambicij, ki so tudi letos zelo visoke. Selektor na novinarski konferenci ni želel govoriti o govoricah, da je kandidat za prevzem Panathinaikosa. Dejal je le,da ima še vedno pogodbo z Gaziantepom. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc kljub težavam s sestavo ekipe ni spreminjal ambicij, ki so tudi letos zelo visoke. Selektor na novinarski konferenci ni želel govoriti o govoricah, da je kandidat za prevzem Panathinaikosa. Dejal je le,da ima še vedno pogodbo z Gaziantepom. Foto: Aleš Fevžer
Bryant Dunston
"Nekaj časa smo bili z njim in agentom v stiku. Ko sem se z njim dobil, smo mu dali dva dneva časa in je potrdil," je glede Dunstona povedal Zdovc. Foto: EPA
Erazem Lorbek
"Erazma redno srečujem v šoli, kamor hodita najina sinova. Dobil je informativni program. Se je kar ustrašil, da ga bom dal na spisek. Smo na zvezi, a še ni v fazi, ko bi začel z resnim treningom," je o Erazmu Lorbku povedal Zdovc. Foto: Aleš Fevžer

Še vedno sem optimisti. Vedno sem bil in vedno bom. Slovenija mora zadržati ugled, in ne glede na to, kdo igra, moramo iti na medaljo. Mislim, da je tako prav. Malo so se kocke začele podirati, a se še niso porušile. Velikokrat so na začetku problemi in slabo kaže, pa se potem dobro izteče ali obratno. Še vedno sem optimist in cilj je isti.

Jure Zdovc
Zoran in Goran Dragić
Brez Gorana Dragića si je zelo težko zamisliti reprezentanco, ki bo še toliko bolj odvisna od Zorana. Foto: Aleš Fevžer
MNZ o primeru Dunston
Zdovc o nastopu Dunstona za Slovenijo
Zdovc ocenil spisek igralcev za EP
G. Dragić o svojem (ne)igranju za Slovenijo

a, saj bo brez njega ekipa po imenih povprečna, selektorjevi cilji pa ostajajo visoki.

Najboljši slovenski košarkar, ki je bil na zadnjem svetovnem prvenstvu tudi kapetan izbrane vrste, pričakuje drugega otroka. Nekaj možnosti, čeprav so minimalne, za nastop najboljšega slovenskega strelca na zadnjih velikih tekmovanjih še ostaja, in kot je dejal selektor, si vrat še niso zaprli in bodo z Gogijem ves čas na zvezi: "Gorana sem pripravljen čakati zelo dolgo. Že zdaj trenira individualno. Pozna moj sistem, jaz poznam njega. Kje je meja, do kdaj ga bomo čakali, bi težko rekel. Nedvomno pa dolgo. Ne vem, tudi do dveh tednov pred prvenstvom … Konec koncev smo tudi lani čakali Erazma še deset dni do prvenstva, ko smo upali, da bo vendarle igral."

Če se je za starejšega izmed bratov Dragić že nekaj časa govorilo, da je letošnje sodelovanje pod velikim vprašajem, pa je večje presenečenje odpoved Domna Lorbka, ki je imel lani vlogo drugega kapetana. Izkušeni košarkar, ki je igral pod Zdovčevo taktirko v Gaziantepu, bi se po sezoni, ko je imel ogromno težav s poškodbami, rad odpočil in pripravil na novo. Prav tako manjka Edo Murić, ki je zaradi poškodovane rame že končal sezono pri Partizanu: "Edo ne bo nared. Domen je pa odpovedal sodelovanje. Letos je imel precej poškodb, kar naj bi bila posledica lanskega svetovnega prvenstva. Res je, da je imel celo sezono probleme. Izrazil je željo, da letos ne bi igral in da bi se rad pripravil na novo sezono. Že velikokrat sem poudaril, da nobenega ne silim. Moraš imeti voljo in željo, tako pa je bilo tudi v tem primeru."

KZS pridobiva Dunstonovo naturalizacijo
"Domen je bil pomemben dejavnik v tem mozaiku, saj je mirnejši in je eden redkih klasičnih "šuterjev". Ima met z razdalje, kar nam zdaj malce manjka. Smo pa na teh položajih kar dobro pokriti, saj je dovolj igralcev in me ni strah, da ne bi zapolnili te vrzeli,"
je dodal Zdovc, ki bo varovance prvič zbral 18. julija, ko se bodo tudi začele priprave v Kranjski Gori. Za tem se bodo pripravljali Slovenci še v Zrečah, Podčetrtku, na Obali in na koncu še v Čatežu. Vmes bodo odigrali deset pripravljalnih tekem, od tega sedem doma, tri pa v tujini. Odpotovali bodo na turnir v Rigo, s Srbijo pa se bodo tik pred prvenstvom srečali v Banjaluki. Pred kratkim so odpovedali prijateljski obračun z Makedonijo, ki bi moral biti na Ohridu.

Zdovc se je letos odločil za naturalizacijo ameriškega košarkarja, o čemer je govoril že, ko je začel drugi mandat na slovenski klopi. Slovenija se je dogovorila za igranje z izvrstnim krilnim centrom Bryantom Dunstonom, ki je obrambni specialist grškega prvaka Olympiacosa. Postopek naturalizacije je pri pristojnih organih in je v fazi pridobivanja. S tem se ukvarja vodstvo KZS-ja, za zdaj pa še ni jasno, ali bo dvakratni najboljši obrambni igralec Evrolige lahko oblekel dres Slovenije, saj bi po zakonu moral eno leto živeti v Sloveniji.

Zdovc ni želel še tretjič tvegati z Begićem
Ob Dunstonu je kot rezerva za mesto naturaliziranega košarkarja naveden Alen Omić. Mladi center je lani debitiral za Slovenijo na svetovnem prvenstvu, dobil pa je prednost pred izkušenim Mirzo Begićem, ki je lani odklonil sodelovanje, podobna pa je bila zgodba leta 2009, zato se je Zdovc odločil za Omića: "Upam, da bo postopek z Dunstonom uspel. Poklicali smo Omića, saj moram razmišljati o črnih scenarijih. Če ne uspe z Dunstonom, imamo potem takoj igralca zraven. To mislim tudi zaradi treninga. Bilo je vprašanje ali Begić ali Omić. Kot veste, me je Begić zavrnil že leta 2009, ko je bil podoben primer. Tedaj smo imeli poleg še Preldžića, ki potem tudi ni želel igrati. Begić me je zavrnil tudi lani in nisem si upal še tretjič tvegati, da ne bi ostal brez enega centra. Tako sem se odločil za Omića."

"Vedno je debata, koga naturalizirati, ali organizatorja igre ali štirico, ki jo imamo zdaj malce "tanjšo". Mislim, da mora biti tak igralec sposoben pokrivati dve poziciji. Tu smo malce tvegali, saj smo računali na Gorana. Iskal sem igralca, ki je pravi borec in atlet. To kar nam manjka. Potem smo se odločili za Dunstona. Karakterno je dober, pravi ekipni igralec in prepričan sem, da je to prava izbira. Najprej mora zaigrati, potem pa moraš to z rezultatom upravičiti. Hočem osvojiti medaljo in narediti ekipo temu konkurenčno. To je bil Dunston moja želja s popolnoma strokovnega vidika, zveza pa se je strinjala," je v zvezi z Dunstonom dodal Zdovc, ki je prepričan, da ga bodo navijači, ko ga bodo videli igrati, hitro vzljubili.

Udrihu nastop preprečila operacija
Z morebitno odsotnostjo Gorana Dragića je nastala velika vrzel na položaju organizatorja igre. Zdovc je na pomoč poklical Nebojšo Joksimovića, ki bo pomagal s svojimi izkušnjami: "Trener je navajen na take stvari, saj so v klubu ves čas prisotne poškodbe. Kogar ni, ga pač ni. Bodo drugi dobili več priložnosti in bodo morali dati malo več. Ves čas sem imel v glavi tudi črne scenarije. Zato je na spisku tudi Joksimović, ki je, na moje, ne bom rekel presenečenje, ampak zadovoljstvo, ko sem ga poklical, sprejel z veseljem to povabilo. Danes redko slišiš, da so igralci s takim veseljem pripravljeni igrati."

Slovenija bi bila lahko najmočnejša ravno na položaju ena, kjer se je zdelo, da bo ob Dragiću zaigral tudi Beno Udrih, ki je bil letos pripravljen znova obleči dres, a mu je prvo veliko tekmovanje po devetih letih preprečila operacija gležnja: "Z Benom sem urejal sam. V stik sem z njim stopil na začetku sezone. Že lani sem dobil informacije, da bi rad igral. Tu sem požrl svoj ego in ga poklical, ali je res pripravljen in ima motiv. Bila sva v stiku. Želel sem, da to ostane skrivnost, da ne bi prišlo do medijskega obračunavanja. Žal nam to ni uspelo. Zgodilo pa se je, kar smo upali, da se ne bo, in se je poškodoval. Mora na operacijo, sicer sem prepričan, da bi bil zraven."

Že letos selektor mislil na Dončića
Zdovc je že letos resno razmišljal, da bi na seznam uvrstil zelo nadarjenega Luko Dončića, ki je eden najbolj nadarjenih evropskih košarkarjev in pobira nazive najkoristnejšega posameznika tudi na tekmovanjih s starejšimi ter si je tako pri 16 letih priboril tudi že minute pri evropskem prvaku Realu: "O Luki smo že letos resno razmišljali, da bi ga dali na spisek. Morda bi si skozi priprave izboril mesto v prvi ekipi. Leta ne igrajo nobene vloge. On je res eden tistih, za katere pravim, da so res perspektivni in pravi talenti, ko že s 16 leti začnejo igrati v članski ligi in so pomemben dejavnik v prvi ekipi. Smo lahko samo srečni, da ga imamo, in upam, da bo kmalu zaigral za reprezentanco." Luka se je sicer odločil, da letos ne bo sodeloval v nobeni reprezentančni selekciji.

Zdovc bi rad priprave začel s 13 košarkarji. Jasno je, da se bo Zoran Dragić, ki bo letos še toliko pomembnejši, lahko priključil šele pet tednov pred prvenstvom, kot veleva dogovor med Fibo in Ligo NBA. Zoran bo tudi igral v poletni ligi, kot jo bo pri Denverju Omić, tam pa bo sodeloval tudi Gašper Vidmar. Žiga Dimec je že zdaj na treningih pri NBA-klubih. Tako se bo nekaj košarkarjev še čakalo, v začetku julija pa bo jasno, kdo se bo pridružil še tem, ki so že zdaj na spisku.

Priključili se bodo tudi člani B-reprezentance
Po napovedih naj bi iz B-reprezentance prišli vsaj štirje. Za zdaj je največ pokazal Sašo Zagorac. Ljubljančan, ki je sicer veljal za nadarjenega košarkarja, je v poznih košarkarskih letih na domačih tleh doživel novo pomlad in je bil letos najboljši posameznik državnega prvenstva. Zagotovo bo glede na zdajšnji spisek iz B prišlo še nekaj nižjih igralcev. Nedvomno bo zraven tudi kapetan reprezentance mlajših članov Aleksej Nikolić, ki je bil reprezentant že lani na svetovnem prvenstvu. Mladi organizator igre ima za sabo dobro sezono, v novi pa bo po vsej verjetnosti igral v Nemčiji za močan bavarski klub, ki je v zadnjih sezonah tudi stalni član evropskih tekmovanj.

Kljub odpovedim ostaja Zdovc optimist, čeprav na papirju brez Gorana Dragića reprezentanca ne kandidira za najvišja mesta. KZS razmišlja o šestem mestu in s tem neposredni uvrstitvi na naslednje evropsko prvenstvo ter dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre, selektorjeve želje pa so še višje. Glede na trenutni položaj in okoliščine bo vse zelo težko dosegljivo.

Še vedno sem optimisti. Vedno sem bil in vedno bom. Slovenija mora zadržati ugled, in ne glede na to, kdo igra, moramo iti na medaljo. Mislim, da je tako prav. Malo so se kocke začele podirati, a se še niso porušile. Velikokrat so na začetku problemi in slabo kaže, pa se potem dobro izteče ali obratno. Še vedno sem optimist in cilj je isti.

Jure Zdovc
MNZ o primeru Dunston
Zdovc o nastopu Dunstona za Slovenijo
Zdovc ocenil spisek igralcev za EP
G. Dragić o svojem (ne)igranju za Slovenijo