S po 12 točkami so bile najučinkovitejše Maja Erkić, Eva Lisec in Tina Jakovina. Foto: KZS/Aljaž Močnik
S po 12 točkami so bile najučinkovitejše Maja Erkić, Eva Lisec in Tina Jakovina. Foto: KZS/Aljaž Močnik

Ženska članska reprezentanca je drugi krog kvalifikacij končala z zmago v Luksemburgu. Slovenija je nastope v skupini A končala na tretjem mestu, že pred zadnjima tekmama pa je bilo jasno, da bosta na prvenstvo stare celine napredovali Poljska in Slovaška.

Do zmage težje od pričakovanj
Slovenke so do zmage v Luksemburgu prišle veliko težje, kot je bilo pričakovati, a četudi so jim domačinke vseskozi tesno dihale za ovratnik, uspeh ni bil vprašljiv niti za sekundo. V 17. minuti so dekleta izpod Alp po trojki Teje Oblak povedle že za 13 točk (32:19), nato pa je sodniška trojka hitro prisodila tehnično napako slovenski klopi zaradi protesta nad sodniškim kriterijem in nezanesljivo zapisnikarsko klopjo.

V ključnih trenutkih pretehtale izkušnje
Domačinkam je pestro dogajanje dalo krila. V drugem polčasu so se dvakrat približale na tri točke zaostanka (35:38, 41:44), Slovenke pa so v ključnih trenutkih le uspele unovčiti svoje izkušnje ter mirno zaključile tekmo. Na koncu so bile s po 12 točkami najučinkovitejše Maja Erkić, Eva Lisec in Tina Jakovina.

Kapetanka zaradi poškodbe domov
Slovenija je sicer v športnem centru Am Sand kmalu po začetku srečanja nastopala le še z desetimi košarkaricami. Kapetanka Sandra Piršič je zaradi poškodbe hrbta že poprej iz Poljske poletela naravnost v domovino, po dveh minutah pa so z igrišča odnesli še Heleno Boada, ki si je poškodovala stopalo in bila med polčasom prepeljana na podrobnejše preglede v tamkajšnjo bolnišnico.

Kvalifikacije za EP 2015 (Ž), skupina A, 6. krog

LUKSEMBURG - SLOVENIJA
57:66 (12:17, 18:19, 13:12, 14:18)
Schreiner 15; Erkić, Lisec in Jakovina po 12, Zdolšek, Oblak in Barič po 7, Komplet 6, Rupnik 3.

SLOVAŠKA - POLJSKA
71:55 (23:12, 15:13, 18:14, 15:16)

Vrstni red: Slovaška in Poljska po 11, Slovenija 8, Luksemburg 6 točk.

Na EP, ki bo leta 2015 na Madžarskem in v Romuniji, bodo neposredno napredovale zmagovalke skupin in najboljših pet izmed šestih drugouvrščenih reprezentanc.