Košarka
Goran Dragić in druščina utegnejo denarno nagrado za naslov evropskih prvakov vrniti državi, da bi jo ta razporedila v dobrodelne namene. Foto: Reuters

Dodaj v

Košarkarji razmišljajo, da bi denarno nagrado namenili v dobrodelne namene

KZS namerava skupno izplačati 120 tisoč evrov nagrade
12. april 2018 ob 15:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Košarkarska zveza namerava zlatim košarkarjem izplačati vsakemu po 10 tisoč evrov, ker pa pri tem obstajajo pravno-davčne ovire, igralci razmišljajo, da bi denar raje vrnili vladi in naj ga ta razporedi v dobrodelne namene.

Zgodba evropskih košarkarskih prvakov in denarne nagrade za njihov uspeh je prišla tako daleč, da reprezentanti izgubljajo potrpljenje, saj pol leta po osvojitvi zlate medalje v Carigradu še niso dobili vsaj simbolnega finančnega zadoščenja.

Košarkarska zveza je po septembrskem sklepu vlade prejela 67.000 evrov od države, dodatno pa še 7.500 evrov od Bloudkovih priznanj. Skupaj z nagrado Olimpijskega komiteja Slovenije v znesku 15.000 evrov je tako po besedah generalnega sekretarja Raša Nesteroviča od države in OKS-ja prejela okoli 90.000 evrov.

Prejeti denar je v dogovoru z igralci deponiran na računu zveze, saj se tako košarkarji kot vodstvo zveze strinjajo, da višina nagrade ne ustreza doseženemu uspehu. Za primerjavo, Srbija je vsakemu igralcu, ki je v finalu izgubil proti Sloveniji, izplačala 20.000 evrov, Španci, ki so morali Sloveniji priznati premoč v polfinalu, pa so dobili po 30.000 evrov.

Nenasitna država bi pobrala lep del nagrade
Kot dokaz, da ima Slovenija slabo izdelan sistem za nagrajevanje vrhunskih športnih dosežkov, bo Košarkarska zveza Slovenije po besedah predsednika Mateja Erjavca zbrala še nekaj dodatnega denarja, tako da bi vsakemu igralcu lahko izplačala po 10.000 evrov.

Ob tem pa je vprašanje postalo tudi neugoden davčni sistem države, ki vsaj delu igralcev tako rekoč ne omogoča izplačila. Sprejetje te nagrade za tiste igralce, ki niso davčni zavezanci v Sloveniji, za seboj potegne cel kup ovir oziroma dodatnih finančnih nevšečnosti, pravijo na zvezi. Po hitrem izračunu bi bil igralec, ki sodi v višji dohodninski razred, že v startu ob polovico zneska.

Slovenski košarkarji - v imenu vseh jih v tej tematiki zastopa Saša Zagorac - so zato odločeni, da denar vrnejo državi, in naj ta potem z njim naredi, kar hoče.

"Zadeva je prišla tako daleč, da igralci izgubljajo potrpljenje. KZS se v navezi z njimi odloča, kaj narediti, in razmišlja tudi o možnosti, da vladi vrne denar s predlogom, da ga ta da v dobrodelne namene ali pa da sama doda nekaj denarja in igralcem izplača vsaj približno dostojne nagrade," je povedal Erjavec.

Nagrada tudi za Kokoškova in sodelavce
"Na zvezi smo sklenili, da sami primaknemo še toliko, da bo vsak igralec dobil 10.000 evrov," pravi Nesterović in dodaja, da bo zveza v prihodnje primerno nagradila tudi strokovni štab in druge člane reprezentance.

"Košarkarje boli predvsem to, da ko so uspehi, so vsi politiki zraven, ko pa mine nekaj dni, se vsi skrijejo za svoje obveznosti in jih nihče več noče poslušati. Pa to niso samo košarkarji, govoril sem z rokometaši, odbojkarji, hokejisti, vsi se počutijo podobno. Športniki nimamo možnosti stavkati ali metati jajc v parlament, preostane nam le to, da težave delimo z javnostjo. Dejstvo je, da bo morala država nekaj spremeniti. Uspehi kolektivnih športov niso več naključje," dodaja Nesterović.

Košarkarji razočarani nad Cerarjem
Zlati košarkarji so bili razočarani tudi nad pismom, ki so ga pred dnevi dobili od predsednika Mira Cerarja, v katerem je ponovil, da je država povišala nagrado za dosežek z izrednim dodatkom in da je na sestanku s predstavniki KZS-ja obljubil spremembo zakonodaje za nagrajevanje vrhunskih športnikov. V pismu, pravijo košarkarji, je zapisanih kar nekaj neresnic, v oči pa bode podatek o višini pokojnine, ki jim pripada kot dobitnikom Bloudkovih priznanj. Trditev, da naj bi vsak prejel 1.500 evrov mesečne pokojnine, je po njihovem mnenju napačna.

Luka Dončić je v odzivu na pismo premierja tako na Twitterju zapisal: "Iskreno ne gre za denar, kljub temu da je naše mišljenje, da je to žalostno, koliko denarja so nam namenili. Ta denar nikomur od nas ne spremeni življenja, je pa marsikomu dobrodošel. Najbolj pa boli to, da smo bili pozabljeni s strani g. Mira Cerarja."

Slovenski košarkarji pa niso razočarani le nad slovensko državo, tudi košarkarska zveza Fiba, ki organizira evropsko prvenstvo, nima sistema nagrajevanja. Medtem ko je na primer evropski prvak v nogometu leta 2016 za naslov dobil med 25 in 27 milijonov evrov, je Košarkarska zveza Slovenije od Fibe dobila le prijazno pismo, v katerem ji čestita za naslov evropskega prvaka.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Radio
# 12.04.2018 ob 16:02
A lahko nekdo najde uradne podatke ali bodo dobili 1500 evrov mesečno po upokojitvi ali ne. Ker to je precej pomemben podatek v zgodbi.
trolicnez
# 12.04.2018 ob 16:04
Tile twitter zapisi doncica pa delujejo kot instagram hešteg zapisi 16 letne uporne pubertetnice, ki je še blondinka za povrh.
friks
# 12.04.2018 ob 16:15
Vsekakor si naši košarkarji zaslužijo več.

Ampak malo me moti, ker se o tem piše tako čudno in zapleteno, da nihče ne more razumeti, kaj se v resnici dogaja. Najprej, da je država dogovorjeni del nakazala zvezi in da je tam deponiran. Potem, da je Cerar na njih pozabil. Potem spet, da bodo znesek vrnili, ker je treba plačati tudi davek...

Kdo sploh ve, kaj se v resnici dogaja?
KnjigaTrst
# 12.04.2018 ob 16:07
predlagam, da se nagradi tudi navijače, saj športniki vseskozi poudarjajo da so navijači njihov (6, 7, 12,...odvisno od športa) igralec in da brez navijačev ne bi dosegli takšnega uspeha!
DAbears
# 12.04.2018 ob 16:00
Carji
Samo jaz se bojim da bo ta denar odsel v kasne volilne namene ali pa v oaze
Jaz politikom nic ne verjamem
ozhuljak
# 12.04.2018 ob 16:02
saj so že pred prvenstvom vedeli kakšne so nagrade..
Bevcan
# 12.04.2018 ob 16:27
Saj se lepo ujema. 3. mesto 30.000, 2. mesto 20.000 1. mesto 10.000.
poharc
# 12.04.2018 ob 16:07
Dajte no, delavci s 600 euri plače boste pa ja napraskali skupaj nekaj tisočakov in "darovali" tem revežnim miljonarjem, pa davek tudi prej plačajte!
super_balotelli
# 12.04.2018 ob 16:00
Drama
SamoRes
# 12.04.2018 ob 16:20
Za reprezentanco se igra zastonj. Naj dajo v dobrodelne namene.
čarli23
# 12.04.2018 ob 16:20
Pa noben novinar ne vpraša Nesterovića pa Erjavca, zakaj so 7 mesecev sedeli na denarju, sedaj pred volitvami in ob tem, ko je vlada odstopila, pa so prišli v javnost s svojimi zahtevami. Timing je odličen ni kaj...
čarli23
# 12.04.2018 ob 16:19
Za primerjavo, Srbija je vsakemu igralcu, ki je v finalu izgubil proti Sloveniji, izplačala 20.000 evrov, Španci, ki so morali Sloveniji priznati premoč v polfinalu, pa so dobili po 30.000 evrov.
Spet zavajanje, in to namenoma. Ti zneski so prav tako bruto, tudi Srbi in Španci bodo plačali davke, ni samo Slovenska posebnost da je treba plačati davke. Novinarja pa kar tekmujejo, kdo bolj prikroji resnico, Srbske in Španske nagrade se namenoma napiše v Bruto znesku da izpadejo višje, Slovenske pa v neto znesko da izpadejo manjše. Kar se pa Srbskih nagrad tiče, pejte prebrat srbske forume kaj si narod misli o tem, da se za srebrno medaljo na EP plača 20.000 evrov, narod pa životari s 300 evri. Ali pa o penzijah s 45 leti...
Quade
# 12.04.2018 ob 16:06
Tile twitter zapisi doncica pa delujejo kot instagram hešteg zapisi 16 letne uporne pubertetnice, ki je še blondinka za povrh.

Bingo!
SamoRes
# 12.04.2018 ob 16:23
Namen reprezentance je bil vedno predstavljati državo in se predstaviti košarkarski javnosti in si z dobrimi igrami zagotoviti dobre transferje, kar je večini tudi uspelo.
Igrati za reprezentanco je čast, ne obveza.
Morgenstern
# 12.04.2018 ob 17:06
Kako gre meni na živce to pljuvanje po državi na koncu. Pa ne zagovarjam ne ene, ne druge strani. Sam delam v zdravstvu in to v tujini. Še vedno sem lastnik slovenskega pasuša... In kaj? Zdaj ko bom v tej novi državi nekoga rešil, da ne umre (kar je moje delo) bom od svoje države terjal malo denarne nagrade, ker sem se kot njen državljan na tleh Evrope, dobro izkazal.
Veste kako je to. Država ti je dala pogoje, da si lahko bil športnik, da si imel v šolskem sistemu status in s tem prednost pred ostalimi, da si lahko igral v klubu in bil zdravstveno zavarovan, da si imel možnost tu in tam. Želja in čast vsakega športnika je igrati za reprezentanco in ta igra bi morala biti brezplačna, že zaradi sramote, da se na koncu bockate na koncu za pet jurjev. Vsi boste imeli in že imate velike privilegije zaradi te zmage, za katero ste garali celo življenje. Ja, vsi imate boljše pogodbe, vrata v nove klube so vam odprta... In kaj hudirja zdaj hočete? Toliko kot sem bil prej ponosen na vas, sem danes razočaran. In zanimivo, takoj vpijete na državo. Da bi vi živeli v kakšni revni afriški državi bi bolj malo špilali... Tu pa vam država da dvorane, plačuje trenerje, vse. Zato da jo na koncu še popljuvate.
Da bi jaz bil država, bi rekel, špilajte, nas ne briga. Samo ne na naš račun! In to bi bilo treba zapisat v ustavo. Da je igra za repko čast in ne pridobitna dejavnost!
In draga košarkarska zveza? A ste dobili sponzorje? Niste ne... To je treba delat, pa na teren. Najlažje čakat na državne denarce. Sramota. Namesto da bi stisnili svoje sponzorje, da bi vsak dal sto jurčkov in tako bi lahko nagradili svoje fante.
prlek
# 12.04.2018 ob 17:25
Strinjam se, da so nagrade res nizke.

Ampak vlada je namesto predpisanih 17.000 evrov nakazala še dodatnih 50.000 evrov. Kar pomeni da so dodali skoraj še 3× toliko kot je predpisano.
Vem, da je vse skupaj še vedno nizka nagrada. Ampak nekih pravil pa se je vseeno treba držati.

In res mi je žal, da košarkarji sami mečejo slabo luč nase. Kot da igraš za reprezentanco zaradi denarja. A je res vredno, da si zaradi par jurjev, zmanjšujejo ugled?
Če je nagrada določena v višini 17.000 za ekipo. Potem ne more vlada kar tako dati 17.000 vsakemu posamezniku. Ali celo 40.000 vsakemu posamezniku, da bi dobili več kot Španci.
Pa to ne pomeni, da ne misli, da si ne bi zaslužili.
Zdejkapopi
# 12.04.2018 ob 16:09
Če bi športniki v vseh disciplinah zmagali najbolje, da kar ukinemo pokojnine, zdravstvo in šolstvo ter denar namenimo le športnikom.
K_ris
# 12.04.2018 ob 16:34
Dohodek je pač obdavčen, pa tudi če se mu reče nagrada. Sem med bolj glasnimi navijači košarkarjev, ampak davčna pravila veljajo pa tudi za njih.
modzo
# 12.04.2018 ob 16:53
Vseeno vidim nek napredek. Tokrat se vsaj niso skregali ze na pripravah ali sredi turnirja ampak sele pol leta kasneje.
Pa naj se kdo rece da ne odrascamo kot drzava.

:)
polarni123
# 12.04.2018 ob 17:17
Zdaj mi gredo naši sicer športni heroji kar se same nagrade tiče zelo, zelo na živce. Konec koncev ko bodo v penziji bodo vsako leto dobili od države 18000 Eur letno. Mimogrede rokometaši se niso bunili, odbojkarji tudi ne, drugi športniki tufi ne oni pa vzvišeno o sicer podobnih nagradah.
Na pou Slovenc
# 12.04.2018 ob 17:18
Na zivce mi gre pa tud to zavajanje iz strani medijev in kzs(nesterović) da niso dobili nikakršnega denarja in da se jim Cerar ne javla. Denar, sicer manjsi znesek kot bi si oni želeli je bil nekaj dni po tem nakazan in ga je kzs prejela in zadržala. Spomnim se tisti dan ko smo bili vsi zgroženi češ da vlada ni nakazala niti centa, kot je bilo povedano in razumljeno. Kzs bi mogla povedat da so denar dobili, a da se jim zdi premalo, ne pa da so ga imeli v svojih rokah in v medijih govorili da igralci niso dobili centa. Konc koncev pa ce so to ze hotl to izpeljat na ta njihov nacin, ne bi od vlade smeli vzeti niti centa in bi zahteval več. Jezi me ta nesporazumna komunikacija med kzs in vlado in posledicno mediji in nami!!!
pirančan
# 12.04.2018 ob 16:14
Fantje imajo prav: ne gre za znesek, ampak za odnos. In to nima nič s tem, ali je država bogata ali ne, gre zgolj za to, kako je operativna. In naša ni, pri nas vladajo neživljenski zakoni in zaplakani uradniki. Vodijo pa nas lažnivi politiki. Kako Cerarja ni sram, da je take kvasil glede nagrade, če je pa kot PV (in pravnik) moral vedeti, kaj se da?

Tako pa smo prišli res do absurda: Španci za bron 30.000 Eur, Srbi za srebro 20.000 Eur in naši za zlato 10.000 Eur ali celo 0 Eur! Bravo Vlada!
x67
# 12.04.2018 ob 16:43
Kaj tu ni logicno?
3. mesto 30000
2. mesto 20000
1. mesto 10000

vse popolnoma logicno !
krkuščekov
# 12.04.2018 ob 16:36
Ne morem vrjet, da je ta nepotrebna drama še vedno tema o kateri se govori... Lahko debatiramo koliko so primerne nagrade za športne dosežke, lahko debatiramo o davčni reformi, ni pa potrebe po nekem obračunavanju.
profich
# 12.04.2018 ob 16:02
Ta drama me spominja na tisto s Tino Maze, ko se je tožila z vsemi živimi za številko na poslovilni tekmi, potem pa odpeljala vožnjo s postanki vmes.
TineB
# 12.04.2018 ob 18:11
Dragi moji športniki!

Za denar igrate v KLUBIH. Profesionalno. Za plačo. In nastopate v komercialnih pokalih. In za dober rezultat dobite še nagrado.

Za državno reprezentanco pa igrate prostovoljno. In za čast, ugled in dobro ime. Ter iz patriotskih razlogov. Denar od države dobi itak krovna športna zveza, ki vam plača priprave, prehrano, bivanje, transport, športno opremo itd za razna prvenstva in kvalifikacije. In tu bi se zgodba morala končati. Pika.

Za nekomercialne športe in uspešne športnike pa obstaja možnost zaposlitve v policiji ali vojski, da vsaj delovna doba teče in da so volačani prispevki za pokojninsko & invalidsko ter zdravstveno zavarovanje.

Kaj bi še radi nekateri? Dosmrtne rente? Rahlo bizarno je, da milijonarji dobesedno zahtevajo od države neke nagrade.

Mednarodne zveze bi itak morale vsem prepovedati dajanje materialnih nagrad za delo in dosežke v reprezentancah. Naj jim predsedniki podelijo medalnjo ali priznanje za posebne zasluge. Ker gre za ponos in čast in patriotizem, ne pa za denar!!!!! Voluharji.
zabar1000
# 12.04.2018 ob 16:54
Še en dokaz kako so v Sloveniji davki previsoki. In to tako na delo kot na premoženje oziroma kapital. Čim kaj zaslužiš ali imaš malo premoženja te država oguli do kosti. V tej državi najboljš pridejo skozi socialci...
2px_orbitala
# 12.04.2018 ob 16:04
Najbolj je smešno, da je to denar nas, davkoplačevalcev. Te bogatuni večinoma služijo stotisočake/milijone, zdaj pa naj mi dajamo še dodaten denar za njih? Seveda se bodo pritoževali kakšni Zagorci ipd., ki so pa, iskreno rečeno, greli klopce, nosili vodo in skrbeli za dobro voljo. Ali niso navijači že dovolj zapravili za potovanje v Turčijo? To ni šport, to je pohlep.
Tao3
# 12.04.2018 ob 18:02
Veste kaj, tisti ki ni rezident je to zato, da NE PLAČUJE davkov v Sloveniji. Se jim izogiba ... in sedaj jih moti da bodo od nagrade morali plačati davek tako kot vsi drugi državljani. Mene bi bilo sram tole spraviti v medije! Vlada je zaradi njih celo zaobšla pravila in jim nakazala 3x več kot je predvideno in 3x več kot so vedeli preden so šli na evropsko. Mislim da tukaj nimajo prav! Sramoto si delate košarkaši pa smo vsi z vami skupaj dihali! Tudi tisti ki imajo pokojnine po 300 eur in plače po 600 eur. Večina Slovencev tega zneska ne zasluži v enem letu plačajo pa vse davke.
God Shammgod
# 12.04.2018 ob 17:44
Ogromno ljudi sploh nima pojma v čem je glavni problem. Ni problem v količini denarja ali nagradi. Problem je v ignoranci do ekipnih športov. Problem je da pri nas lokostrelci, kajakaši, kegljači in podobni obskurneži dobijo potencialno večje nagrade kot košarkarji, nogometaši, rokometaši, odbojkarji.... Pa ne samo nagrade. Od države za razvoj športa dobijo več tudi njhove zveze. To je glavni problem. In če se to ne bo spremenilo vam garantiram, da je bila tole zadnja ekipna medalja, ki smo jo osvojili. Potem pa uživajte ob lokostrelcih, veslačih, kanuistih, kegljačih in podobnih negledljivih športih, ki nobenega ne zanimajo, nam pa OKS prodaja pravljice kako je to največja čast.
bleeeee
# 12.04.2018 ob 17:10
Trditev, da naj bi vsak prejel 1.500 evrov mesečne pokojnine, je po njihovem mnenju napačna.

Gre za dodatek za tiste z nizko penzijo. Če bo kateri od njih ob upokojitvi prejemal nizko pokojnino, starostno ali invalidsko, prejme dodatek, ki je enak razliki do najvišjega zneska pokojnine za 40 let delovne dobe. To je odlična varovalka za starost, ki se je sam osebno sploh ne bi branil.

Še tole: zneska, ki ju prejmejo Španci in Srbi, sta prav tako verjetno bruto. KZS to zelo spretno zamolči.
piš
# 12.04.2018 ob 16:39
Zlata medalja prinese bistveno boljše pogodbe in igranje v boljših klubih. 10.000 EUR ali 20.000 EUR je tu res tak drobiž, ki jim ga boljša pogodba na račun uspeha navrže v par dneh. Ne razumem, da se jim sploh da bockat za to.
Na pou Slovenc
# 12.04.2018 ob 16:25
Me zanima ce Randolph ravno tako dobi to Bloudkovo nagrado in bo prejemal višjo pokojnino ali se mu prenese to v tujino?
ŽogaJEokrogla
# 12.04.2018 ob 22:12
Intervju z Erjavcem objavljen 5. januarja v Delu:

Predsednik KZS Matej Erjavec je včeraj potrdil: »Z generalnim sekretarjem Rašem Nesterovićem sva v stalnem stiku z zastopnikom reprezentantov Sašem Zagorcem. Strinjamo se, da košarkarji morajo dobiti nagrade. Doslej je KZS zanje prejela 67.000 evrov, ki jih je v skladu s svojimi pravilniki in dodatnim bonusom namenilo pristojno ministrstvo, vendar bi nam bilo znesek po obdavčenju skoraj nerodno razdeliti med vse igralce in člane strokovnega štaba. Državi smo hvaležni, saj nam je dala svoj maksimum, a še vedno premalo. Obljubo bomo vseeno izpolnili in jo uresničili najpozneje februarja, računamo pa na pomoč vlade. Pred tremi tedni je premier Miro Cerar zagotovil, da se bo zavzel za nas in postavko poskusil spraviti skozi politično sito, čeprav je ni predvideval. Drugod je namreč zelo podobno, nagrad za kolajne ne izplačujejo košarkarske zveze, ampak državne inštitucije. Če pri nas država ne bo mogla nagraditi košarkarjev, jih bo KZS iz svojega proračuna, kolikor bo pač zmogla.«

https://www.delo.si/sport/kosarka/zlatim-junakom-bi-radi-dali-vsaj-po-10-000-evrov.html

Še enkrat. To je bilo v Delu objavljeno 5. januarja! Kako lahko kdo reče, da Nesterović zavaja z denarjem, če je Erjavec 4 mesece nazaj že javno povedal, da so denar dobili in nadaljujejo pogajanja. Pogajanja so trajala do fenbruarja, ko so igralci poslali Cerarju pismo, na katero pa niso dobili odgovora. Okoli te zadeve se ogromno laže in zavaja, ker je v interesu predvsem Cerarju in njegovim. zapomnite si to, ko bo čas za volitve. Cerar tukaj laže in to je dokaz.
Tao3
# 12.04.2018 ob 18:54
Že to da jim je Pahor dal državna odlikovanja bi moralo biti dovolj! Igranje za grb je ČAST! In na starost ne bo nihče v sramotnih pogojih kot se dogaja nekaterim drugim športnikom ...
chakboris
# 12.04.2018 ob 16:39
Fantje, nehajte s tem denarjem. Pravila so bila jasna že pred tekmovanjem. Saj vendar niste igrali zaradi denarja, ali pač? Ali se mora na koncu res vse zbanalizirati na teh nekaj tisoč eur? A za lastno izpolnitev, slavo, vzdušje in ne nazadnje za državo, ki ti je omogočila, da si sploh prišel na tak nivo, se ne igra in zmaguje na prvenstvih? In pa tudi, če se okitiš z naslovom evropskega prvaka in si član takšne reprezentance, so ti odprta številna vrata za igranje v dobih klubih z bogatimi pogodbami. Če tega ne znaš izkoristiti pač ni kriva "država" in davkoplačevalci. In kaj se ima tukaj za oglašati Dončić? Halo, a nima poba že zadosti denarja in ga bo imel v NBA še mnogo več?! Kaj mu bo tistih 20.000 Eur? Saj menda ni zato igral na EP? Ga je pa to prvenstvo "izstrelilo" med elito in to je znal izkoristiti, kar je tudi prav. Samo ne sedaj nekaj jamrat pa pametovat. Tile košarkarji kot da so malo izgubili stik z realnostjo...
Troyan
# 12.04.2018 ob 16:26
Sram jih je lahko! Vsi Slovenci plačujemo davke. Že itak jih je polovica teh “zavednih” Slovencev verjetno prijavljena v drugi državi, tako da se izognejo davku pri nas (ki ga vsi državljani, ki jih podpiramo, plačujemo vsak mesec ob naših dohodkih, ki so precej manjši).

Res žalostno, da so še pri takšnem uspehu tako grabežljivi!
vremenko
# 12.04.2018 ob 18:18
Veste kaj, tisti ki ni rezident je to zato, da NE PLAČUJE davkov v Sloveniji. Se jim izogiba ... in sedaj jih moti da bodo od nagrade morali plačati davek tako kot vsi drugi državljani. Mene bi bilo sram tole spraviti v medije! Vlada je zaradi njih celo zaobšla pravila in jim nakazala 3x več kot je predvideno in 3x več kot so vedeli preden so šli na evropsko. Mislim da tukaj nimajo prav! Sramoto si delate košarkaši pa smo vsi z vami skupaj dihali! Tudi tisti ki imajo pokojnine po 300 eur in plače po 600 eur. Večina Slovencev tega zneska ne zasluži v enem letu plačajo pa vse davke.
Se podpišem pod ta komentar, to je to
yoda
# 12.04.2018 ob 18:16
Po hitrem izračunu bi bil igralec, ki sodi v višji dohodninski razred, že v startu ob polovico zneska.
***
Ne vem zakaj toliko začudenja? Če jaz svojemu zaposlenemu izplačam 4000e bruto plače, tudi država dobi polovico. Ne vem zakaj bi bilo pri 10000e drugače in zakaj bi bili tu športniki neka izjema?
vranek
# 12.04.2018 ob 17:41
Nesterovic,tega pa nisi rabil.
Hudo vam zamerim politizacijo tega v predvolilne namene. In za nazaj, bi si sedaj sami dolocali kaj je dovolj? Grdo, moram reč.
EP je vrhunski spektakel, kjer pokazes kaj si. To ste storili. Vecina se vas je izstrelila precej visoko.
Polna usta casti, ponosa, potem pa nam poveste, da vi sprejemate cast in ponos le "prevedeno" v vsoto eurov doloceno od vas samih. Vrhunska nagrada je Blaudkova. Vsak mesec kancek pozornosti, dokler bo kateri od vas dihal, ce sicer ne bo imel penzije, ki bo dosegala 1.500 €.Pa tega ne znate sprejeti. Zdi se mi pritlehno. Sistem nagrajevanja je bil znan v naprej.
TRex
# 12.04.2018 ob 17:27
če bodo vsaj 10 let v penziji bodo dobili 1500e X12 mes X10let =180 000 evrov !!! To je 6 x več od Špancev, verjetno pa bodo precej dalje. Takrat bodo nekateri verjetno bolj potrebovali, kot danes 20 000.
drandro
# 12.04.2018 ob 16:46
Španci naj bi dobili 30000 EUR. Nikjer pa podatka od koga so to dobili. Od španske košarkarske zveze, od španske vlade, od lige Endesa, od sponzorjev reprezentance, od prostovoljnih prispevkov navijačev...
Ko to vemo, lahko primerjamo, kdo pri nas ni dal...
čarli23
# 12.04.2018 ob 16:32
Zanimivo, kako Erjavca pred finalom ni motila vnaprej znana nagrada, po finalu so pa zrastli apetiti: KZS bo člane slovenske reprezentante nagradila v skladu s svojimi zmožnostmi, pripada pa ji tudi nagrada Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. "Največja nagrada je to, kar bodo imeli obešeno okoli vratu,"pravi Erjavec
heristalski166
# 12.04.2018 ob 16:15
a zaradi davčnih razlogov, ker so reveži že sicer tako brez jest, ker prevelike davke plačujejo, ne zaradi tega ker so izpadli zelo podlo pohlepni, majo že tok keša pa še jim ni zadost in žicajo svojo bodo mati domovino
pejtevennazrak
# 12.04.2018 ob 21:14
@Zdejkapopi
V redu, ni ti treba gledat športov.
Ampak države obstajajo izkjlučno samo zaradi zaradi kulture in športa.

Sploh ima tudi gospodarstvo masikaj od športa, ker ta pritegne največ ljudi. Npr, za pivovarje ni boljšega, kot če uspejo prodajat pivo pred stadioni, itd.

Če pa razdelimo to nagrado med vse, ki denar potrebujejo, bi pa mogoče vsak dobil po en cent.
Predrabluc
# 12.04.2018 ob 21:12
Tipičen primer balkanizma. Najprej: verjetno je le malokdo verjel v tako velik uspeh naših košarkarjev. Očitno so bili mnogi povsem nepripravljeni nanj. Če bi bili vsaj malo resni in pošteni, bi že zdavnaj pred prvenstvom določili, da se za npr. deseto mesto dobi toliko in toliko, za peto toliko in toliko... in za prvo, bognedaj, toliko in toliko. Je bilo morda določeno tudi, koliko dobi posamezni igralec za samo sodelovanje, ne glede na uvrstitev, so bili izplačani tudi takšni zneski? No, zdaj so vsi nezadovoljni, za nameček pa utrujajo s tem še tiste, ki nimamo s tem prav nič. P.S.: tudi ko človek zadene na loteriji, davčna zahteva svoje, podobno je pri različnih nagradah na področju kulture itd. Torej?
ŽogaJEokrogla
# 12.04.2018 ob 20:43
Zakaj mora moj davek iti nekim športnikom za penzije+nagrade, čeprav se mi fučka za njihove uspehe. Jaz prav nič nimam od tega "uspeha".

Zakaj mora pa moj davek it za neke nagrade in kulturne projekte? Fučka se mi za kulturo. Jaz nimam nič od tega. Še boljše vprašanje je pa zakaj moram plačevat RTV naročnino, če RTVja že 15 let ne gledam več.
Sir Charles
# 12.04.2018 ob 19:17
Sir Charles - Očitno je Slovenija res edina država - ampak v tem, da njeni športniki ne igrajo za ponos in čast domovine, ampak za denar, ki ga naknadno poskušajo dobiti z izsiljevanjem.

Če eni pri nas mislijo da Dragič, Dončić, Vidmar in ostali res igrajo samo zato, da bojo dobili 5000 (ali 10000 ali 20000) evrov od države, potem se res nima smisla pogovarjat. Saj niso letos prvič igrali za Slovenijo! Letos so samo prvič v situaciji ko jih je treba nagradit.
sijoze
# 12.04.2018 ob 18:20
Za Luko Dončića. Kakor si ti (namerno tikanje) pozabil na svojega psa v Ljubljani in si omislil novega v Madridu, tako so tebe pozabili drugi. Za vse ostale pa tole. Ko boste izpolnili pogoje za upokojitev - ne športno - boste prejemali državno pokojnino v znesku 1.500€ po današnji kalkulaciji, takrat bo precej višja. Doživljenjsko. Na leto to znese 18.000€. Statistično jo boste prejemali 20let in to znese 360.000€. Pa kaj bi še radi od davkoplačevalcev?
Ples
# 12.04.2018 ob 18:19
@Tao3
Vlada je zaradi njih celo zaobšla pravila in jim nakazala 3x več kot je predvideno in 3x več kot so vedeli preden so šli na evropsko. Mislim da tukaj nimajo prav! Sramoto si delate košarkaši pa smo vsi z vami skupaj dihali! Tudi tisti ki imajo pokojnine po 300 eur in plače po 600 eur.

Tako je.
Bo zanimivo, ko bo zdaj pred kakšnim prvenstvom kakšna ekipa vnaprej hotela vedeti, koliko bodo dobili, če bodo zmagali .... in če ne bo dovolj, se jim pač ne bo toliko dalo igrat ... - cccc

Resno, meni so se zamerili. Tudi to opletanje, da razmišljajo o dobrodelnosti, mi najeda.
Raje grem zdaj ;)
Kazalo