Bo dvorana v Stožicah, skupaj z ostalimi dvoranami po Sloveniji, doživela evropsko prvenstvo? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Bo dvorana v Stožicah, skupaj z ostalimi dvoranami po Sloveniji, doživela evropsko prvenstvo? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Navijači
Slovenski navijači bi veliko privarčevali zaradi prvenstva na domačih tleh. Foto: MMC RTV SLO

Stroške prvenstva bi si delili vlada in Košarkarska zveza Slovenije. Prva bo morala plačati uradno pristojbino do krovne organizacije FIBA Europe in bančno garancijo, KZS pa bo morala po izkušnjah prirediteljev zadnjih prvenstev odšteti 7,5 milijonov evrov. Največji del stroškov bodo predstavljali namestitev udeležencev prvenstva, delegacije ekip, sodniki, delegati, zaposleni pri FIBA Europe, gostje, TV-produkcija vseh 90 tekem itd.

Vlada RS bo glavni dokument na redni seji obravnavala v četrtek. V celoti si ga lahko preberete spodaj:


-
Informacija o organizaciji EP-ja 2013 v Slovenijii
- Poročilo FIBA Europe


Državna blaganja bi se lepo napolnila
Država bi lahko z DDV-jem zaslužila med 4 in 5 milijonov evrov. V tem izračunu je bil, na primer, uporabljen znesek povprečne prenočitve v višini 70-100 evrov, cene pa znajo biti v času prvenstva še nekoliko višje. Poleg tega bi v državno blagajno romal DDV od prodanih vstopnic, namestitvenih kapacitet in dnevna potrošnja navijačev.

Na KZS-ju od prodanih vstopnic pričakujejo okoli 6 milijonov evrov, vir prihodka pa predstavljajo tudi pokrovitelji, katerim slovenska krovna košarkarska zveza omogoča 12 mest.

Tekme tudi na Jesenicah?
Ob dvorani v Stožicah bi za prvenstvo potrebovali še štiri dvorane za prvi del. Med možnimi prizorišči se omenjajo Dvorana Zlatorog v Celju, Nova dvorana v Novem mestu (za 5 tisoč gledalcev), Dvorana Tivoli v Ljubljani, dvorana Tabor v Mariboru, dvorana Bonifika v Kopru in celo dvorana v Podmežakli. Načrtuje se tudi izgradnja dvorane na Ptuju.