Košarka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 16 glasov Ocenite to novico!
Košarka
Ob sporu so najkrajšo potegnili mladi košarkarji, ki so ostali brez tekem. Foto: EPA

Dodaj v

KZS v sporu s sodniki, najkrajšo potegnili mladi košarkarji

Odpovedan že tretji krog tekmovanj v mlajših selekcijah
27. september 2017 ob 16:20
Ljubljana - MMC RTV SLO

Potem ko je izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije na junijski seji sprejel sklep o višini sodniških stroškov, se je Društvo košarkarskih sodnikov Slovenije odločilo za bojkot, ki traja še danes.

Gre za spor med KZS-jem in Združenji slovenskih košarkarskih lig in klubov ter Društvom košarkarskih sodnikov Slovenije. Srž spora je 14 centov, za kolikor je IO KZS-ja znižal obračun kilometrine za košarkarske sodnike na dan tekme. Do nedavnega so sodniki prejemali po 32 centov na prevoženi kilometer, po junijski seji in sklepu o višini sodniških stroškov le še 18 centov na kilometer.

Položaj se je poslabšal še posebej za mlajše košarkarske sodnike, ki svoje delo opravljajo prek študentske napotnice, saj bi zaradi obdavčitve prejemali le 11 centov na prevoženi kilometer, s čimer bi si težko pokrili stroške potovanja.

KZS želi spor rešiti na konstruktiven način
Zaradi bojkota je moral KZS tako odpovedati že tretji krog tekmovanj v mlajših starostnih kategorijah, zaradi podaljševanja dogovarjanj in usklajevanj kaže, da se spor še nekaj časa ne bo rešil, najkrajšo pa bodo potegnili mladi, nadobudni košarkarji. Sprejeti sklep so v sporočilu za javnost v torek pojasnili v KZS-ju. "Takšen sklep je bil sprejet na podlagi enotnega predloga združenj vseh slovenskih klubov. Tak sklep je predstavljal izhodišče za nadaljnje pogovore med klubi in sodniki o sistemski rešitvi vprašanja višine sodniških stroškov. Žal je v nadaljevanju prišlo do nespoštovanja sklepa izvršnega odbora KZS in do zaostritve spora med klubi in sodniki," so zapisali na krovni slovenski košarkarski zvezi in poudarili, da si prizadevajo spor rešiti na konstruktiven način.

"Tako na neformalen način kot tudi s formalno razpravo na včerajšnji seji izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije, skuša KZS vzpodbuditi vse deležnike k spoštovanju sprejetega sklepa in takojšnjemu začetku sojenja ter takojšnjemu nadaljevanju pogovorov med klubi in sodniki," so še zapisali.

Na spletni strani Društva košarkarskih sodnikov Slovenije (DKSS) so že na začetku meseca zapisali, da so imeli do letos s KZS-jem vselej korekten odnos, v sprejeti sklep pa ne morejo privoliti. Ob tem so poudarili, da zaplet obžalujejo in da si želijo soditi tekme ter zagotoviti nemoten potek prvenstva. "Toda v okolju, kjer komunikacijo in iskanje kompromisov zamenjajo grožnje, to v tem trenutku žal ni mogoče. Kot že rečeno pa smo vsak trenutek pripravljeni na pogovore in razrešitev nastalega konflikta," so sklenili sporočilo za javnost.

Koliko časa bo spor trajal, še ni znano. Jasno pa je, da so in še bodo nastale spremembe v koledarju vseh tekmovanj.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
Matej*.*
# 27.09.2017 ob 16:24
Evropski prvaki - pol pa tkole! Sramota
Pjanc
# 27.09.2017 ob 16:26
SRAMOTA
lukace5
# 27.09.2017 ob 17:10
@ElTorro in Djedi
Ja kje pa mislita, da se sodniki kalijo? A mislita da do prve lige prides z enim letom sojenja v mladinski konkurenci?
Sodniki gredo prav tako skozi trening in razlicne kategorije preden pridejo do dolocenega nivoja, enkao kot igralci. Ogromno sodnikov je se studentov, saj vama pise da predvsem sodniki v mlajsih kategorijah delajo preko napotnic. Stvar je povsem logicna, ne vem kaj vama tu ni jasno...
Bivši uporabnik
# 27.09.2017 ob 17:54
Dajte no, na otrocih ste se znesli. A veste, kako težko 13 letnik čaka na prvo tekmo lige.
Sram vas naj bo.....
Eva Longoria
# 27.09.2017 ob 18:23
Nekateri sodimo ali bolje smo sodili tudi preko podjemne pogodbe, kajti, če nisi več študent in ne sodiš prve ali druge lige se ti ne splača odpreti S.P.-ja za sojenje, ti preostane le podjemna pogodba po kateri ti pa ostane tako preko palca 60 % kilometrine in takse. Torej za tekmo kategorije U15 bi dobil neto 9 € takse in 11 centov/km....
Ampak nobeden pa ne napiše koliko dejansko pavšalno plačajo klubi za sojenje tekme in koliko od tega dobimo sodniki. Jaz mislim, da bi se vsi klubi strinjali s prejšnjimi postavkami taks in kilometrine, če bi lahko direktno to plačali sodnikom. Ampak NE. KZS od klubov pobere pavšalno za tekmo - ne glede od kje so potem sodniki in jim ostane - upam si trditi - vsaj 30% pri vsaki tekmi od tega pavšala, ki ga klub plača! Naj novinarji izbrskajo koliko stane klub posamezna tekma in koliko potem dejansko dobijo sodniki!
Slo_v_k
# 27.09.2017 ob 16:31
Saj to niso sluzbene poti(38 centov/km), to so poti na delo. Potemtakem 18 centov/km je ok. Sej smo vsi isto placani.
Rugess Nome
# 27.09.2017 ob 17:14
18 centov je realna cena. to je 18 evrov/100km kar je več kot dovolj za bencin
darkwader
# 27.09.2017 ob 16:43
Ali zna kdo men razložit zakaj in od kdaj je KZS v minusu?
REsnica
# 28.09.2017 ob 07:12
18 centov na prevožen km prihoda na delo je določena in je vse v državi enaka. Ne razumem zakaj bi sodniki bili edina izjema v slo. Če menijo da je njihovo vajeništvo v mlajših selekcijah premalo plačano naj zahtevajo dvig plače in ne prevoza na delo. Mi ni jasno kako so izpogajali tako visoko kilometrino že prvič. Najmlajše kategorije bi brez težav sodil najbližji sodnik in vsi bi privarčevali.

Da pa zaradi izsiljevanja sodnikov trpijo mladi dragići pa je v največji meri krivo izsiljevanje sodnikov. Če vsi vozimo za 18 centov ne razumem zakaj ne bi tudi sodniki. Naj se pogajajo o plačilu za sojenje ne o jasno določenih 18 centih.
mcic
# 27.09.2017 ob 23:40
En preprost izračun za javnost.
Sodnik študent ali srednješolec, ki sodi kategorijo U15.
Doma je iz Ljubljane. Tekmo ima v Kranju. Skupaj opravi 60km. Poraba 7L/100km (7*0.6*1.2€=5.04€). Dobi povrnjene potne stroške 0.11*60=6.6€ ter taksa za tekmo 9€. Če zanemarimo, da mu starši posodijo avto, mu 'ostane' 10€. V Kranj in nazaj porabi do cca. 1h, prihod pred tekmo pol ure in odhod po tekmi pol ure, tekma traja malo več kot uro. Skupaj 3-4h. Je lahko kje ta čas še manj plačan? Oz. če bi ta fant plačal še amortizacijo avta, pomeni, da on sam financira KZS. In ja, sodniki imajo košarko zelo radi in če bi gledali samo finančno plat, tudi za 0.32/km ne bi šli soditi, ker bi v tem času sigurno kje več zaslužili.
šalter
# 27.09.2017 ob 17:27
Veste kaj, v letih gospodarske krize (od 2009 nsprej) so vdi akterji SLO kosarke "tanko piskali". Zmanjsali so se proracuni klubov (nekateri celo propadli ali sli v prisilno poravnavo), posledicno so se zmanjsali honorarji trenerjev (v ml.selek.), padle so cene clanskim igralcem in clanskim trenerjem... In trend se bo v tej smeri tudi nadaljeval. Zato ne vem od kod sodnikom obraz, da tudi oni ne bi pristali na "varcevanje". Sodnike namrec ne placa KZS, ampak klubi. Torej vsi zajemajo iz iste malhe.

Je pa res, da se je v kriznih casih na KZS kar namnozilo raznih sodelavcev in strokovnjakov. Tako, da iz cisto higienskega (oz. pogajalskega) vidika mi moral tudi KZS "pospraviti" po svoji hisi.
GupeM
# 29.09.2017 ob 13:36
Seveda vsi skupaj pozabljate, da igralci 2., 3. in 4. slovenske lige večinoma niso plačani in igrajo zato, ker imajo radi to igro. Celo sami ponavadi prispevajo klubu, ponekod tudi več kot 150€ na leto. Če bi sodniki tako radi sodili, kot igralci radi igrajo, bi ravno tako to lahko delali zastonj za nižje lige. Mislim pa, da se košarka lažje igra brez sodnika, kot sodnik sodi brez košarke.
hepimen
# 28.09.2017 ob 09:18
Ti bumbarji se nič ne zmenijo med sabo, ker za skupno pot dobi stroške le en, t.j. voznik.

A imajo na čelu napisano, da se peljejo skupaj?
MiD
# 28.09.2017 ob 07:43
p.s.
Za boljšo obveščenost bi bilo dobro, če bi kdo objavil, koliko km povprečno na leto morajo prevoziti sodniki v posameznih kategorijah in ligah, da pridejo na tekmo.
MiD
# 28.09.2017 ob 07:41
V tem sporu verjetno še najbolj zavajajo sodniki! Potni stroški oz. kilometrina v mlajših kategorijah je lahko ob pravilnem določanju sodnikov za posamezne tekme minimalna. Ne glede na razliko v centih na km. Zagotovo tekme dveh ljubljanskih ekip U15 ne sodi nekdo iz Prekmurja (vsaj ne bi smel)!
Glede direktnega plačevanja klubov sodnikom pa je tudi jasno, da bi to lahko pomenilo diskriminacijo klubov iz bolj odročnih krajev, ker bi bili za njihov klub stroški sojenja precej višji kot pa npr. za klub iz Ljubljane.
Sodniki bi morali prvi spoštovati pravila. Zato bi tudi ta sklep morali sprejeti in si prizadevati za spremembo po postopkih, ki so na voljo. Če se posameznemu sodniku sojenje ne izplača se pač naj temu "nepotrebnemu strošku" - poslu odpove.
Vrsto let smo poslušali ali brali o pritožbah klubov na sodniško organizacijo zaradi prevelikih stroškov sojenja. Zdaj, ko so klubi na skupščini KZS dosegli minimalno zmanjšanje pa mnogi za zaplet krivijo kar vodstvo KZS, ki ta sklep mora spoštovati.
Bobrock
# 27.09.2017 ob 23:23
malasraka
Bedarija.. naj jim priskrbijo "prevoz na delo", pa da vidimo, koliko bo to KZS stalo...

nič jih nebo stalo ker stroške sodnikov plačujejo klubi KZS pa zastopa te klube je pa druga finta zakaj mora v Črnomelj pridet sodit tekmo npr. U15 sodnik iz LJ kot da ni nikjer bližje nobenega sodnika
Imre
# 27.09.2017 ob 23:17
Hm, spet šparajo tam, kjer jim ni treba. Koliko predstavnikov KZS je bilo pa v Turčiji na stroške zveze? Koliko jih je dobilo izplačane dnevnice?

Razumel bi, če bi šparali pri velikih stroških, ne pa pri takih malih stroških.
šalter
# 27.09.2017 ob 19:36
Eva longoria

Ja koliko pa mislis, da trenerjem ml.sele. preko palca v % ostane?? Nekateri dobijo celo leto 4, 5 plac, prispevke je pa treba placati.
kok
# 27.09.2017 ob 19:11
pol hoče pa človk kupt hoodie od reprezentance pa nimaš kje
ata
# 27.09.2017 ob 18:03
@Rufess Nome: potem se usedi na kanto bencina in se pelji.
nutcracker
# 28.09.2017 ob 14:42
SE to virus FIBE širi po Ebropi?
hepimen
# 28.09.2017 ob 11:28
Prevoz na delo je najmanj 18 centov ali najcenejši javni prevoz, ne 8 centov. Seveda je lahko kilometrina tudi več, če je delodajalec radodaren, ampak do te številke je neobdavčena.

Težko pa rečem, ali se prevoz košarkarskega sodnika na sojenje šteje kot prevoz na delo (18 centov) ali kot službena pot (37 centov). Ali je košarkarski sodnik v službi in se službeno pelje na tekmo, ali pa se pelje od doma na delo - tekmo? To je pač vprašanje za računovodje. Problem bi bil predvsem rešen, če bi bili sodniki ustrezno plačani že za svoje delo, ne pa da se honorar štuka s kilometrino.
basketinho
# 27.09.2017 ob 23:30
Govorim za študenta, ki začenja s sojenjem. Za izkušene sodnike, ki sodijo članske tekme pa so zaslužki tudi do 1000€/mesec. In računajte na to, da imajo te fantje še službe.
jodlzi
# 27.09.2017 ob 22:15
Ne mores verjet...11 centov za km ne pokrije niti goriva, kaj sele amortizacije avtomobila...

Ocitno je financna situacija na KZS res slaba...
siggi
# 27.09.2017 ob 17:25
Riba smrdi pri glavi. Naj najprej svoje stroske "optimizirajo", potem pa po hiearhiji navzdol.
ElTorro
# 27.09.2017 ob 16:52
Sodniki pri nas sodijo preko študentskih napotnic?

Pa kaj se tu nekdo zaje....?
simpli
# 27.09.2017 ob 16:48
Moj tamau bi rad tekmovau. Zmente se že! Predlagam kompromis pri 25 centih.
mihatirs
# 27.09.2017 ob 16:39
cent na cent pa se pršpara...glede na to da je naša zveza v totalni buli jim bo tole prou pršlo...sam kaj ko ta prihranek si bo pa drug debeluhar v žeš dal!
borchica
# 28.09.2017 ob 17:04
krkas

Tekme mladincev ponavadi sodijo mulci ravno tako. Njim je 5 eur na uro OK. Če bi rad dobil več, boš pač moral biti boljši sodnik in soditi na višjem nivoju.

V Sloveniji kilometrina ni obdavčena, če si pri podjetju zaposlen. Izborite si, da ne boste imeli obdavčene kilometrine.
krkas
# 28.09.2017 ob 15:02
Da vam bo jasno, za kaksen deobiz sodimo.
V prejsnji sezoni je bila kilometrina 32c/km, s tem da po tem ko nam tudi ta dnar obdavciko vn sobimo 62%celotne kilometrine. Minimalna taksa za tekmo je 13€, 15 eurov so u 15b liga, 19e u15 a liga. U17 a liga je 25, b liga pa 19. Pri zenskah se manj. Od te takse nam zopet ostane 62%. S tem da moras biti uradno 1 uro pred zacetkom tekme v dvorani. Prevoz na tekmo ki je od domacega kraja odaljena 10km ali manj ni placan. Ne boste verjeli, ce smo odsotni 6 ur ali vec prejmemo celo dnevnico, slabih 8 eveov, od katere znova dobimo le 62%. Potem nam hocejo pa se znizati kilometrino.
mightymouse
# 28.09.2017 ob 10:23
Definitivno je potrebno v tej zadevi podpreti sodnike, saj bodo stroški tekem za klube ostali enaki, medtem ko si bo KZS pobral več smetane in se tolkel po prsih med članskimi tekmovanji medtem ko lige mlajših kategorij doma hirajo.

Drugače pa nadomestilo za službeno pot je 37 centov, že pred tem so sodniki pri tem popustili za 5 centov. Definicija službene poti je tudi prevoz od bivališča do kraja opravljanja določene naloge po nalogu delodajalca. Medtem ko je prevoz na delo 8 centov. Sedaj pa se odločite po računovodskih standardih ali je to službena pot ali prevoz na delo. Je pa res, da se kilometrina pozna predvsem pri sodnikih, ki sodijo članske tekme, ker mlajšemu sodniku, ki sodi po Ljubljani dvomim, da pokrijejo kilometrino in mu raje plačajo avtobus (če mu ga).
kpd
# 28.09.2017 ob 09:45
Ni potrebe, jim KZS predvidi in odobri optimizirane stroške. Plačilo za sojenje in spremljajoče stroške gre namreč prek KZS. Klubi plačajo pavšal na tekmo(dogovorjenjn pred sezono) in jim je vseeno, če vsak posebej pride s taksijem, za njih je strošek enak.
bajojoba
# 28.09.2017 ob 06:47
Svetla prihodnost Slovenske košarke.
Bobrock
# 28.09.2017 ob 00:11
malasraka
za male klube so sodniki kar strošek sploh če gledamo žensko košarko in tudi v mlajših kategorijah tekomo sodita 2 sodnika ,ki bi jo lahko odpiskal en sam
malasraka
# 27.09.2017 ob 23:32
@Bobrock, kakšno pa je plačilo sodniku za sojenje tekme U15? Ne vem, zato vprašam.
Politike izbiranja sodnikov tudi ne poznam, sem pa mnenja, da tisti, ki želi danes v hitrorastočih gospodarskih časih optimizirati poslovanje na račun krčenja stroškovnih drobtinic namesto povečevanja prihodkov, nima ravno tri čiste. In predvidevam, da je ta kilimetrina .. drobtinica v basketu. Se motim?
seven7
# 27.09.2017 ob 23:15
Pri taki visini kilometrine bi Gogi z enodnevno placo pokril strosek sidnikov za par let :)

Kako banalno.
malasraka
# 27.09.2017 ob 23:10
Bedarija.. naj jim priskrbijo "prevoz na delo", pa da vidimo, koliko bo to KZS stalo...
safet
# 27.09.2017 ob 18:57
xyxy
Mislim, da imajo vsi tuji malo boljši sodniki, ki pa še vedno ne bodo niti približno na nivoju naših, doma precej boljše finančne in druge (oprema, izobraževanje, olajšave ...) pogoje. Skratka, sem za ta predlog, pa da vidimo kdo in za koliko bo prišel!
RUBEŽ
# 27.09.2017 ob 18:02
Čisto zadosti je to. Kaj bi pa radi. EVRO?
Djedi
# 27.09.2017 ob 16:55
@ElTorro haha men tud tu ni blo nič jasno. Zgleda je lahko nekdo pri rosno mladih letih že sodnik. Bol verjetno pa da mu nakažejo denar na napotnico nekoga drugega, ki je dejansko študent. :)
Bivši uporabnik
# 01.10.2017 ob 12:01
6 let vozim otroka čez vikende na tekme. Za svoj denar
.. prvi dres, ki ga je dobil od kluba, mu je segal do gležnjev, toliko prevelik je bil... danes ni tekme, ker štrajka njegov nekdanji starejši soigralec iz kluba, ki sem ga včasih peljal zraven na tekmo.... za superpokal ni problema s sodniki... KZS: da si prvi v Evropi ni dovolj le pokal v vitrini, boste morali porihtat še kaj drugega, najbolj pri (in v) glavi. Mislim, da niste sposobni dojeti šk9de, ki jo s tem povzročate.
krkuščekov
# 30.09.2017 ob 13:39
@GupeM

Če bi sodniki tako radi sodili, kot igralci radi igrajo


:)
Sodnike daj raje med stvari, ki so nujno potrebne da je se odvije tekmovanje (športna oprema, najem dvorane,... to je vse plačljivo). V naprimer Nike-u so mogoče tudi košarkarski navdušenci, pa najbrž ne talajo zastonj superg naokoli.
MiD
# 28.09.2017 ob 08:34
Večkrat se mi zdi, da so članki o košarki objavljani po nenavadnem kriteriju. MMC poroča o tem "kako je nekdo v Olimpiji kihnil", pozablja pa na marsikatero pomembno vsebino!
Sinoči je Sixt Primorska (ki je gotovo eden najresnejših konkurentov Olimpiji za naslov državnega prvaka) odigrala izjemno špomembno in razburljivo tekmo v kvalifikacijah za drugo ABA ligo! Po treh podaljških je zmagal nekdanji prvak ABA lige (Hemofarm) iz Vršca s 109:106!
A očitno ta novica ni vredna omembe.
Helios je doma odigral prvo uradno tekmo sezone in izgubil proti slovaškemu predstavniku Levice s 74:81. Tudi o tem ni nit črke!
GupeM
# 28.09.2017 ob 08:19
Samo to bom omenil. Igram basket in na tekme prideta sodnika in tehnični delegat skoraj vedno z enim avtom. Običajno so delegirani sodniki iz bližnjih ali celo iz istega kraja (recimo oba sodnika iz LJ in delegat z Vrhnike), nato pa se skupaj odpeljejo v Pivko recimo. Če vsi trije dobijo 11 centov na kilometer, bi se lahko sedniki in delegati lahko dogovorili, da dajo ta denar tistemu, ki je vozil. Tako kar naenkrat voznik dobi 33 centov na kilometer, kar pa ni malo.

Včasih so dali vsakemu 32 centov, kar pomeni, da bi voznik na koncu lahko dobil 96 centov za kilometer, če bi se bumbarji znali dogovoriti med sabo.
xyxy
# 27.09.2017 ob 18:42
Najemimo tuje sodnike, naši pa naj štrajkajo do konca sezone.
trolicnez
# 27.09.2017 ob 16:39
Sramota! Zadnjic je Rašo v neki izjavi povedal, da bodo na vse načine poskušali zadrzati Kokoškova in da glede denarja ni nobenega problema. Potem tudi za teh je*enih 14 centov ne bi smelo biti problema. Banda KZS!
Mile
# 28.09.2017 ob 19:05
@krkas: Pozabil si omeniti ves gnev, ki smo ga sodniki deležni med sojenjem s strani trenerjev in staršev, kateri mislijo, da so njihovi otroci naslednji Jordani.
kpd
# 28.09.2017 ob 08:59
GupeM
Včasih so dali vsakemu 32 centov, kar pomeni, da bi voznik na koncu lahko dobil 96 centov za kilometer, če bi se bumbarji znali dogovoriti med sabo.

Ti bumbarji se nič ne zmenijo med sabo, ker za skupno pot dobi stroške le en, t.j. voznik. Tudi če pridejo ločeno, so stroški skupne poti odobreni le enemu.
REsnica
# 28.09.2017 ob 08:02
Da mladi dragići trpijo ker nekdo hoče višje potne stroške kot jih ima vsa država meji na kriminal.
Ronnie Frown
# 27.09.2017 ob 23:23
@šalter

Trenerji, ki na leto prejmejo 4 ali 5 plač namesto 12, so navadni kekci, hlapci...da ne bom šel še dlje. Če bi se vsak trener znal zase postavit, te razširjene metode plačevanja v SLO klubih ne bi bilo. Pa na žalost je....

S sodniki nisem najboljši prijatelj, ampak v tem primeru jih 100% podpiram!
Kazalo