LA Lakersi, ki zadnjih šest let sploh niso igrali v končnici Lige NBA, so osvojili prvi naslov po 17. juniju 2010, ko je bil MVP finala Kobe Bryant. Zvezdnik je umrl v helikopterski nesreči 26. januarja letos in njemu so tudi posvetili 17. naslov. Foto: Reuters
LA Lakersi, ki zadnjih šest let sploh niso igrali v končnici Lige NBA, so osvojili prvi naslov po 17. juniju 2010, ko je bil MVP finala Kobe Bryant. Zvezdnik je umrl v helikopterski nesreči 26. januarja letos in njemu so tudi posvetili 17. naslov. Foto: Reuters

Goran Dragić je v finalni seriji igral le četrt ure na prvi tekmi, potem pa je izpustil štiri zaporedne tekme zaradi poškodbe tetive v loku stopala. Tokrat je stisnil zobe in bil na parketu 19 minut, prispeval je 5 točk, 5 skokov in 2 podaji.

Dragić ne bo potreboval operacije, a zadnjih 10 dni je bilo peklenskih
"Zadnjih 10 dni je bilo peklenskih zame. Želel sem pomagati soigralcem. Ni nam uspelo, Lakersi so bili boljši v finalu. Skušal sem pomagati mladim igralcem, ki so se res izkazali v končnici. Majhna možnost je bila za mojo vrnitev na parket. Seveda se nisem počutil dobro. Ni lahko izgubiti v finalu, zdaj pa se moramo potruditi in se uvrstiti v finale naslednjo sezono. Moramo se še izboljšati. Zdravniki so mi rekli, da ne bo potrebna operacija. Potrebujem čas za izboljšanje stanja stopala, a v finalu ga seveda nisem imel. To je bila odlična sezona zame in za celotno ekipo. Trije meseci v mehurčku so nas zares povezali," je na novinarski konferenci povedal 34-letni Ljubljančan.

LeBron James je osvojil četrti šampionski prstan in prav v vseh teh finalnih serijah je bil tudi MVP finala. Foto: AP
LeBron James je osvojil četrti šampionski prstan in prav v vseh teh finalnih serijah je bil tudi MVP finala. Foto: AP

Miami do odmora dosegel le 36 točk
Center Bam Adebayo, ki je izpustil drugo in tretjo finalno tekmo, je bil najboljši strelec Vročice s 25 točkami. Lakersi so z odlično zaustavili junaka tretje in pete tekme Jimmyja Butlerja (dva trojna dvojčka v finalni seriji), ki je zbral le 12 točk. Miami je bil najbolj nemočen prav na šesti tekmi, že ob odmoru je bil v popolnoma izgubljenem položaju, saj so izjemni Lakersi vodili kar s 64:36.

James MVP finala že s tretjo različno ekipo
Najkoristnejši igralec finala je seveda LeBron James, ki je bil neustavljiv tudi na šesti tekmi. Dosegel je 28. trojni dvojček v končnici (več jih je zbral le legendarni Magic Johnson – 30) in že enajstega v finalu (rekord). Z 28 točkami, 14 skoki in 10 podajami je bil razred zase na parketu.

"Res mi pomeni veliko ta lovorika. Ko sem pred dvema letoma prišel v Los Angeles, sem predsednici Jeannie Buss zagotovil, da bom Lakerse popeljal nazaj na vrh. Popolnoma sem se posvetil košarki, nobene tekme nisem izpustil v končnici v celotni karieri in vse skupaj se je obrestovalo," je povedal James, ki bo konec decembra praznoval 36. rojstni dan. Postal je prvi košarkar v zgodovini Lige NBA, ki je bil MVP finala s tremi različnimi ekipami (Miami 2012 in 2013, Cleveland 2016 in LA Lakers 2020).

Goran Dragić je odigral drugo tekmo v tej finalni seriji. Zdaj ga čaka okrevanje po poškodbi stopala. Operacija ne bo potrebna. Foto: AP
Goran Dragić je odigral drugo tekmo v tej finalni seriji. Zdaj ga čaka okrevanje po poškodbi stopala. Operacija ne bo potrebna. Foto: AP

Na šesti tekmi je imel številne razigrane soigralce. Rajon Rondo je dodal 19 točk, Anthony Davis pa je ob prav tako 19 točkah pobral še 15 skokov. Kentavious Caldwell-Pope je 15 izmed 17 točk dosegel v prvem polčasu, ko so si Lakersi nabrali ogromno prednost.

Vogel uvrstil Carusa v začetno peterko
Po dveh gladkih zmagah na uvodnih tekmah finala so Lakersi precej slabše odigrali naslednje tri in trener Frank Vogel je moral nekaj spremeniti. Iz začetne peterke je vzel centra Dwighta Howarda, začel je Alex Caruso, ki je v tej sezoni izjemno napredoval. Odličen je v obrambi in v hitri tranziciji žoge.

Dragić vstopil minuto pred koncem prve četrtine
Miami je držal priključek v uvodnih devetih minutah. Kendrick Nunn je s trojko znižal na 16:17. Minuto in devet sekund pred koncem uvodne četrtine je vstopil Dragić, ki je takoj poskusil z metom izza črte, a ni bil natančen. Lakersi so končali prvo četrtino z delnim izidom 11:4 in si po polaganju in prostem metu Jamesa nabrali osem točk naskoka (28:20).

Anthony Davis in Rajon Rondo sta briljirala v prvem polčasu, ko so Lakersi povozili Miami. Foto: Reuters
Anthony Davis in Rajon Rondo sta briljirala v prvem polčasu, ko so Lakersi povozili Miami. Foto: Reuters

Šov Lakersov v drugi četrtini
Rondo, ki ni blestel na prejšnjih treh tekmah, je odprl drugo četrtino s petimi točkami. Dragić je nato s polaganjem znižal na 25:35. Jezerniki so od prve minute igrali odlično obrambo, Miami je imel težave v vsakem napadu, lahkih točk ni bilo. Rondo se je odločal za prodore in jih učinkovito zaključeval. Sredi druge četrtine je prednost Lakersov narasla na 44:27.

Caldwell-Pope je akrobatsko zadel od table in še dodal prosti met. Miami je bil popolnoma izgubljen v napadu in Lakersi so z delnim izidom 13:2 končali prvi polčas. Izjemni Caldwell-Pope (15 točk do odmora) je zadel dve trojki v zadnji minuti in pol in Jezerniki so imeli ob odmoru kar 28 točk naskoka (64:36). To je bila druga največja razlika v zgodovini finalnih tekem Lige NBA. Le Boston si je na prvi tekmi finala proti Lakersom leta 1985 priigral višji naskok (79:49).

Jezerniki povedli kar za 36 točk
Tudi v tretji četrtini se je nadaljeval enosmerni promet. Rondo je s trojko povišal na 82:46 in kazalo je na zgodovinski polom Miamija. Jezerniki so se nato precej sprostili, po 36 minutah so imeli 29 točk prednosti (87:58).

Rezervisti Miamija precej omilili poraz
Na začetku zadnje četrtine je Vročica z delnim 11:3 znižala na 90:69 po košu Bama Adebaya in jezni Vogel je vzel minuto odmora. James je nato zadel trojko iz devetih metrov in še silovito zabil po podaji Carusa. Štiri minute pred koncem je na semaforju pisalo 99:75 in slavje na klopi Lakersov se je že začelo. Rezervisti Miamija so v zadnjih treh minutah uspeli precej znižati zaostanek, a dvoma o zmagovalcu finala že od druge četrtine ni bilo več.

Spoelstra: Noro je, da je šel Goran ven in nocoj igral
"Goran? Pa to je noro, da je šel ven in nocoj igral. Nikakor ne bi smel. Ampak po prvi tekmi, ko se je poškodoval, sem zjutraj okrog 4.15 dobil sporočilo, v katerem me prosi, naj ne obupam nad njim, naj mu dam priložnost za borbo. Naslednji dan sem govoril s trenerji in so rekli, da za to ni možnosti. Potem nas je vse po vrsti rotil, da mu vseeno damo priložnost," je povedal trener Miamija Erik Spoelstra.

"To jasno kaže njegov značaj, koliko želi dati ne le zaradi sebe, saj je eden najbolj odlikovanih igralcev v ligi, ampak za ekipo. Poseben človek je in sem počaščen, da sem ga lahko treniral in imel z njim ta posebni odnos. Šli smo skozi težke čase, ampak želeli smo uresničiti obljubo, ki smo mu jo dali, da bomo naredili ekipo za naslov prvaka. Vztrajal je z nami, bila je to hudičeva pot in za nami je izjemno leto," je dodal trener Miamija.

Green in njegova zaročenka prejela grožnje s smrtjo
Glavna tema pred šesto tekmo so grožnje s smrtjo, ki sta jih na družbenih omrežjih prejela Danny Green in njegova zaročenka Blair Bashen. 33-letni Green, ki je pred osmimi leti nosil tudi dres Olimpije, je zgrešil trojko v zadnjem napadu Lakersov na peti tekmi.

"Nisem pretresen in tudi ne zaskrbljen. Nisem tak tip človeka. Ne zanimajo me mnenja takih ljudi, ki to pišejo. V mehurčku sem se popolnoma osredotočil na košarko. Zanima me le mnenje mojih soigralcev in strokovnega štaba," je pred šesto tekmo poudaril Green.

Maratonska sezona trajala skoraj eno leto
Najdaljša sezona Lige NBA se je začela 22. oktobra, ko so Lakersi v Staples Centru izgubili proti mestnim tekmecem Clippersom s 102:112. Dolg odmor zaradi pandemije novega koronavirusa je trajal od 11. marca do 30. julija, ko se je 22 ekip preselilo v Orlando. Lakersi so v končnici izločili Portland, Houston in Denver s 4:1 v zmagah, največ dela so imeli v finalu, ko je Miami prišel do dveh zmag.

Finale, šesta tekma:
Miami (5) – LA LAKERS (1) 2:4
93:106 (20:28, 16:36, 22:23, 35:19)
Adebayo 25 (10/15 iz igre) in 10 skokov, Butler (5/10 iz igre, 8 podaj in 7 skokov) in Crowder po 12, Robinson 10 (3/7 za tri), Olynyk 9, Nunn 8, Herro 7, Dragić 5 (2/8 iz igre, 0/4 za tri, prosti meti 1/2), 5 skokov in 2 podaji v 19 minutah, Hill 5; James 28 (13/20 iz igre, 1/5 za tri), 14 skokov in 10 podaj v 41 minutah, Davis (15 skokov) in Rondo (8/11 iz igre, 3/4 za tri) po 19, Caldwell-Pope 17, Green 11, Caruso 4, Howard in Morris po 3, Kuzma 2.

Met iz igre: 35/79; 43/89
Met za tri točke:
10/28; 11/35
Prosti meti:
13/22; 9/14
Skoki:
41; 46
Podaje:
25; 23


Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na štiri zmage.

Jamesa po četrtem naslovu že primerjajo z največjimi vseh časov

Vsi izidi in MVP-ji finalnih serij v zadnjih 20 letih:
1999-00: Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 4:2, MVP: Shaquille O'Neal, LA Lakers
2000-01: Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 4:1, MVP: Shaquille O'Neal, LA Lakers
2001-02: Los Angeles Lakers - New Jersey Nets 4:0, MVP: Shaquille O'Neal, LA Lakers
2002-03: San Antonio Spurs - New Jersey Nets 4:2, MVP: Tim Duncan, San Antonio
2003-04: Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 4:1, MVP: Chauncey Billups, Detroit
2004-05: San Antonio Spurs - Detroit Pistons 4:3, MVP: Tim Duncan, San Antonio
2005-06: Miami Heat - Dallas Mavericks 4:2, MVP: Dwyane Wade, Miami
2006-07: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 4:0, MVP: Tony Parker, San Antonio
2007-08: Boston Celtics - Los Angeles Lakers 4:2, MVP: Paul Pierce, Boston
2008-09: Los Angeles Lakers - Orlando Magic 4:1, MVP: Kobe Bryant, LA Lakers
2009-10: Los Angeles Lakers - Boston Celtics 4:3, MVP: Kobe Bryant, LA Lakers
2010-11: Dallas Mavericks - Miami Heat 4:2, MVP: Dirk Nowitzki, Dallas
2011-12: Miami Heat - Oklahoma City Thunder 4:1; MVP: LeBron James, Miami
2012-13: Miami Heat - San Antonio Spurs 4:3; MVP: LeBron James, Miami
2013-14: San Antonio Spurs - Miami Heat 4:1; MVP: Kawhi Leonard, San Antonio
2014-15: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 4:2; MVP: Andre Iguodala, G. State
2015-16: Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 4:3; MVP: LeBron James, Cleveland
2016-17: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 4:1; MVP: Kevin Durant, G. State
2017-18: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 4:0; MVP: Kevin Durant, G. State
2018-19: Toronto Raptors - Golden State Warriors 4:2; MVP: Kawhi Leonard, Toronto
2019-20: Los Angeles Lakers - Miami Heat 4:2; MVP: LeBron James, LA Lakers