Predrag Milović, ki je v Sloveniji vodil že številne klube, pravi, da bi Zlatorog šel v Ligo ABA, a za to ne bi plačal. Foto: www.alesfevzer.com
Predrag Milović, ki je v Sloveniji vodil že številne klube, pravi, da bi Zlatorog šel v Ligo ABA, a za to ne bi plačal. Foto: www.alesfevzer.com

Osnovna težava je, da so te sredine oziroma centri izginili. Ni več Celja, Maribor se muči, Kranj je dal včasih toliko igralcev … Morda bi moral KZS pomagati. Morda bi lahko priskrbeli kakšnega sponzorja. Recimo v Nemčiji, če gre kakšen klub v bankrot, zveza delno prevzame klub in uredi situacijo. S takim praznikom, kot je bil zdaj v Laškem, se je pokazalo, da bi se lahko obudili zlati košarkarski časi. Mislim pa, da zdaj nismo na taki ravni.

Predrag Milović
Sašo Zagorac, Zlatorog
Sašo Zagorac je s skoraj 20 točkami in sedmimi skoki prvi strelec in skakalec Zlatoroga, obenem je tudi statistično najboljši igralec državnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Jurak, Zlatorog
Kapetan Goran Jurak je neprecenljiv za Zlatorog. V Laškem je 37-letni Celjan zablestel, se dokončno uveljavil pri Olimpiji, pozneje pa igral celo za Žalgiris in Olympiacos in bil svoj čas celo prvi krilni center reprezentance. Foto: www.alesfevzer.com

Milović je Zlatorog, ki je v Treh lilijah gostil zaključni turnir pokala Spar, popeljal celo v finale, kjer je Krki nudil dostojen odpor, v zadnji četrtini pa je preprosto zmanjkalo moči in Novomeščani so drugič postali pokalni prvaki (77:67). "Kar smo naredili, je fantastična zgodba. Zmaga nad Olimpijo je zgodovinski uspeh. To tudi potrjuje medsebojno zaupanje, ki ga imamo z ekipo. Seveda je s sedmimi ali osmimi igralci težko zdržati ritem treh zaporednih tekem, a igralci so pravi junaki in sem ponosen, da sem njihov trener. Fantje so se maksimalno borili. Imeli smo nekaj težav s poškodbami, a ni to noben alibi. Poznala se je fizična pripravljenost, bili smo izčrpani, zmanjkal je kakšen igralec v rotaciji in zadnjih deset minut nismo več zmogli, a tudi brez tega bi Krka zmagala," je po velikem uspehu povedal karizmatični Milović.

Proti Olimpiji nadoknadili 19 točk zaostanka
Laščani so v treh dneh odigrali tri težke tekme, v rotaciji je bilo le osem igralcev, pa še ti niso bili povsem pripravljeni: "Ponjavić je bil od četrtfinala poškodovan, Jurak je igral z zlomljenim palcem in res ne vem, kdo na svetu bi tako igral." 55-letni črnogorski strokovnjak, ki je v Sloveniji že več kot 25 let, je pred 20 leti z Idrijo podobno senzacionalno premagal Olimpijo, zdaj pa poskrbel, da se zmaji še drugič (prvič prav pred 20 leti, ko je bil na četrtfinalnem turnirju v Idriji boljši Helios) v zgodovini niso uvrstili v finale pokala.

Laščani so zaostajali že za 19, 13 je bila razlika še pred drugim polčasom, med polčasom je Milović našel prave besede in v drugem delu je Zlatorog igral kot prerojen: "Mene tako ali tako imenujejo trener psiholog in motivator. Pri meni se nič ne dela, vzamem črnogorske gosli in pojem pesmi, igralci pa igrajo sami (smeh). Igralcem sem rekel, da nimamo česa izgubiti, in ne bi želel, da čeprav izgubljamo 13 točk, ljudje, ki so po dolgem času napolnili dvorano v Laškem, gredo domov z občutkom, da smo se predali. Kar nekaj ljudi je šlo v lokal nekaj popit, kajti niso verjeli, da nam lahko uspe preobrat. Po drugi strani nam je pomagala tudi Olimpija, saj ni bila zainteresirana, morda pa so mislili, da bodo zmagali z lahkoto. Veliko stvari se je poklopilo. Imeli smo tudi srečo, a sreča spremlja hrabre."

Zlatorog načrtna mešanica izkušenih in mladih
Milović je lani po slabem začetku prevzel Zlatorog in sledil je preporod Laščanov, ki so zdaj na drugem mestu Lige Telemach: "Presrečen in ponosen sem, da smo v enem letu dvignili ta klub s predzadnjega mesta slovenske lige do finala pokala. Bomo videli, kaj bo v državnem prvenstvu. Upam, da bomo dobili še kakšno okrepitev, in potem se bomo 'tepli'." Peđa pravi, da so pogoji za delo v Laškem odlični, finance, čeprav so bile napovedi pred sezono precej negotove, so urejene in po njegovih besedah mora biti vsak trener vesel, ko deluje v takem okolju.

V Treh lilijah so načrtno sestavili kombinacijo starejših in mlajših košarkarjev. Proračun je nižji kot lani, tako da so se odločili za osem igralcev, temu pa so dodali še štiri mladince. Prva violina pivovarjev je Bojan Jovanović, ki je podaljšana roka Peđe na parketu, najnevarnejši košarkar pa Miha Lapornik, ki je bil izvrsten tudi v pokalu: "Lapornik je bil že za višjo raven pripravljen pred to sezono. Lani je bil odsoten štiri mesece. Zame je trenutno najboljši "šuter" v Sloveniji. Pripravljen je za sistem, kjer je še večja konkurenca na njegovem položaju. Žal je ta fant prerasel našo sredino in bi bil pravi dragulj za Olimpijo ali recimo Krko. Po drugi strani vedno razmišljam tudi za reprezentanco. Trenutno ni boljšega "šuterja" v Sloveniji, star je pa šele 21."

Jurak neprecenljiv za Laščane
Veliko akcij ima Zlatorog pripravljenih za nadarjenega Laščana, Milović pa tako ali tako rad košarkarjem prepusti svobodo v igri. Poleg Lapornika, ki lani po operaciji skoraj osem mesecev ni igral košarke, je velika nevarnost tudi Sašo Zagorac. Izkušeni Ljubljančan, ki je veljal za velikega talenta, se je odlično znašel v Laškem in je trenutno statistično najboljši posameznik Lige Telemach: "Zagorac je fantastičen igralec. Rad bi, da se ti igralci, ki se mučijo po avstrijskih in nižjih španskih ligah, bom rekel "indijanskih", pa ne želim nikogar užaliti, vrnejo v Slovenijo. Z vrnitvijo igralcev pod narekovaji v te male sredine, kot je Drobnjak v Šentjurju, Jurak pri nas, Modrić in Ožbolt v Portorožu, je liga še bolj izenačena in to je poseben čar. Še bolje bi bilo, da bi tudi Olimpija igrala državno prvenstvo, in to bi morali v Ligi ABA spremeniti. Mislim, da jadranska liga slovenski košarki ni prinesla veliko. V teh sredinah bi vlagali več denarja, če bi v slovenski ligi igrali Olimpija in ves čas tudi Krka."

Omenjeni trije košarkarji so letos odlični, a nesporni vodja ekipe je izkušeni Goran Jurak, ki je celo poškodovan odigral finalni turnir, a vseeno dal, kot smo to od njega vajeni, vse od sebe in v nobenem trenutku ni popuščal: "Pomen Juraka je za to ekipo neprecenljiv. To ni samo igra. V igri naredi kakšno stvar, ki ni prava, a daje te ekipi in mladim igralcem tako energijo in spodbudo. Čisto nekaj drugega je, ko pride na trening. Ni pomembno, ali trenira dve uri, a zdaj že tri mesece vleče to poškodbo. Ne bom razlagal, kajti to je njegova stvar in nerad govori o tem. Vidi se, da mu zaradi pomanjkanja treningov, ki so posledice poškodbe, primanjkuje fizične moči, a je neprecenljiv za to ekipo."

Osnovna težava je, da so te sredine oziroma centri izginili. Ni več Celja, Maribor se muči, Kranj je dal včasih toliko igralcev … Morda bi moral KZS pomagati. Morda bi lahko priskrbeli kakšnega sponzorja. Recimo v Nemčiji, če gre kakšen klub v bankrot, zveza delno prevzame klub in uredi situacijo. S takim praznikom, kot je bil zdaj v Laškem, se je pokazalo, da bi se lahko obudili zlati košarkarski časi. Mislim pa, da zdaj nismo na taki ravni.

Predrag Milović