Krka je začela sezono tako, kot je končala lansko - z osvojeno lovoriko. Foto: Aleš Fevžer
Krka je začela sezono tako, kot je končala lansko - z osvojeno lovoriko. Foto: Aleš Fevžer

Krki čestitam za zasluženo zmago, zagotovo so bili boljša ekipa. Mi smo po slabem začetku tekme prišli k sebi, povedli za deset točk, nato pa se je znova pokazala naša stara slabost. Vsak igralec je začel igrati zase, ne za ekipo, to so Novomeščani izkoristili, odigrali odlično v končnici tekme in na koncu zmagali.

Aleš Pipan za KZS
Krka je v letu 2014 pospravila v vitrino vse slovenske lovorike. Foto: BoBo
Gregor Hrovat, Luka Rupnik, Union Olimpija
Najbolj razpoložena pri Olimpiji sta bila med preobratom mlada Luka Rupnik in Gregor Hrovat. Foto: Aleš Fevžer

Skozi celotno tekmo smo kljub padcu v igri v tretji četrtini ostali osredotočeni. Zahvala za mojo sijajno igro gre soigralcem, ki so odlično odpirali prostor na parketu, tako da sem lahko ustvarjal, kar sem želel, in izkoriščal ponujene priložnosti. Veselim se vsake prihodnje tekme in vsakič, ko stopim na parket, želim biti boljši.

Malcolm Armstead, MVP tekme
Malcolm Armstead je bil s 23 točkami prvi strelec tekme, pri Olimpiji jih je 15 dal Gregor Hrovat. Foto: BoBo
Krka četrtič osvojila superpokal

Pred srečanjem so na papirju in glede na prikazano na pripravljalnih tekmah za manjše favorite veljali zmaji, toda pomlajeni Novomeščani so se jim odlično upirali, v uvodnih minutah prevzeli pobudo, tudi po občutnem padcu v igri pa so se pobrali in na koncu zasluženo osvojili prvi naslov v novi sezoni ter četrto superpokalno lovoriko (68:65).

Krka, ki je letos precej spremenila ekipo, saj so odšli glavni nosilci igre, prišli trije novi, v moštvo pa je Aleksandar Džikić pripeljal še nekaj obetavnih iz mladinske ekipe, je igrala brez Luke Lapornika, ki bo še nekaj časa odsoten z igrišč, in Alexisa Wangmeneja, ki se je ogreval, a še ni stopil na parket, toda sanacija Kamerunca je blizu. Pri Olimpiji je bil zaradi slovenske kvote v ekipi tudi poškodovani Jaka Brodnik, mesto pa mu je moral prepustil nadarjeni srbski najstnik Vasiljie Vučetić.

Krkina ekipa ima zmagovit karakter
Aleksandar Džikić
je na novinarski konferenci pred superpokalom v Šenčurju dejal, da ta tekma ni najpomembnejša v sezoni, kar je res, saj se že v petek začnejo tekme v Ligi ABA, ki je zaradi neigranja v Evropi prioriteta za Krko, ker pa se na Jadranu delijo evropske vstopnice, pa kar za oba slovenska ABA-ligaša, a je bil srbski strokovnjak z osvojeno lovoriko zelo zadovoljen: "Do konca je bila razburljiva tekma. Bilo je težko in trdo srečanje. Olimpija je igrala na način, na kakršnega bo vso sezono. Mi smo igrali, kot bomo celo sezono. Tokrat smo bili boljši, a mislim, da oboji v kar solidnem stanju pričakujemo Ligo ABA. Žal mi je, da nismo odigrali nekaj stvari, ki smo jih vadili na treningih, saj bi tako lažje prišli do želenega rezultata. V ekipi je nekaj fantov, ki so prvič v karieri odigrali pomembno vlogo na tekmi, ki o nečem odloča. Vendarle to ni prijateljska tekma. Igra se za pokal. Želeli smo igrati na polno, tako kot želimo vso sezono. Tudi če bi izgubili, da le damo vse od sebe, kar lahko."

Z zmago nad velikim tekmecem v slovenskem prostoru je bil zadovoljen tudi Mirko Mulalić: "Definitivno je to lepa popotnica. Je zadnji resen test pred začetkom sezone. Vedno je lepo zmagati, še posebej proti Olimpiji. To je bil pravi derbi. Morda ni bila lepa košarka, a smo veseli, da smo začeli z zmago. Ta ekipa ima zmagovalni karakter. Če verjameš v to, kar delaš, se zavedaš, da bodo oscilacije, a jih poskušamo zmanjšati, da bodo čim manjše. Verjeli smo, da se bomo lahko vrnili in odigrali izenačeno tekmo. Na koncu sta odločali dve žogi. V to smo verjeli in nam je uspelo."

Mulalić zadovoljen z zaupanjem Džikića
26-letni Ljubljančan, ki je v Novo mesto letos prišel iz polzelskih Hopsov, je dosegel 12 točk, zadel štiri trojke, tudi odločilno, ko je 38 sekund pred koncem po zadetem metu za tri kapetana Jasmina Hukića za vodstvo povišal na 66:62: "Na neki način je morda odločila tista trojka. Nisem čisto zadovoljen s svojo igro. Tako kot sem zadel tisto trojko, sem naredil kakšno napako preveč v obrambi, a so me soigralci rešili. Preskok je velik in se še lovim. Verjamem, da lahko igram na tem nivoju, in upam, da bom čim prej igral konstantno skozi vso sezono. Zelo sem hvaležen trenerju za to zaupanje in naredil bom vse, da mu to tudi povrnem."

Državni in pokalni prvaki so se izkazali z nepopustljivostjo, saj so se v zadnjih šestih minutah vrnili po -10. Džile je dal priložnost devetim igralcem, največ so sicer igrali najstarejši trije Hukić, Chris Booker in še v lanski sezoni košarkar Olimpije Nebojša Joksimović, a veliko minut je namenil tudi mlajšim. Predvsem pod obročem so se mladeniči čvrsto upirali višjim Ljubljančanom, nekaj minut je dobil tudi bosanski najstnik Imran Polutak, ki bo letos menjava pod obročem za Bookerja, in za zdaj neprepričljivega Tomaža Bolčino.

Rupnik in Hrovat vodila preobrat zmajev
Vseeno pa velja kljub dobri ekipni predstavi Krke izpostaviti eno ime – na tej tekmi izjemnega Malcolma Armsteada. Ameriški organizator igre je s prodori prebijal ljubljansko obrambo, dosegel 23 točk in bil glavni režiser preobrata Krke. Na koncu je bil zasluženo tudi izbran za najkoristnejšega igralca srečanja, dokazal pa je še enkrat, kako velik hendikep za novomeško moštvo je bila v lanski sezoni njegova poškodba in da bo letos nesporno prvi Džikićev adut.

Z Armsteadom se je večino časa dobro boril Luka Rupnik, ki je sicer predčasno končal tekmo zaradi petih osebnih napak, zaradi dveh tehničnih pa je moral zapustiti celo dvorano. Sodniki so na obeh straneh kar nekoliko pretiravali z dosojanjem tehničnih. Rupnik je že v drugi četrtini, ko ga je najprej Armstead dvakrat prebil v obrambi, zadel dve trojki in priključil Olimpijo, v drugem polčasu pa je bil z razigranim Gregorjem Hrovatom (s 15 točkami prvi ljubljanski strelec) najbolj zaslužen za serijo 20:2. 21-letni organizator igre je zadel trojko, nato dva prosta meta, sledila je še trojka 20-letnega Hrovata, nato pa izvrstna akcija po "no-look" podaji Rupnika in zaključku Hrovata za občutnejšo prednost Olimpije.

Lani po osvojenem superpokalu 0:6 v Ligi ABA
"Videlo se je, da še nismo pravi in uigrani. Na koncu smo kar zmrznili, vendar je to le superpokal. Lani smo ga osvojili, pa smo potem izgubili šest tekem zapored v Ligi ABA. Sicer je lepo začeti sezono z zmago, a še lepše jo je z zmago v Ligi ABA. V petek gre zares in takrat moramo biti pripravljeni, saj nas čaka težak razpored in že na začetku v uvodih štirih krogih lanski Final Four,"
je po tekmi vidno razočaran razmišljal Rupnik, ki je, potem ko je vodil Olimpijine napade ob izvrstnem delnem izidu, moral na klop. Zmaji so še nekoliko povečali prednost, a hitro padli in Rupnik se je na parket vrnil, ko so Novomeščani že ujeli stik z nasprotniki.

Naleta Ljubljančanov pa ni ustavil Džikić z minuto odmora, ampak jo je vzel kar Aleš Pipan. Olimpija je tedaj vodila za osem, za tem "timeoutom" pa v zadnjih šestih minutah dosegla še osem točk, prejela jih je 19. "Verjamem, da je ekipa tako pripravljena, da ni treba vzeti minute odmora, da bi se oddahnili. Nismo imeli nerešene situacije, zato tudi nisem posredoval z minuto odmora. Nisem videl potrebe, da jo vzamem," je odločitev glede jemanja minute odmora pokomentiral Džikić.

Olimpija ni izkoristila visokih centrov
Odločilne trenutke so zmaji odigrali preveč nezbrano in v zadnji minuti za nameček izgubili še dve žogi. Na celotni tekmi so jih 16, Krka deset, so pa bili Novomeščani boljši pri metu in tudi njihova igra v napadu je bila precej bolj tekoča. Olimpija je skok dobila s kar 51:29, a vseeno izgubila. Zatajila so njena glavna orožja – visoki igralci. Mirza Begić in Alen Omić sta skupaj dala le devet točk. Izkušeni Begić, ki ni imel svojega dne, je v zadnji četrtini igral le 30 sekund, podobno je na klopi pozabljen obsedel sicer v prvem delu kar razpoloženi Hristo Nikolov. Omić je odigral skromno srečanje in šele ob koncu je dosegel prvi koš iz igre iz šestih poskusov. Enostavno je bil njegov delež premajhen za slovenskega reprezentanta, zdelo pa se je, da je težava že v njegovem pristopu.

Ljubljanski trener Pipan je po tekmi podal izjavo le za Košarkarsko zvezo (desno), takoj po koncu srečanja pa zapustil dvorano in ni stopil pred medije. Tako kot je lani ob podobni situaciji veljalo za Novomeščane, tudi tokrat na nasprotni strani – tudi po porazu je treba pokazati pravi športni karakter.

Krki čestitam za zasluženo zmago, zagotovo so bili boljša ekipa. Mi smo po slabem začetku tekme prišli k sebi, povedli za deset točk, nato pa se je znova pokazala naša stara slabost. Vsak igralec je začel igrati zase, ne za ekipo, to so Novomeščani izkoristili, odigrali odlično v končnici tekme in na koncu zmagali.

Aleš Pipan za KZS

Skozi celotno tekmo smo kljub padcu v igri v tretji četrtini ostali osredotočeni. Zahvala za mojo sijajno igro gre soigralcem, ki so odlično odpirali prostor na parketu, tako da sem lahko ustvarjal, kar sem želel, in izkoriščal ponujene priložnosti. Veselim se vsake prihodnje tekme in vsakič, ko stopim na parket, želim biti boljši.

Malcolm Armstead, MVP tekme
Krka četrtič osvojila superpokal