Derrick Rose je zaradi različnih poškodb odigral le 39 tekem, a Bullsi so vseeno zanesljivo osvojili prvo mesto na Vzhodu. Foto: EPA Foto:
Derrick Rose je zaradi različnih poškodb odigral le 39 tekem, a Bullsi so vseeno zanesljivo osvojili prvo mesto na Vzhodu. Foto: EPA Foto:
Tom Thibodeau
Tom Thibodeau je bil lani izbran za trenerja leta, tudi v letošnji sezoni pa je odlično vodil Bullse. Njegova obrambna usmerjenost se še posebej obrestuje v končnici. Foto: EPA
Shane Battier in Carmelo Anthony
Carmelo Anthony je v izjemni formi, ob odsotnosti Jeremyja Lina in slabših igrah Amareja Stoudemireja bo igra Knicksov odvisna predvsem od njega. Foto: EPA
Tyson Chandler in LeBron James
LeBron James je glavni kandidat za MVP-ja rednega dela sezone, a zvezdnik Miamija si precej bolj želi prstan, ki se mu vztrajno izmika. Foto: EPA
Frank Vogel
Frank Vogel je šele prvo sezono v vlogi glavnega trenerja. Na klopi Indiane se je zares izkazal. Foto: EPA
Rajon Rondo in Zaza Pachulia
Rajon Rondo je motor igre Bostona. Foto: EPA
Ray Allen in Josh Smith
Ray Allen ima še vedno zlato roko, izza črte meče 45,3-odstotno. Foto: EPA

Biki so dobili kar 50 tekem v skrajšanem rednem delu Lige NBA. Imajo sijajno klop, tudi ko je bil glavni zvezdnik Derrick Rose poškodovan, so zmagovali. Vsi strokovnjaki že nestrpno pričakujejo serijo z Miamijem, obe ekipi sta dobili po dve medsebojni tekmi v letošnji sezoni. Veliko bo odvisno od zdravja igralcev, vsaka poškodba bi se lahko poznala, zdi pa se, da do konferenčnega finala nihče ne more ustaviti obeh favoriziranih ekip.

CHICAGO (1) - PHILADELPHIA (8), v rednem delu 2:1
Rose (21,8 točke v povprečju) vedno prispeva svoj delež, čeprav je imel v letošnji sezoni kar pet različnih poškodb. Ključen bo učinek Carlosa Boozerja in Luola Denga, ki precej bolj nihata v predstavah. Biki imajo zelo dobro zapolnjene vse položaje, Joakim Noah je odličen pod obročema, pobere veliko skokov. V lanski končnici je Chicago pogrešal igralca z izkušnjami, ki bi obenem še blestel v obrambi. Pred sezono je prišel Richard Hamilton, ki je v Detroitu leta 2004 osvojil naslov prvaka. Na klopi so ključni ostrostrelec Kyle Korver, Taj Gibson in John Lucas. Trener Tom Thibodeau je obrambno miselnost prinesel iz Bostona, kjer je bil pomočnika Doca Riversa.

Philadelphia je sijajno začela sezono (20 zmag in 9 porazov), potem pa popustila in komaj rešila osmo mesto na Vzhodu. Trener Doug Collins stavi na močno klop (40,8 točke na tekmo, kar je največ v Vzhodni konferenci). Izstopa Lou Williams, ki je prvi strelec ekipe s 14,9 točke na tekmo, a ni začel niti ene tekme. Vsekakor je kandidat za najboljšega šestega igralca lige. Sixersi veljajo za obrambno ekipo, ki ima velike težave v napadu, za tri točke mečejo le 22-odstotno. Največ izkušenj imata Andre Iguodala in Elton Brand, ki pa nimata najboljše sezone. Jrue Holiday bo imel težko delo ob sijajnih branilcih Chicaga. Ob koncu rednega dela sezone se je zdelo, da se Sixersi na vsak način hočejo izogniti Miamiju v prvem krogu. Le Evan Turner je odkrito priznal, da jim Bullsi precej bolj ležijo.

MIAMI (2) - NEW YORK (7), v rednem delu 3:0
Heati bodo letos še pod večjim pritiskom, vse razen naslova bi bil pravi polom. Že v lanski sezoni se je okoli moštva ustvarjal prevelik cirkus, v finalu pa je to izkoristil Dallas. Miami je doma najboljša ekipa v ligi (28 zmag in le pet porazov). LeBron James (27,1 točke, 7,9 skoka in 6,2 podaje na tekmo) je glavni kandidat za najkoristnejšega igralca rednega dela sezone. Še vedno mu manjka prstan, izgubil je dva finalna obračuna. Dwyane Wade in Chris Bosh sta izpustila nekaj tekem in bosta spočita za končnico. Ob veliki trojici potrebujejo Heati še vsaj enega igralca, ki bi izstopal. Velik talent je novinec Norris Cole, izza črte sta sijajne Mike Miller in James Jones, Shane Battier pa blesti v obrambi. 20 porazov je preveč za tako močno ekipo, a vsi zvezdniki zatrjujejo, da bodo pravi obraz prikazali v končnici.

Knicksi so brez zmage v končnici že enajst let. Zadnja odmevna sezona v Madison Square Gardnu je bila pred 13 leti, ko je Allan Houston s košem v zadnji sekundi pokopal Heate na odločilni tekmi prvega kroga v Miamiju (3:2 v zmagah), nato pa so se Knicksi prebili v veliki finale (1:4 v zmagah proti San Antoniu). Ključen je bil odhod trenerja Mika D'Anthoija, ki je vedno zagovarjal le napad, obrambo pa je zamemarjal, kar se je v končnici še posebej poznalo. Mike Woodson se je izkazal že v Atlanti, pri Knicksih pa je dobil 18 izmed zadnjih 24 tekem. Tyson Chandler, ki lani osvojil prstan z Dallasom, je stabiliziral obrambo. V prvem krogu ne bo igral Jeremy Lin, ki je obnorel navijače, a še ni pripravljen po operaciji levega kolena. Carmelo Anthony (22,6 točke v povprečju) stopnjuje formo in bo ključen v tej seriji, brez njegovih neverjetnih predstav Knicksi nimajo nobenih možnosti. Amare Stoudemire nima naboljše sezone in moral bo zelo popraviti formo, če bodo želeli Knicksi resno konkurirati.

INDIANA (3) - ORLANDO (6), v rednem delu 1:3
Glavna zgodba pred začetkom serije je vsekakor odsotnost najboljšega centra lige Dwighta Howarda (20,6 točke in 14,5 skoka na tekmo), ki je moral na operacijo hrbta. Izpustiti bo moral tudi olimpijske igre v Londonu. Brez njega so Magici popolnoma druga ekipa, ki bo težko držala korak s Pacersi. Celoten sistem igre je zgrajen okoli Howarda, drugi igralci zdaj ne bodo več tako neovirano metali izza črte, saj se obramba Indiane ne bo osredotočala na Howarda. Jameer Nelson bo moral prevzeti breme na svoja ramena in voditi ekipo, pod košem bo vsa odgovornost padla na Glena Davisa. "Big Baby" je bil vedno rezervist, zdaj pa bo verjetno igral več kot 40 minut na srečanje. Hedo Türkoglu, Jason Richardson, J. J. Redick in Ryan Anderson bodo morali vsi pokazati še več, če želijo zapolniti odsotnost glavnega igralca. Stan van Gundy pa bo moral najti nov sistem, kar pa ne bo lahko. Trener Magicov je bil že vso sezono v sporu s Howardom, ki si je želel oditi, nato pa je marca podaljšal pogodbo. V naslednji sezoni si je nemogoče predstavljati Howarda v Orlandu, če bo trener še vedno van Gundy.

Indiana je izgubila osem izmed zadnjih devetih tekem proti Orlandu, še posebej na Floridi je bila nemočna. Trenutno je najbolj podcenjena ekipa na Vzhodu. Brez velikih zvezdnikov in brez prevelike medijske pozornosti so se Pacersi prebili do tretjega mesta in so favoriti v tej seriji. Predsednik Larry Bird je stavil na Franka Vogla, ki je preporodil ekipo. Roy Hibbert (12,8 točke in 8,8 skoka na srečanje) bi moral prevladovati pod obročema. Kar šest igralcev je v rednem delu v povprečju dosegalo prek deset točk. najboljša strelca sta Danny Granger in David West, glavna aduta s klopi pa sta George Hill in Leandro Barbosa, ki se je hitro vklopil v moštvo.

ATLANTA (5) - BOSTON (4), v rednem delu 1:2
Že nekaj časa se je vedelo, da se bosta v prvem krogu srečala Atlanta in Boston. Vprašanje je bilo le, kdo bo imel prednost domačega igrišča. Celticsi, ki so dobili atlantsko divizijo in si s tem zagotovili mesto četrtih nosilcev, so na zadnjih tekmah odpočili najboljše igralce. Trener Hawksow Larry Drew si je zelo želel začeti serijo v Philips Areni, zato je igral z vsemi najboljšimi. Pred štirimi leti so bile karte druagče razdeljene. Poznejši prvak Boston je bil velik favorit, a je Atlanta dobila vse tri tekme doma in klonila šele na sedmi tekmi v TD Gardnu.

Velika težava za Atlanto bo odsotnost Ala Horforda, center zaradi poškodbe mišice ni igral vse od januarja in prav gotovo ne bo zaigral v tej seriji, tudi Zaza Pachulia je izpustil zadnjih sedem tekem rednega dela. Kot center bo začenjal Jason Collins, veliko bo odvisno tudi do Josha Smitha. Joe Johnson ima eno najvišjih pogodb v Ligi NBA, a na parketu ne dokaže, da si jo zasluži. Branilski par Kirk Hinrich-Jeff Teague je nevaren. Zelo pomembno vlogo bo igrala klop, kjer imajo Hawksi precej veteranov. Jerry Stackhouse, Erick Dampier, Tracy McGrady in Vladimir Radmanović so daleč od najboljših let. Če bi se kdo razigral v končnici, bi to lahko bil jeziček na tehtici.

V Bostonu še vedno stavijo na veterane, čeprav bi bilo treba pomladiti ekipo. Paul Pierce (19,4 točke na tekmo), Kevin Garnett in Ray Allen so osvojili prstane pred štirimi leti, predlani so izgubili sedmo tekmo finala z Lakersi, lani pa se je proti Miamiju (1:4 v zmagah v polfinalu Vzhoda) že pokazalo, da je njihov čas minil. Prihodnost kluba je vsekakor Rajon Rondo (11,9 točke in kar 11,7 podaje na tekmo). Organizator igre ima neverjeten pregled nad igro, sijajno najde soigralce, le met mora še izboljšati. Doc Rivers že dolgo časa ni imel na razpolago tako slabe klopi in to bi lahko bilo odločilnega pomena že v tej seriji, vsekakor pa v konferenčnem polfinalu.

Vzhod, končnica, 1. krog, sobota:
CHICAGO (1) - PHILADELPHIA (8)

MIAMI (2) - NEW YORK (7)

INDIANA (3) - ORLANDO (6)

Nedelja:

ATLANTA (5) - BOSTON (4)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.