Boštjan Nachbar je člansko kariero začel v Mariboru, nato pa jo nadaljeval pri Pivovarni Laško, Benettonu, Houstonu, New Orleansu, New Jerseyju, Dinamu Moskvi, Efes Pilsnu, Unicsu, Brose Basketu in nazadnje v Barceloni. Foto: EPA
Boštjan Nachbar je člansko kariero začel v Mariboru, nato pa jo nadaljeval pri Pivovarni Laško, Benettonu, Houstonu, New Orleansu, New Jerseyju, Dinamu Moskvi, Efes Pilsnu, Unicsu, Brose Basketu in nazadnje v Barceloni. Foto: EPA

35-letni nekdanji slovenski reprezentant in nekdanji igralec v severnoameriški poklicni košarkarski Ligi NBA je ob robu dogajanja na slovenjgraškem sodišču, kjer poteka obravnava tožbe dravograjskega podjetja Mentis proti njemu, novinarjem povedal, da bo v prihodnjem mesecu dni razmislil glede tega, kako naprej, da pa je "vse odprto". Njegova odločitev bo znana do jeseni, je še napovedal Nachbar.

Dolgoletni slovenski reprezentant je v Barcelono prišel 2013, po uspešni prvi sezoni, v kateri je postal španski prvak, pa je pogodbo podaljšal še za eno leto. Nachbar je imel v prvi sezoni v Barceloni povprečje 7,9 točke na tekmo, v drugi pa 4,3 točke. Sicer pa je njegovo povprečje v 17-letni karieri, v kateri je nastopil za enajst klubov - tudi tri iz Lige NBA - 7,5 točke na tekmo.

Mentis želi od Nachbarja 2,2 milijona evrov
Nachbar je bil na slovenjgraškem okrožnem sodišču zaradi spora s podjetjem Mentis, ki Dravograjčana toži za 2,2 milijona evrov. Mentis naj bi leta 1997 košarkarjevemu očetu Vladu Nachbarju za poplačilo dolgov dal okoli 60.000 ameriških dolarjev. V zameno za to je oče kot zakoniti zastopnik mladoletnega košarkarja s podjetjem Mentis sklenil pogodbo, po kateri bi Mentisu kot ekskluzivnemu zastopniku pripadalo 30 odstotkov provizije od pogodb, ki jih sklene Nachbar. Do leta 2002, ko je Nachbar začel igrati v NBA-ju, je podjetju Mentis redno nakazoval dogovorjeni delež svojega zaslužka. Nato je prenehal plačevati, saj naj bi bil Mentisu medtem plačal že več kot trikratnik zneska 60.000 dolarjev.

Poravnava za zdaj še ni uspela
V podjetju Mentis so nato zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti leta 2007 vložili tožbo proti košarkarju. Po vmesnih postopkih je bil nazadnje tožbeni zahtevek Mentisa do Nachbarja na slovenjgraškem sodišču leta 2012 v celoti zavrnjen, Mentis pa se je pritožil na višje sodišče v Mariboru, ki je pritožbo zavrnilo. Podjetje je nato poseglo po izrednem pravnem sredstvu in zahtevalo ter uspelo z revizijo postopka, tako da je vrhovno sodišče septembra lani sojenje vrnilo na prvo stopnjo. Poskus poravnave za zdaj ni uspel, saj sta tokrat po navedbah sodnice Sonje Tovšak obe strani vztrajali pri svojih navedbah. Glavna obravnava je tako preložena za nedoločen čas.

Nachbar: Apetiti Mentisa preveliki
Nachbar podrobnosti ni želel komentirati, dejal je le, da sam v tej zadevi ni kriv, da je bila nanj naložena v času, ko je bil mladoleten, in da je skušal narediti več korakov proti nasprotni strani, a so "z vsem spoštovanjem do druge stranke očitno apetiti malo preveliki".