Jure Zdovc je zagovornik agresivne in trde obrambe. Proti Ukrajini in Gruziji je bil lahko s prikazanim zadovoljen. Foto: Aleš Fevžer
Jure Zdovc je zagovornik agresivne in trde obrambe. Proti Ukrajini in Gruziji je bil lahko s prikazanim zadovoljen. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je bil izbran za MVP-ja prvega pripravljalnega turnirja. Foto: Aleš Fevžer
Miha Zupan
Slovenija odhaja na Kitajsko, kjer se bo pomerila z gostitelji, Angolo in Rusijo. Foto: Aleš Fevžer
Slovenci premagali še Ukrajino

In prav z defenzivnima predstavama na zadnjih dveh srečanjih je Zdovc lahko zadovoljen, še posebej ker ves čas poudarja, da zagovarja obrambo, po tem pa je tudi sicer znan kot trener. Jasno se legendarni slovenski košarkar, ki je svoje znanje uspešno prenesel tudi v trenerske vode, zaveda, da se na velikih tekmovanjih uspeh začne kovati v obrambi.

Po odličnem strelskem večeru v Murski Soboti proti Gruziji so Slovenci nekoliko slabše začeli v Rogaški Slatini proti Ukrajini. Po dobrih petih minutah so dosegli le dve točki, toda kljub slabši učinkovitosti so zaradi dobre obrambe narekovali ritem igre. Ko se je odprlo tudi v napadu, je razlika narasla in na koncu je Slovenija na pokalu Adecco vknjižila še tretjo zmago. (64:51). Ukrajinci, s katerimi so se Slovenci na lanskem evropskem prvenstvu pomerili za peto mesto (69:63), so se znova izkazali za zelo neugodne nasprotnike. Zaradi razmer v državi je Ukrajina ostala brez organizacije EP-ja prihodnje leto, bo pa letos prvič sodelovala na svetovnem prvenstvu.

Na Kitajsko tudi brez Bolčine
"Tokrat je bila trda in najtežja tekma, saj sem vedel, da je tako rekoč nemogoče ponoviti strelski učinek prvih dveh. Igralci so bili utrujeni, saj smo normalno trenirali in ob tem še igrali tekme. Vedel sem, da smo na neki način tudi malce sproščeni, saj smo že bili prvi. Nisem imel predstave, kako bomo šli v tekmo. Na začetku je bilo nekaj nervoze na obeh straneh. Z obrambo moram biti zadovoljen. Škoda teh točk na koncu, saj je prevladalo mišljenje, da nasprotnik ne bo zadel. Lahko bi jih namreč spustili pod 50 točk. Če ne bi imeli težav s skokom, saj so dobili veliko skokov v napadu in dosegli kar nekaj točk iz drugih akcij, bi bilo pa že kar prelepo in nerealno. Čestitam fantom za obrambo. Take tekme bodo tudi na prvenstvu," je po zadnji tekmi povedal Zdovc.

V nedeljo imajo košarkarji prost dan. Poseben bo za Zorana Dragića, ki se bo poročil, v ponedeljek pa sledi pot na Kitajsko. Doma ostajata Goran Dragić in Erazem Lorbek, ki naj bi se po vrnitvi iz Azije priključila normalnim treningom izbrane vrste. Doma ostaja tudi Tomaž Bolčina. Mladi center, ki se je priključil iz reprezentance U20, ima težave s koleni.

Veliko je še dekoncentracije
Na prvih treh tekmah je Zdovc dobro spoznal svoje moštvo, kakor so tudi igralci selektorja. Kot pravi Zdovc, je dela še veliko in za popravo napak bo kar nekaj priložnosti že na Kitajskem: "Drugo in tretjo tekmo smo dobili z obrambo. Ena izmed mojih idej in ciljev je, da prisilimo nasprotno ekipo v vsaj eni četrtini nekje v pet točk. To nam je uspelo z Gruzijo. Veliko sem videl. Čaka nas veliko dela, veliko je še dekoncentracije. Igralci morajo verjeti strokovnemu štabu, kaj zahtevamo in hočemo. To se je že pokazalo - ko so odigrali, kar smo se dogovorili, se je vse skupaj tudi uspešno končalo. Potem pa pridejo ti izleti v neznano, kot jim jaz pravim. Nikoli ne veš, kako se bo končalo. Mislim pa, da so igralci videli na tem turnirju, kaj jaz hočem, in to je zelo pomembno."

Zdovc se zaveda, da verjetno starejši izmed bratov Dragić in Lorbek ne bosta začela v polni fizični pripravljenosti. Se je pa na tem turnirju pokazalo, da ima kar nekaj dostojnih zamenjav in alternativ. Za glavna centra, kot ju je poimenoval, Uroša Slokarja in Miho Zupana, pravi, da še nista povsem nared, z željo po igranju v visokem ritmu pa bosta na parketu tudi na velikih tekmah preživela (vsaj) okoli 15 minut. Zdovc je lahko zadovoljen s prvo Goranovo menjavo Jako Klobučarjem, ki je bil izbran za MVP-ja turnirja: "Upam, da bo Goran maksimalno pripravljen in zdrav. Bomo videli, kako bo fizično pripravljen. Klobučarja vidim kot zelo dobrega "backupa", da dvigne ritem agresivnosti v obrambi in v napadu prebije to prvo linijo. Tudi pri metu je postal dokaj konstanten in upam, da bo to zadržal. Na ta način nam lahko pomaga. Mislim, da se zaveda, kakšna bo njegova naloga."

Kljub težkim nogam všečna igra
Na zadnji tekmi je bil sicer prvi strelec Klemen Prepelič, ki je zadel šest trojk in dvoboj končal z 20 točkami: "To ni plod samo mojega dela, ampak plod celotne ekipe. Soigralci so me našli odprtega. Tokrat sem jaz zadeval, dan prej Balažič. Na koncu sta pomembni samo zmaga in timska igra. Prejeli smo manj kot 60 točk, k čemur težimo, še posebej selektor. Po dobrih obrambah so sledili protinapadi in odprti meti. Tokrat smo bili nekoliko manj precizni v napadu, a toliko bolj uspešni v obrambi."

"Dvigovali smo se iz tekme v tekmo. Vedno bolj so bile fizično zahtevne tekme. Na zadnji je bilo veliko kontakta. Dobro smo se zoperstavili močnim Ukrajincem. Še posebej na položajih dve in tri so zelo fizično močni, tako da je bilo tu kar nekaj težav. S prvim ciklusom smo lahko zadovoljni, saj smo kljub težkim nogam pokazali všečno igro," je dodal slovenski branilec.

Slovenci premagali še Ukrajino