Kyle Lowry je bil najboljši igralec celotne serije. Na sedmi tekmi je zadel kar pet trojk in sijajno vodil igro Toronta. Foto: EPA
Kyle Lowry je bil najboljši igralec celotne serije. Na sedmi tekmi je zadel kar pet trojk in sijajno vodil igro Toronta. Foto: EPA
Goran Dragić in Bismack Biyombo
Goran Dragić in Bismack Biyombo sta se pozdravila po zadnjem pisku sirene v Air Canada Centru. Foto: Reuters
Goran Dragić
Dragić ni ponovil predstave s šeste tekme, ko je zablestel s 30 točkami. Foto: Reuters
Kyle Lowry, DeMar DeRoazn in Dwane Casey
Kyle Lowry, DeMar DeRoazn in trener Dwane Casey so se veselili najbolj prepričljive zmage v tej seriji. Foto: EPA
Bismack Biyombo
206 cm visoki center iz Konga Bismack Biyombo je bil neustavljiv v raketi. Zbral je Foto: Reuters
Dwyane Wade
Dwyane Wade je izgubil prvo sedmo tekmo po letu 2009. Miamiju ni uspel še petič zapored dobiti odločilne tekme v seriji. Foto: EPA
Toronto na odločilni tekmi razbil Miami


Goran Dragić po izjemni predstavi na šesti tekmi v petek tokrat ni imel svojega večera. Dosegel je 16 točk, zgrešil je enajst metov iz igre (6/17). Toliko točk je prispeval tudi glavni zvezdnik moštva Dwyane Wade. Pri Raptorsih je bil neustavljiv Kyle Lowry s 35 točkami, zadel je tudi pet trojk in prispeval še devet podaj. DeMar DeRozan je bil prav tako razigran (28 točk), pod košem pa je kraljeval robustni center Bismack Biyombo (17 točk in 16 skokov).
Raptorsi premočno dobili skok
Toronto je dobil skok kar s 50:30 in se bo v prvem finalu Vzhoda v zgodovini kluba pomeril s Clevelandom. Prva tekma bo v noči s torka na sredo v Quicken Loans Areni. Vročica ni uspela postati prva ekipa, ki bi v dveh zaporednih serijah v končnici zmagala po zaostanku z 2:3 v zmagah. V uvodnem krogu so izbranci Erika Spoelstre izločili Charlotte s 4:3, potem ko so gladko dobili sedmo tekmo doma na krilih Dragića.
Lowry in DeRozan znova v glavnih vlogah
V tej seriji so glavno vlogo igrali branilci in tudi sedmo tekmo sta odprla s košem Lowry in Dragić. V prvi četrtini je najboljši slovenski košarkar dosegel šest točk, Luol Deng pa jih je dodal osem. Ekipi sta bili vseskozi izenačeni, Raptorsi so imeli po 12 minutah točko prednosti (25:24) po košu razigranega DeRozana, ki je dosegel kar 11 točk.
V drugi četrtini se je razigral veteran Joe Johnson, ki je nanizal osem točk zapored. Miami je povedel s 37:36, kar je bilo tudi edino vodstvo na tekmi. Lowry je odgovoril z dvema trojkama za 49:42. Gostitelji so imeli od odmoru šest točk prednosti (53:47), Lowry in DeRozan sta jih skupaj prispevala 31, Dragić pa je v prvem delu dosegel 10 točk.
Miami hitro znižal velik zaostanek
Toronto je odlično začel drugi polčas. Lowry je zadeval iz vseh položajev, Spoelstra je skušal pri izidu 62:53 z minuto odmora presekati nalet Raptorsov. DeMarre Carroll je bil natančen izza črte za prvo vodstvo Toronto z več kot deset točkami naskoka (67:56). Gostom se je ustavilo v napadu in Raptorsi so z delnim izidom 8:0 povedli s 75:58 ob velikem navdušenju v Air Canada Centru.
Vročica je odgovorila s serijo 9:0, Justise Winslow je nanizal sedem točk (77:69). Ob koncu tretje četrtine je Wade zadel izza črte, Dragić je uspešno zaključil prodor, nato pa je še Tyler Johnson zadel trojko in pred začetkom zadnje četrtine je imel Toronto le še osem točk prednosti (86:78).
Enosmerni promet v zadnji četrtini
Ko se je zdelo, da gostitelji postajajo vse bolj nervozni, so našli pravi odgovor. Biyombo je silovito zabil, nato pa sta Carroll in Terrence Ross zadela trojki za 97:80. Wade, Johnson in Dragić so bili brez idej v napadu, Josh McRoberts je dobil celo nešportno osebno napako zaradi udarca ob prodoru Biyomba. Lowry je odlično vodil igro Toronta, vedno je povlekel pravo potezo, ukradel je tudi štiri žoge in po njegovi trojki tri minute pred koncem (111:86) je bilo vse odločeno. Dve minuti in pol pred koncem sta oba trenerja poslala v igro rezerviste, Dragić in Wade sta končala sezono, Lowry, DeRozan in Biyombo pa so prejeli stoječe ovacije s tribun.
Casey: Velik korak naprej, a nismo še na cilju
"To je velik korak za nas, a še nismo na cilju. Nismo še končni produkt. Vseskozi sem vedel, da Lowry in DeRozan lahko igrata na tem nivoju, a v konferenčni finale se ne moreš prebiti le z dvema igralcema. Tokrat sta dobila veliko pomoč, Biyombo je bil sijajen, tudi Carroll je zelo pomagal predvsem v obrambi," je bil navdušen trener Dwane Casey, ki na uvodnih tekmah proti Cavaliersom zelo verjetno še ne bo mogel računati na poškodovanega centra Jonasa Valančiunasa.
Spoelstra: Lahko smo ponosni na letošnjo sezono
"Približali smo se na šest točk ob koncu zadnje četrtine, a Toronto je imel še ogromno energije v zadnji četrtini. Res so nas nadigrali in zaslužili so si zmago. Poznalo se je, da imata obe ekipi kar nekaj težav s poškodbami. Lahko smo ponosni na letošnjo sezono, veliko smo dosegli, še posebej, če pomislim, koliko težav smo imeli," ni bil preveč razočaran trener Spoelstra, ki je zelo pogrešal Chrisa Bosha v zadnjih mesecih.
Lowry: Še vedno lahko igramo precej bolje
"Ne smemo biti preveč zadovoljni. Še vedno lahko igramo precej bolje in to tudi potrebno proti Clevelandu, ki nima le treh dobrih igralcev. Vsi jih že vidijo v finalu Lige NBA, a tudi mi imamo svoje načrte. Serija se začne z 0:0 in oboji si moramo pošteno zavezati vezalke pred hudim bojem. Vajeni smo igrati na dva dni, smo v ritmu in to je lahko tudi prednost," je pojasnil Lowry.

Wade: Zmagala je boljša ekipa
"Ne bom uporabil nobenega izgovora, zmagala je boljša ekipa. Borili smo se in skušali narediti vse, kar smo lahko, da bi se uvrstili v finale vzhodne konference, a je bil Toronto tokrat preprosto prevelik za nas," je dejal Wade, ki bo ostal brez obračuna z nekdanjim soigralcem iz Miamija LeBronom Jamesom.
Spočiti Cleveland velik favorit
Cleveland je v končnici dobil vseh osem tekem. LeBron James in soigralci počivajo že teden dni in bodo proti Torontu veliki favoriti.
V finalu zahodne konference bo prva tekma med Golden Statom in Oklahomo na sporedu v noči s ponedeljka na torek.

VZHOD, polfinale, sedma tekma:
TORONTO (2) - MIAMI (3) 4:3
116:89 (25:24, 28:23, 33:31, 30:11)
20.257; Lowry 35 (11/20 iz igre, 5/7 za tri), 9 podaj, 7 skokov in 4 ukradene žoge v 42 minutah, DeRozan 28 (12/29 iz igre), Biyombo 17 in 16 skokov, Carroll 14 (2/2 za tri), Patterson 11 in 11 skokov, Ross 8, Nogueira 2, Joseph 1; Wade (6/13 iz igre) in Dragić (6/17 iz igre, 0/5 za tri, 7 podaj in 6 skokov v 38 minutah) po 16, Winslow 14, J. Johnson 13, Deng 12, McRoberts 10, T. Johnson in Richardson po 3, Wright 2.

Met iz igre: 39/85; 32/72
Met za tri točke: 9/20; 7/25
Prosti meti: 29/43; 18/23
Skoki: 50; 30
Podaje: 17; 16

Že odigrano:
Atlanta (4) - CLEVELAND (1) 0:4


ZAHOD, polfinale:
OKLAHOMA (3) - San Antonio (2) 4:2
GOLDEN STATE (1) - Portland (5) 4:1
Finale, prva tekma, ponedeljek:
GOLDEN STATE (1) - OKLAHOMA (3) 0:0
Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Toronto na odločilni tekmi razbil Miami