Takole so si v arhitekturnem biroju Sadar-Vuga predstavljali novomeško dvorano, ki bi morala gostiti tekme košarkarskega EP-ja 2013. Očitno bo ideja ostala le na papirju ... Foto: Sadar-Vuga
Takole so si v arhitekturnem biroju Sadar-Vuga predstavljali novomeško dvorano, ki bi morala gostiti tekme košarkarskega EP-ja 2013. Očitno bo ideja ostala le na papirju ... Foto: Sadar-Vuga
Alojzij Muhič, župan Novega mesta
Kljub navdušenju Dolenjcev nad košarko, župan Muhič težko verjame, da lahko Novo mesto še gosti kakšno tekmo Eurobasketa 2013. Foto: Stane Sršen
Portoval
Mestna občina Novo mesto je za zemljišče na Portovalu odštela okoli milijon evrov, prav tako je občina že pripravila projekt za izdajo gradbenega dovoljenja. Foto: Sadar+Vuga
Težave z dvorano v Novem mestu

gradnjo dvorane Portoval.

Brez nove večnamenske dvorane Portoval Novo mesto ne more gostiti evropskega prvenstva v košarki, ki bo v Sloveniji potekalo že čez leto in pol!

Vse gre v smer odpoved gostiteljstva
"Zadeva je padla v celoti. Kaj bomo naredili v tem trenutku, še ne morem povedati, ker je treba zadevo preučiti in stvar zastaviti na novo. Postopke za gradnjo nove dvorane bomo poskušali peljati naprej, a ne bomo več lovili rokov za soorganizacijo EP-ja. Ni še definitivno, da Evropskega prvenstva v Novem mestu ne bo, a vse gre za zdaj v to smer," pojasnjuje novomeški župan Muhič.

Če Novo mesto odpove, je rezervno prizorišče Hala Tivoli
Prvi odziv KZS-ja na propad projekta Portoval v Novem mestu? "Novo mesto nas o tem (še) ni uradno obvestilo. V vsakem primeru pa lahko zatrdimo, da morebiten odstop Novega mesta ne pomeni grožnje za izvedbo EuroBasketa 2013, ki bo potekal od 4. do 22. septembra 2013, saj je Košarkarska zveza Slovenije že pred časom kot rezervni načrt sprejela Halo Tivoli. Ta bo eno izmed skupin prvega dela EP-ja gostila v primeru, da ena izmed dozdajšnjih gostiteljic odpove sodelovanje," je zapisal KZS-jev predstavnik za stike z javnostmi Anže Blažič.

Cena dvorane 14 milijonov evrov
Z 31. januarjem se je iztekel drugi podaljšani rok za oddajo vlog zasebnih vlagateljev za zgraditev zahtevanega objekta, ki bi stal 14 milijonov evrov, brez davka pa 12,8 milijona evrov. 51 odstotkov denarja bi moral zagotoviti naložbenik, ostalo pa novomeška občina in ministrstvo za šolstvo in šport. Toda do roka se ni prijavil noben zasebni vlagatelj, tako da je izvedba projekta zaenkrat obstala. Občina je sicer že odkupila vsa potrebna zemljišča in sklenila pogodbe s projektanti. Dvorana Portoval naj bi sprejela 5.000 obiskovalcev. Kotizacija novomeške občine za 54 tisoč evrov v primeru odpovedi gostiteljstva ostane Košarkarski zvezi Sloveniji. Poleg Novega mesta utegne biti problematična tudi nova dvorana na Ptuju, ki je tudi še ni. Ptujčani bodo načrte, vlagatelja in plan dela razkrili februarja.

Popolna preobrazba na Jesenicah in v Kopru
Preostali mesti gostiteljici sta Koper in Jesenice, v obeh mestih pa še čakajo na obsežne prenove in razširitve obstoječih dvoran. Na Jesenicah se zastarela dvorana Podmežakla spoprijema z birokratskimi ovirami, zaradi katerih je zaprta edina ustrezna tribuna. Gorenjska občina zagotavlja, da bo prenovljena oz. bolje rečeno na tričetrt povsem nova Podmežakla nared do prvenstva.

Še najbolje KZS-ju in Eurobasketu 2013 zunaj Ljubljane kaže v Kopru, kjer je proračun za razširitev Bonifike sprejet, dela pa naj bi se začela v spomladanskih mesecih.

Bo KZS prisiljena prositi Celjane?
Zaradi visokih denarnih zahtev KZS-ja in omejitev pri lastnem trženju so od kandidature za gostiteljstvo ene izmed štirih skupin odstopila preostala slovenska mesta. Edina ob Stožicah in Hali Tivoli primerna dvorana v Sloveniji je trenutno dvorana Zlatorog v Celju, kjer pa niso hoteli sprejeti pogojev KZS-ja. Prav tako visoke kotizacije niso hoteli plačati v Mariboru, kjer je v načrtu tudi za potrebe zimske univerzijade celovita prenova dvorane Tabor.

Težave z dvorano v Novem mestu