Dirk Nowitzki je trenutno najboljši evropski igralec. Le Tony Parker je leta 2007 izmed Evropejcev postal MVP finala. Foto: EPA
Dirk Nowitzki je trenutno najboljši evropski igralec. Le Tony Parker je leta 2007 izmed Evropejcev postal MVP finala. Foto: EPA
Košarkarji Miamija leta 2006
20. junija 2006 v Dallasu - košarkarji Miamija so postali prvič v zgodovini kluba (ustanovljen je bil leta 1988) prvaki Lige NBA. Foto: EPA
Chris Bosh, LeBron James, Dwyane Wade, Joel Anthony
Chris Bosh, LeBron James in Dwyane Wade so zanesljivo opravili s prvimi tremi ovirami v končnici, zdaj je čas, da obrnejo nov list v zgodovini. Foto: EPA
Shawn Marion in Zydrunas Ilgauskas
Shawn Marion je izjemen atlet, nima ravno najlepšega meta, a je vseeno zelo učinkovit. Foto: EPA
LeBron James, Tyson Chandler
Tekmeci so se tudi v letošnji končnici pritoževali, da sodniki LeBronu Jamesu velikokrat pogledajo skozi prste. Ob njegovih prodorih le redko piskajo osebno napako v napadu. Foto: EPA
Jason Kidd, Jason Terry in Dirk Nowitzki
Jason Kidd, Jason Terry in Dirk Nowitzki zavzeto trenirajo pred prvo tekmo finala. Foto: EPA
Juan Jose Barea, Dirk Nowitzki
Hitri Jose Juan Barea je povzročal velike težave Dereku Fisherju in Stevu Blaku, tudi Heati bi lahko imeli težave s Portoričanom. Foto: Reuters
Erik Spoelstra
Erik Spoelstra je v 16 letih naredil izjemno pot. Pat Riley mu je zaupal in zdaj žanje uspehe. Foto: Reuters
Rick Carlisle
Rick Carlisle je zelo samozavesten pred začetkom finala: "Letos je prišel naš čas!'' Foto: EPA
Mark Cuban
Lastnik Mavericksov Mark Cuban se je vsa prejšnja leta širokoustil, letos pa je modro tiho in uživa v uspehih. Foto: EPA

32-letni Nemec ni pozabil finala iz leta 2006, ko so Mavericksi vodili že z 2:0, šest minut pred koncem tretje tekme na Floridi pa so imeli 13 točk naskoka. Takrat se je razigral Dwyane Wade, Miami se je rešil iz prepada in na krilih "Flasha" dobil še naslednje tri tekme. V rednem delu sta se ekipi od takrat srečali desetkrat, prav vse tekme pa je dobil Dallas, ki naskakuje prvi naslov v zgodovini kluba. Moštvi sta se v zadnjih petih letih zelo spremenili. V Miamiju sta ostala le Wade in Udonis Haslem, v Dallasu pa Nowitzki in Jason Terry, ki sta najbolj željna maščevanja.
Zvezdniki zasijali v končnici
Predsedniku Miamija Pat Riley je lani poleti uspelo na Floridi združiti tri zvezdnike. V pravi hollywoodski zgodbi je prišel LeBron James, ki si neizmerno želi osvojiti prstan. S Clevelandom je najdlje prišel leta 2007, ko je bil v finalu premočan San Antonio (0:4 v zmagah). Tudi Chris Bosh je bil nezadovoljen v Torontu, združil je moči z Wadom in Jamesom, s katerima se je skupaj veselil olimpijskega zlata v Pekingu avgusta 2008. Na začetku sezone se je morala ekipa uigrati, zato ni bila povsem na vrhu Vzhoda, proti koncu rednega dela so se že videli obrisi šampionske forme, v končnici pa so Heati odpravili Philadelphio, Boston in Chicago s 4:1.
Po porazu v Portlandu je šlo le še navzgor
Lani je Dallas izpadel že v 1. krogu Zahoda, San Antonio je bil boljši s 4:2. Nowitzki se je znašel na razpotju, na vsak način si je želel prstan, a od leta 1998 mu z Mavsi ni uspelo. Lastnik Mark Cuban je prepričal Nemca, da je podaljšal pogodbo, sestavil je veteransko ekipo, kjer se nosilci igre zavedajo, da je to lahko njihova zadnja priložnost za naslov. V rednem delu so nanizali 57 zmag, v končnici pa je bilo vroče že v 1. krogu. Portland je na četrti tekmi po zaostanku s 44:67 sredi tretje četrtine v režiji Brandona Roya naredil izjemen preobrat in izenačil serijo na 2:2. Mavericksi so imeli daljši sestanek, stopili so skupaj, dobili naslednji dve tekmi, nato pa pometli s prvaki iz Los Angelesa, Oklahomi pa v konferenčnem finalu prepustili le eno tekmo.
Mike Bibby - Jason Kidd
Kidd je pri 38 letih postal najstarejši organizator igre, ki bo začel tekmo v finalu Lige NBA. Odigral je že 1.267 tekem rednega dela in 136 v končnici, zdaj pa ima priložnost, da krona bogato kariero. Leta 2002 in 2003 je popeljal New Jersey v finale, kjer pa so Netsi klonili proti LA Lakersom z 0:4 in San Antoniu z 2:4. Kidd, ki ima pogodbo tudi za naslednjo sezono, je odlično vodil ekipo v letošnji končnici. Zadel je nekaj ključnih trojk, še posebej je zablestel na četrti tekmi Oklahomi v podaljšku. V obrambi je bil izjemen, pokrival je tudi Kobeja Bryanta in Russella Westbrooka, s svojo fizično igro jima je povzročal veliko težav.
Bibby je pet let mlajši od Kidda. V Sacramentu je bil nosilec igre, leta 2002 je bil junak končnice, a v finalu Zahoda so Kingsi nesrečno izgubili z LA Lakersi po dramatičnih sedmih tekmah. Leta 2008 se je preselil v Atlanto, kjer je bil pomemben igralec, februarja letos pa so ga Hawksi v menjavi igralci poslali v Washington. Za Wizardse je odigral le dve tekmi, nato pa je odšel v Miami. Rešil je veliko vprašanje organizatorja igre pri Heatih, v končnici je začel vseh 15 tekem, naravnati pa bo moral še roko pri metih izza črte (12/49).
Dwyane Wade - DeShawn Stevenson
Wade je bil najkoristnejši igralec finala (MVP) pred petimi leti. Takrat je imel ob sebi Shaquilla O'Neala, tokrat pa ima Bosha in Jamesa. V končnici je v povrprečju dosegal 23,7 točke na tekmo, na nekaterih tekmah je odigral dokaj povprečno, nato pa takoj na naslednji navdušil. Proti Chicagu mu na zadnji tekmi v United Centru nič ni šlo od rok 36 minut, v zadnji četrtini pa je eksplodiral in v navezi z Jamesom pokopal Bullse.
Stevenson začenja tekme za Dallas, a igra v povprečju le 15 minut, zamenja ga Terry, ki je glavni adut Mavsov s klopi.
LeBron James - Shawn Marion
James je po mnenju Scottieja Pippna sposoben igrati na ravni Michaela Jordana. Najprej mora seveda osvojiti prvi prstan. V Clevelandu mu to ni uspelo, z Miamijem pa je že v prvi sezoni prišel do finala. V končnici je najboljši strelec Heatov (26 točk v povrečju). Še posebej se je izkazal v zadnjih minutah tekem, ko je prevzel odgovornost na svoja ramena. Na peti tekmi proti Bostonu je dosegel vseh zadnjih deset točk in v velikem slogu poslal Celticse na dopust. Tudi na drugi in peti tekmi v Chicagu je bil razred zase. Velikokrat je kar sam vodil žogo in zaključil akcijo, čeprav trener Erik Spoelstra ne mara igre enega proti petim. V končnici je imel na voljo že 136 prostih metov, Mavericksi bodo morali zeloo dobro zapirati raketo.
Marion je bil v zelo dobri formi že v konferenčnem polfinalu proti LA Lakersom, proti Oklahomi pa je bil sijajen. Na tretji tekmi je dosegel 18 točk, na peti pa kar 26. "Matrix" ima pri 33 letih ogromno izkušenj, ključen bo pri pokrivanju Jamesa. Na oko ne igra lepe košarke, je pa zelo koristen, odlično se znajde v raketi.
Chris Bosh - Dirk Nowitzki
V sedmih letih v Torontu se je Bosh le dvakrat uvrstil v končnico, a končal že v 1. krogu. 27-letni krilni center je imel višje cilje in na Floridi jih bo lahko izpolnil. V senci Jamesa in Wada se je odlično znašel. V končnici v povprečju dosega 18,6 točke in 8,9 skoka. V polfinalu Vzhoda mu je Kevin Garnett povzročal veliko težav, osredotočal se je predvsem na obrambo, zato je v seriji dosegal le 12,8 točke na tekmo. V konferenčnem finalu je blestel proti Chicagu (23,2 točke v povprečju). Na tretji tekmi je bil neustavljiv s 34 točkami (13/18 iz igre).
Dallas je po uspešnih nastopih v osemdesetih (blesteli so Mark Aguirre, Brad Davis, Rolando Blackman in Derek Harper), v devetdesetih letih v krizi, od sezone 1989/90 ni bilo končnice, potem pa se je leta 1998 s prihodom Nowitzkega vse spremenilo. 32-letni Nemec je popolnoma spremenil Maverickse, od leta 2001 je končnica stalnica, prstan pa bi bil pika na i izjemni karieri. V letošnji končnici je Dirk razred zase, v povprečju dosega 28,4 točke, iz igre meče 51,6-odstotno. V seriji z LA Lakersi je bil nočna mora Pauja Gasola in Lamarja Odoma, v Oklahomi je zrežiral neverjeten preobrat v četrti tekmi, ko so Mavsi zaostajali 15 točk štiri minute pred koncem, na peti tekmi pa je zadel trojko, ki je pokopala še zadnje upe Thunderja. Njegovi meti z ene noge so prava poezija, nemogoče jih je učinkovito ustaviti. Če ga nasprotniki podvajajo, ima odličen pregled nad igro, hitro najde soigralca, pri Dallasu pa ne manjka ostrostrelcev izza črte.
Joel Anthony - Tyson Chandler
Anthony je presegel pričakovanja na položaju centra. Velja za zelo koristnega igralca, čeprav se to ne pokaže na statistiki. Zelo dobro pokriva visoke igralce nasprotnika, v povprečju podeli prek dve blokadi na tekmo.
Dallas je imel dolga leta težave s centri, poleti pa je v menjavi igralcev s Charlottom dobil Chandlerja. 216 cm visoki igralec je bil velika okrepitev, v končnici je na tekmo dosegel 7,4 točke in 9,3 skoka, zelo dober je tudi v obrambi.
Terry naj bi naredil razliko pri rezervistih
Mavericksi imajo prednost v igralcih s klopi. Terry je pred dvema letoma najboljši šesti igralec lige. Lakersom je na četrti tekmi nasul devet trojk iz desetih poskusov, v končnici pa jih je skupaj zadel 31 iz 67 poskusov. Tudi hitri Jose Juan Barea in Peja Stojaković sta zelo nevarna pri metih izza črte. Pod košem je koristen Brendan Haywood, ki razbremeni Chandlerja.
Miami je vse stavil na veliki trojček, a tudi igralci so klopi so izpolnili pričakovanja. James Jones je februarja zmagal v metanju trojk na All Staru v Los Angelesu. Tudi v končnici ima natančno roko (17/37). Mario Chalmers se prav tako veliko odloča za met za tri točke. Na zadnjih dveh tekmah proti Chicagu se je v formo vrnil Mike Miller, ki je bil dlje časa poškodovan. Haslem je izpustil večji del sezone, a je ujel formo ravno maja in bo dobil tudi v finalu veliko priložnosti. Veterani Zydrunas Ilgauskas, Juwan Howard in Eddie House igrajo malo, a imajo neprecenljive izkušnje.
Izjemen napredek desne roke Rileyja
Erik Spoelstra se je v strokovnem vodstvu Heatov že 16 let. Začel je kot videoanalitik leta 1995, počasi je napredoval, dolga leta je bil pomočnik trenerja. Med finalom junija 2006 je bil že desna roka legendarnega Rileyja, te izkušnje mu bodo prišle v letošnjem finalu še kako prav. Aprila 2008 je Spoelstra postal glavni trener, Riley mu je zelo zaupal. V končnici tesno sodelujeta, skupaj si ogledata posnetke tekem in si izmenjata mnenja. Tudi vsi trije zvezdniki so 41-letnega stratega zelo pohvalili.
Jackson poln hvale na račun Carlisla
Rick Carlisle že ima prstan, leta 1986 je bil rezervist pri Bostonu, Celticsi so takrat v finalu ugnali Houston s 4:2 v zmagah. Med letoma 1984 in 1987 je v povprečju dosegal 2,2 točki na tekmo, v vlogi trenerja pa je postal eden najbolj iskanih v ligi. Leta 2002 je bil izbran za trenerja leta, ko je vodil Detroit, po štirih letih pri Indiani je 9. maja 2008 podpisal štiriletno pogodbo z Dallasom, kjer je nadomestil Averyja Johnsona. Taktični mojster je v letošnji končnici zasenčil celo najboljšega trenerja vseh časov Phila Jacksona, ki mu je segel v roko in odšel v pokoj.
Napovedi pred začetkom finalne serije so zelo različne. Večina ameriških strokovnjakov pripisuje več možnosti Miamiju.

Prva tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI - DALLAS

Druga tekma, petek ob 3.00:

MIAMI - DALLAS

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:

DALLAS - MIAMI

Četrta tekma, sreda, 8. 6, ob 3.00:

DALLAS - MIAMI

---------- morebitne tekme: -----------

Peta tekma, petek, 10. 6., ob 3.00:
DALLAS - MIAMI

Šesta tekma, ponedeljek, 13. 6., ob 2.00:

MIAMI - DALLAS

Sedma tekma, sreda, 15. 6., ob 3.00:

MIAMI - DALLAS

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.