Dirk Nowitzki je v zadnjih dveh minutah in 44 sekundah dosegel devet točk. Foto: EPA
Dirk Nowitzki je v zadnjih dveh minutah in 44 sekundah dosegel devet točk. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James ni mogel verjeti svojim očem ob pisku sirene. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade je Mavsov nasul 36 točk, v odločilnih trenutkih pa se mu je zatresla roka. Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki je Dallasu vrnil upanje na naslov. Foto: Reuters
Shawn Marion
Shawn Marion je v življenjski formi. Blestel je že proti Oklahomi, tudi v finalni seriji je odličen. Foto: EPA
Mark Cuban
Mark Cuban je bil že zelo zaskrbljen, na koncu tekme pa je skakal visoko v zrak po izjemnih potezah Dirka Nowitzkega. Zdaj se mu obrestuje vsak vložen dolar v velemojstra iz Würzburga. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James bo moral na drugo zmago še počakati. Foto: Reuters

Mavericksi so se v zadnjih sedmih minutah dvignili kot feniks iz pepela in izenačili finalno serijo Lige NBA na 1:1. Wade je bil nočna mora Dallasa tri četrtine in pol, dosegel je kar 36 točk in v slogu MVP-ja iz leta 2006 z dih jemajočimi potezami navduševal American Airlines Areno. Jason Terry je z osmimi točkami ujel priključek, neverjeten povratek (delni izid 5:22) pa je z zadnjimi devetimi točkami za Mavse dokončal Nowitzki.
Mavericksi specialisti za velike preobrate
32-letni Nemec je imel težave s sredincem na levi roki, met mu ni stekel, v odločilnih trenutkih pa je znova dokazal, da je pravi velemojster. Dosegel je 24 točk in 11 skokov, Shawn Marion pa jih je dodal 20. Mavericksi, ki so na prvi tekmi izgubili skok za deset, so tokrat kraljevali pod obročema (30:41).
Miami je doživel prvi poraz na domačem parketu v letošnji končnici, dobil je prvih deset tekem. Dallasu je uspela že tretja velika vrnitev. Proti LA Lakersom so na prvi tekmi polfinala Zahoda v tretji četrtini zaostajali za 16 točk, na četrti tekmi v Oklahomi v konferenčnem finalu pa so pet minut pred koncem zaostajali za 15 točk. To je največja vrnitev v finalu Lige NBA po 14. juniju 1992, ko je Chicago na šesti tekmi finala v zadnji četrtini zaostajal proti Portlandu za 15 točk, nato pa na krilih Michaela Jordana dobil srečanje s 97:93 in se veselil drugega naslova prvaka.
Izenačen prvi polčas
Gostje so začeli zelo dobro, DeShawn Stevenson in Jason Kidd sta zadela trojki za vodstvo z 12:6. Na drugi strani je bil dvakrat izza črte natančen Mike Bibby. Wade in James sta prispevala po osem točk, po 12 minutah pa je bil izid izenačen (28:28).
Vragolije sijajnega Wada
Kidd ni imel svojega večera, delal je veliko napak v organizaciji igre, zato pa je bil bolj nevaren Jose Juan Barea, ki je s hitrimi prodori premešal obrambo Heatov. Sredi druge četrtine so Mavsi vodili za šest točk (34:40), prednost je z dvema izjemnima zabijanjima znižal Wade. James je ob prekršku Nowitzkega zadel iz nemogočega položaja (42:47), posnetek bodo še dolgo kazali na številnih televizijskih postajah. Po košu razpoloženega Mariona tri minute pred odmorom je Dallas povedel za devet (42:51). Miami je imel neverjetnega Wada, ki je s trojko zaokrožil sanjski polčas, v katerem je dosegel kar 21 točk. Heati so polčas končali z delnim izidom 9:0 (51:51).
Dallas s skrajnimi močmi držal priključek
Zalet s konca prvega dela so gostitelji prinesli v tretjo četrtino. James je silovito zabil po podaji Wada v protinapadu, nato pa je "Flash" za hrbtom atraktivno poslal Nowitkega v prazno in položil skozi obroč. Dallas je izgubil preveč žog, Miami pa je izvedel nekaj protinapadov. Bibby je zadel dve trojki za vodstvo z 69:61, Terry in Nowitzki pa sta poskrbela, da je Dallas po 36 minutah še lahko upal (75:71).
Evforija po trojki Wada
Prvi koš v zadnji četrtijni je dosegel Marion, sledila pa je izjemna serija Miamija 13:0. Wade je zabil, dodal štiri proste mete, sedem minut in 13 sekund pred koncem pa je zadel trojko z desnega kota po podaji Maria Chalmersa (88:73). Rick Carlisle je moral vzeti minuto odmora, v dvorani so že začeli slaviti zmago, James in Wade sta norela pred klopjo Dallasa. Kazalo je, da na Floridi že slavijo naslov, saj je bil Dallas videti kot razbita vojska.
Veterani v končnici pokazali zobe
Jezni Terry je hitro dosegel štiri točke, Erik Spoelstra je vzel minuto odmora, ki pa ni pomagala. Wade in James sta zgrešila neizdelane mete, žoga je nehala krožiti, ura za iztek napad je skoraj vsakič grozila. Obramba Mavsov je bila vse bolj granitna, samozavest pa se je večala iz sekunde v sekundo. Kidd je s trojko štiri minute pred koncem znižal na 90:84. V zadnjih treh minutah je vajeti igre v roke prevzel Nowitzki. Najboljši evropski igralec je zadeval iz vseh položajev, 57 sekund pred koncem je izenačil s polaganjem (90:90).
Wade je zgrešil met za tri, 26 sekund pred koncem pa je Dirk utišal dvorano z metom izza črte. Po minuti odmora je Terry pozabil na Chalmersa, ki je po podaji Jamesa iz avta na desni strani ostal popolnoma sam. S trojko je 24 sekund pred koncem izenačil (93:93). Carlisle je narisal akcijo za Nowitzkega, ki je švignil mimo Chrisa Bosha in 3,6 sekunde pred koncem z levico položil žogo skozi obroč. Miamiju je zmanjkalo "time-outov", zato je Wade metal iz nemogočega položaja in zgrešil ob sireni.
Carlisle je verjel v preobrat
"Ta ekipa je doživela že veliko težkih trenutkih. Vedno sem jim dejal, da naj ostanejo blizu, v zadnjih minutah se lahko veliko zgodi. Uspelo nam je stisniti v obrambi, nato je stekel še napad. Če hočes osvojiti naslov, moraš verjeti vse do konca. Igral sem z Larryjem Birdom in dobro vem, kaj lahko veliki igralci storijo v zadnjih minutah. Dirka je bolel prst, a v ključnih trenutkih je pozabil na to," je bil zadovoljen trener Dallasa Rick Carlisle.
Spoelstra: To sploh ni bil naš slog igre
"Ko je začela vse iti navzdol, se tega ni dalo ustaviti. Imamo veliko igralcev, ki imajo pravi karakter in so sposobni odgovoriti že na naslednji tekmi. Zelo smo nesrečni, a čaka nas še dolga serija. V obrambi smo popolnoma popustili v zadnjih minutah. Vrgli smo kar 30 trojk, to sploh ni naš slog igre. V napadu nismo poiskali odkritega igralca, le čakali smo, da je ura potekla, tako v zadnjih mesecih nismo igrali," je dejal trener Miamija Erik Spoelstra.
Kdor pleše prezgodaj ...
"Ko sem videl Jamesa in Wada, kako plešeta pred našo klopjo po trojki Dwyana za njihovo prednost 15 točk, sem si rekel, da je na uri še dovolj časa," je povedal Jason Terry, ki se je veselil prve zmage v American Airlines Areni. V finalu pred petimi leti je Dallas vodil z 2:0 v zmagah, potem pa izgubil vse tri tekme v Miamiju in nato še šesto tekmo na domačem parketu.

Serija se seli v Teksas, kjer bodo na sporedu tri tekme. Mavericksi so dobili silovit zalet, v domači dvorani pa so v letošnji končnici izgubili le eno tekmo z Oklahomo.

Finale, druga tekma:
MIAMI - DALLAS 1:1
93:95 (28:28, 23:23, 24:20, 18:24)

Miami: Wade 36 (13/20 iz igre) in 6 skokov, James 20 (8/15 iz igre) in 8 skokov, Bibby 14 (4/7 za tri), Bosh 12 (4/16 iz igre) in 8 skokov, Chalmers 9, Haslem 2.

Dallas: Nowitzki 24 (10/22 iz igre) in 11 skokov, Marion 20 in 8 skokov, Terry 16, Chandler 13, Stevenson 9, Kidd 6, Barea 5, Haywood 2.

Met iz igre: 34/73; 36/75
Met za tri točke: 9/30; 6/17
Prosti meti: 16/24; 17/21
Skoki: 30; 41
Podaje: 13; 18
Gledalcev: 20.003

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:
DALLAS - MIAMI

Četrta tekma, sreda ob 3.00:

DALLAS - MIAMI

Peta tekma, petek ob 3.00:

DALLAS - MIAMI

---------- morebitni tekmi: --------------------

Šesta tekma, ponedeljek, 13. 6., ob 2.00:

MIAMI - DALLAS

Sedma tekma, sreda, 15. 6., ob 3.00:

MIAMI - DALLAS