Luka Rupnik je bil odličen na zadnji tekmi v Zadru in je povsem konkurenčen Marku Marinoviću za mesto prvega organizatorja igre. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Rupnik je bil odličen na zadnji tekmi v Zadru in je povsem konkurenčen Marku Marinoviću za mesto prvega organizatorja igre. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić
Ob odsotnosti Mirze Begića v Debrecenu se je izkazal Alen Omić, ki bo tudi tokrat nosil veliko odgovornost. Foto: www.alesfevzer.com

V torek čaka Ljubljančane gostovanje v latvijski prestolnici, kamor se odpravljajo brez dveh pomembnih mož, Mirze Begića in Sasuja Salina. Finski branilec, ki je bil izvrsten na zadnji tekmi v evropskem pokalu, ko je proti Zenitu dal 21 točk in ujel še deset odbitih žog, si je poškodoval gleženj v soboto v Zadru. Zaradi zvina bo odsoten približno dva tedna.

Begić je zaradi osebnih razlogov prosil, da ostane v Ljubljani, za zdaj pa glede morebitnega odhoda še ni nič znanega. Odlični center je izpustil tudi že gostovanje v Debrecenu, kjer je Olimpija ugnala Szolnoki.

"Riga je zanimiva ekipa. Igrajo zelo agresivno. Doma še bolj kot v gosteh. Vemo, da so v latvijski šoli košarke dobri strelci z razdalje. Ko so odpustili Dillarda, je zdaj glavni igralec Robinson, ki je prej igral na dvojki, zdaj pa na enki. Organizira in veliko tudi meče. Vse se začenja pri tem igralcu. Od domačih je glavni Timma, ki je vsestranski in lahko igra na več položajih, večino časa pa preživi na trojki. Tudi on je gonilna sila te ekipe. Pod košem imajo visokega Falla, ki odlično sodeluje z zunanjimi igralci in dobro skače. Tekma je za nas že lahko odločilna, po drugi strani pa če izgubimo, nismo še nič izgubili. Tako velikega pritiska ni, gremo pa v Rigo po zmagi," je latvijske podprvake opisal Aleš Pipan.

Robinson prvi strelec Lige VTB
VEF je v evropskem pokalu premagal le Szolnoki. Ti dve moštvi je Olimpijin trener tudi označil za najslabši v skupini. Riga igra tudi močno Ligo VTB, kjer pa je vknjižila ob treh porazih tudi tri zmage. Blesti prvi nosilec igre Gerald Robinson, ki je tudi prvi strelec regionalnega tekmovanja. Kot glavo nevarnost je tako kot Pipan Robinsona izpostavil Luka Rupnik: "Kot vsako gostovanje v Eurocupu, bo tudi v Rigi težko. Ravno smo prišli iz Zadra. Takoj nas čaka pot naprej. Trenerski štab nam je že predstavil igralce in način igranja Rige. Če bomo se držali načrta, dali svoj maksimum, lahko prinesemo iz Rige dve točki. Imajo nekaj domačih igralcev, tudi dva reprezentanta, bolj ali manj pa se igra vrti okoli Američana Robinsona in Latvijca Timme. Bo zanimivo, saj so tudi oni mlada in agresivna ekipa, ki igra veliko protinapadov. Nas čaka težko delo."

Rupnik je bil na zadnji tekmi v Zadru prvi ljubljanski strelec, Markom Marinovićem se popolnoma enakovredno bojuje za mesto prvega organizatorja igre, letos pa je nasploh naredil velik korak naprej, ki pravi, da je posledica trdega dela poleti, ko je ves čas posvetil le treningom, največ pa je delal na telesni moči. "Vse tekme so po istem kopitu. Hitro si priigramo prednost, a nato nerazumljivo pademo. Tega se zavedamo vsi v ekipi. To je tudi najpomembnejše, da vemo, kje moramo odpraviti napake. Verjamem, da bomo imeli v prihodnje manj padcev in bomo igrali bolj konstantno," je Rupnik še spregovoril o največji težavi Olimpije, ki so veliki padci v igri.

SKUPINA D, 5. krog
Torek ob 18.30:
VEF RIGA - UNION OLIMPIJA

Ob 19.00:
SZOLNOKI - BEŠIKTAŠ

Sreda ob 18.00:
ZENIT ST. PETERSBURG - HIMKI M.

Lestvica:                          
HIMKI MOSKVA         4  3 1  +44  7
BEŠIKTAŠ             4  3 1  +21  7
UNION OLIMPIJA       4  3 1  +10  7
ZENIT ST. PETERSBURG 4  1 3   +3  5
-----------------------------------
SZOLNOKI             4  1 3  -28  5
VEF RIGA             4  1 3  -50  5