Pred letošnjo sezono se je zdelo, da je Goran Dragić nedotakljiv, a prihod Isaiaha Thomasa je porušil ravnotežje pri Sunsih. Foto: Reuters
Pred letošnjo sezono se je zdelo, da je Goran Dragić nedotakljiv, a prihod Isaiaha Thomasa je porušil ravnotežje pri Sunsih. Foto: Reuters
Kevin McHale
Snubcev za Gorana ne bo manjkalo. Velik Goranov oboževalec je trener Houstona Kevin McHale. Prav Houston je izrazil veliko željo, da Gogija vrne nazaj v Rocketse. Foto: EPA

Slovenski reprezentant je nazadoval od lanske sezone, ko je bil gonilna sila Sunsov. Ne po svoji krivdi. V klub je poleti nepričakovano prišel še en branilec Isaiah Thomas, v zadnjem trenutku pa je dolgoročno pogodbo podpisal tudi Eric Bledsoe. "Triglava pošast", kot so v Phoenixu poimenovali branilsko navezo Dragić-Bledsoe-Thomas, je na začetku dajala rezultate, a v zadnjem obdobju so predstave vse slabše.

Najtežja naloga trenerja Jeffa Hornacka je bila razporeditev minut med vse tri branilce in ustvariti med njimi pravo kemijo. Očitno mu ni uspelo. Največ je pri menjavah in taktičnih zamislih izgubil prav Dragić, ki so ga čedalje bolj potiskali na dvojko ali celo trojko, ne pa na mesto organizatorja igre, kjer je lani najbolj blestel. Njegovo povprečje je za štiri točke slabše kot lani, na koš meče manj, slabši je met izza črte, padlo je število podaj ...

Dragić je priznal, da ni ravno zadovoljen s svojim statusom na parketu. Predvsem ga muči, da žoga ni toliko pri njem kot prejšnjo sezono. A žoga je ena, porabnikov pa je letos še več. Dragić ima manj metov na koš kot Bledsoe in Markieff Morris. Tu je zdaj še Thomas. Trener Hornacek se zaveda Goranovih težav: "Nihče nima rad, da mu zapoveš, da dela nekaj drugega, če je navajen igrati drugače. Še vedno ga skušamo vključiti v igro in mu dati žogo."

Phoenix je sezono dobro začel, a tako kot lani, ko je bil presenečenje, pada. Čedalje bolj je vidna luknja pod obročema, kjer se pozna odsotnost kakovostnega krilnega centra, na "petici" pa Miles Plumlee in neizkušeni Aleks Len predvsem obrambno nista na ravni boljših moštev v ligi.

Položaj kar kliče po spremembah in tega se zaveda tudi vodstvo Sunsov. Prva govorica se je pojavila že v četrtek. In povezana je prav z Goranom Dragićem. Bolj preseneča, s čim bi se zadovoljil Phoenix. Svojega branilca, ki bo poleti prost igralec, bi oddali že za prvi izbor na naboru. Pri Sunsih se zavedajo, da lahko Dragić poleti za novo pogodbo zahteva denar, ki ga vodstvo ne bo želelo dati. Tako bi ob menjavi zanj dobili vsaj nekaj. Po poročanju ESPN-a največ zanimanja za Dragića vlada pri Lakersih in Rocketsih.

Da bodo pri Phoenixu aktivni, potrjujejo tudi besede vodje košarkarskih operacij pri Sunsih Lona Babyja: "Pričakujte, da bomo aktivni. Pri tem mislim, da ne bomo sedeli in čakali na telefonski klic. Mi bomo klicali naokoli vse klube, dvigovali temperaturo in preučevali možnosti. Ne bi me prav nič presenetilo, če sklenemo posel do četrtka."

Izvršni direktor kluba Ryan McDonough je krivdo prevzel nase. "Sestava naše ekipe je neuravnotežena, in to je moja krivda. Imamo preveč branilcev. Na neki točki bomo morali ekipo uravnotežiti, dodati visokega igralca, ki bo dosegal točke in skakal. Hkrati je menjava izziv, saj imamo veliko talentiranih igralcev. Vse bomo preučili v naslednjem tednu in 19. februarja bomo videli, kje smo," je povedal McDonough.

Prestopni rok se bo iztekel v četrtek ob 21.00.