Aleš Pipan bo na EP-ju v Sloveniji v vlogi makedonskega selektorja. Foto: Rene Gomolj
Aleš Pipan bo na EP-ju v Sloveniji v vlogi makedonskega selektorja. Foto: Rene Gomolj

Noben drug slovenski košarkarski trener se ne more pohvaliti, da je vodil tri reprezentance. Makedonci so bili presenečenje zadnjega evropskega prvenstva, saj so se z izjemnim branilcem Bojem McCalebbom prebili do polfinala.

Pipan, ki vodi tudi jadranskega ligaša MZT Skopje, bo imel zelo težko delo, če bo želel ponoviti ta uspeh. Makedonija bo na Jesenicah igrala v predtekmovalni skupini B, ki je zelo balkansko obarvana, saj so v njej tudi Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Srbija.

V oddaji Tednik ste lahko v ponedeljek videli prispevek o Makedoniji, kjer Slovence zelo cenijo. Aleš Pipan je povedal: "Nepričakovano sem prišel v Skopje in ni mi žal. Spominja me na čase, ko sem še igral košarko. Sproščeno življenje, brez velikih pritiskov ..."

53-letni Pipan je bil selektor Slovenije na evropskih prvenstvih 2005 in 2007 ter na svetovnem prvenstvu 2006. Leta 2010 je postal poljski selektor. Poljska košarkarska zveza in slovenski strokovnjak sta dosegla sporazumni dogovor o prekinitvi pogodbe. Predsednik poljske zveze Grzegorz Bachanski je že predstavil novega selektorja Dirka Bauermanna, nekdanjega selektorja nemške izbrane vrste.