Boj za odbite žoge je Union Olimpija dobila z 39:27. Foto: ABA Photo
Boj za odbite žoge je Union Olimpija dobila z 39:27. Foto: ABA Photo
Union Olimpija - Krka
Trener Krke Aleksandar Džikić: "Naredili smo veliko napak, vendar ne zaradi obrambe Olimpije, ampak zaradi slabih svojih odločitev." Foto: ABA Photo
Olimpiji slovenski derbi Lige ABA

Teoretično imajo tudi Ljubljančani možnost, da se prebijejo v Evropo, toda kombinacije zanje so sila zakomplicirane, prav tako Krka nima usode več v svojih rokah, vse pa lahko odloči že MZT Skopje z zmago nad Radničkim. Krka v zadnjem krogu jadranskega tekmovanja gosti Szolnoki, Olimpija pa gostuje v Zadru.

Letos sta se ekipi pred dvobojem v Stožicah pomerili že trikrat. Zmaji so bili boljši v superpokalu na začetku sezone v Portorožu, Krka je v Ligi ABA slavila v Novem mestu, prav tako pa so bili slovenski prvaki boljši v finalu pokala v Mariboru, ko so tudi prvič v zgodovini kluba osvojili to lovoriko. Prva dvoboja sta bila zelo izenačena, februarja v pokalu pa je Krka nadigrala Olimpijo, ki ji je proti koncu samo še uspelo omiliti poraz (83:70).

Olimpija premočno dobila skok
Tudi tokrat je bil dvoboj izenačen, po prvem polčasu so gostitelji vodili za tri, v zadnji četrtini pa prevzeli pobudo in pred zadnjimi tremi minutami povedli za osem, toda Novomeščani so se vrnili v igro, se povsem približali, a pod obročem – tako kot vso tekmo – so bili Ljubljančani uspešni in odločili srečanje.

Ene izmed ključnih točk je dosegel Dino Murić, ki se je izkazal z dvojnim dvojčkom, saj je ob 17 točkah ujel še 13 odbitih žog. Še točko več je dosegel Alen Omić, ki je skupaj z Murićem kraljeval pod obročema. Zmaji so bili odlični v skoku, ki so ga dobili z 39:27, kar je izpostavil tudi Aleksandar Džikić: "Zadovoljen sem z igro v obrambi, z napadom pa ne. Naredili smo veliko napak, vendar ne zaradi obrambe Olimpije, ampak zaradi slabih svojih odločitev. Težko je igrati, ko nimaš prostih metov, v drugem nismo metali niti enega, skupaj na tekmo pa le pet. Nedvomno pa je bil odločilen tudi skok."

Krka nemočna brez Bečirovića in Murića
"Napake smo delali v tranziciji, ni bilo toliko težav z igro ena na ena. Sicer je Murić dosegel odločilni točki po igri ena na ena, ampak mislim, da nismo dobili toliko točk po individualnih akcijah. Nisem zadovoljen z našo igro, se nam je pa poznala odsotnost Murića in Bečirovića, ki sicer v povprečju skupaj dosegata po 25 točk," je dodal novomeški trener, ki je pogrešal kapetana Murića.

Prav tako ni mogel vso tekmo računati na drugega nosilca igre Sanija Bečirovića, ki se je v prvem polčasu nerodno zaletel v Chrisa Bookerja in si poškodoval ramo. Še ni jasno, kako resna je poškodba, vendar pa izkušeni branilec zaradi bolečin v roki ni mogel nadaljevati tekme: "Bili smo v igri vse do konca tekme, toda Olimpija si je bolj želela zmage. Bili so bolj sveži kot mi, ampak z nekaj pametnejšimi odločitvami bi lahko tudi mi dobili to tekmo. Ne glede na vse je Olimpija zasluženo dobila tekmo, saj si je preprosto bolj želela te zmage."

Pipan zadovoljen s skokom, ne pa s strelskim učinkom
Veliko bolj zadovoljen je bil razumljivo Aleš Pipan, ki je vknjižil tretjo zaporedno zmago v Ligi ABA: "Čestitam fantom za zmago. Tekma ni bila lepa in ne kakovostna, saj je bila tista prava prvenstvena. Naredili smo veliko napak. Obe ekipi sta pokazali veliko željo po zmagi. Boj je potekal za vsako žogo. V drugem polčasu in v zaključku smo ostali zbrani in zadržali prednost. Na koncu je bilo sicer nevarno, da izgubimo, toda ostali smo osredotočeni, odigrali nekaj dobrih napadov in obramb in zasluženo zmagali."

"Začutili smo, da nismo v pravi strelski formi. Salin ni zadel, ko je bil sam, Joksimović je zadel šele ob koncu tekme, Gailius ni bil v strelski formi, kakršna je zanj značilna … Videli smo, da lahko zmagamo samo z igro pod obročem. Tu sta se Omić in Murić dobro znašla in prevladovala pod košem. Se je pa znova pojavila stara bolezen prostih metov, saj smo jih zadeli le šest, smo pa to nadoknadili z dobrim skokom," je dodal Pipan, ki ni bil zadovoljen s strelskim dnem. Znova so imeli zmaji ogromno težav s prostimi meti, saj so jih od 20 zadeli le šest.

Olimpiji slovenski derbi Lige ABA