Rašo Nesterović je v bogati karieri postal tako prvak Evrolige (leta 1998 s Kinderjem) kot prvak Lige NBA (2005 s San Antoniem), lani pa je igral za Olympiacos. Foto: EPA
Rašo Nesterović je v bogati karieri postal tako prvak Evrolige (leta 1998 s Kinderjem) kot prvak Lige NBA (2005 s San Antoniem), lani pa je igral za Olympiacos. Foto: EPA
Olympiacos
Olympiacos je s košem Printezisa v zadnji sekundi finalni dvoboj odločil sebi v prid. Foto: Reuters
Neverjeten preobrat Olympiacosa v finalu Evrolige

Pirejska ekipa je v nedeljo v finalu turnirja Final four v Carigradu po neverjetnem preobratu z 62:61 premagala CSKA in po letu 1997 drugič postala evropski prvak. Pred 15 leti je bil Nesterović na Final fouru v Rimu član Olimpije, vendar ni igral, tokrat pa si je prvič po koncu kariere turnir ogledal le kot gledalec. Seveda je navijal za Olympiacos, saj je bil še lani član ekipe.


Kako komentirate presenetljiv razplet turnirja Final four?
Za vse je bil Olympiacos ovtsajder, toda dokazal je, da lahko brez zvenečih imen in visokega proračuna igra dobro košarko, ki prinaša rezultat.

Ste pri zaostanku 19 točk verjeli v preobrat?
Pričakoval sem dva scenarija. Ali bo CSKA naredil še višjo razliko in ušel na 30 točk, s čimer bi bilo vsega konec, ali pa bo Olympiacos prišel pod deset točk. In res, pustili so nekaj upanja, kar je Olympiacos izkoristil in začel v pravem trenutku igrali najboljšo košarko.

Najbrž se strinjate, da je trener CSKA-ja Jonas Kazlauskas v zadnji četrtini slabo opravil svoje delo ...
Nedvomno. Dušan Ivković ga je nadigral s taktiko in dokazal, da je eden najboljših trenerjev v Evropi.

Kdo je bil po vašem mnenju najboljši igralec zaključnega turnirja?
Vassilis Spanulis.

Koga bi še izpostavili?
Printezisa in Papanikolauja. Tekmeci vedo, da je Spanulis glavni motor ekipe, zato se nanj dobro pripravijo. Olympiacos je imel v Papanikolauju še enega ključnega moža, ki je s trojkami, prodori in svojo energijo ekipo vrnil v igro. Sem pa vesel prav za vse fante, saj so fenomenalni tudi kot osebe in si res zaslužijo, da so evropski prvaki.

Kako se lahko takšnemu asu, kot je Ramunas Šiškauskas zgodi, da v odločilnem trenutku zgreši oba prosta meta? Je bil pritisk prevelik?
Ne, ne gre za to. Že stokrat je bil pod takšnim pritiskom in je dokazal, da lahko zadene. Ne vem, morda enostavno ni bil dovolj zbran. To se seveda lahko zgodi vsakomur.

Olympiacosu je podvig uspel že v polfinalu ...
Vedel sem, da bodo šli "na fight", na trdo igro, saj to njim odgovarja. Zasluženo so premagali Barcelono.

Kako bi na kratko opisali košarko, ki smo jo videli v Carigradu?
V ospredju je bila trda obramba. Ni bilo visokih rezultatov. Dejstvo je, da prvak lahko postaneš z obrambo, ne z napadom.

Vas je na turnir Final four povabil Olympiacos?
Priskrbeli so mi karte, sicer pa sem šel sam.

Ste se srečali z nekdanjimi soigralci Olympiacosa?
Po finalni tekmi sem jih nekaj na hitro videl. Pred tekmo nimajo radi, če jih motiš, saj imajo svoj ritem.

Neverjeten preobrat Olympiacosa v finalu Evrolige