Tyrese Rice je lani blestel na Final Fouru Evrolige, pred sezono pa je s Himkijem podpisal triletno pogodbo. Foto: EPA
Tyrese Rice je lani blestel na Final Fouru Evrolige, pred sezono pa je s Himkijem podpisal triletno pogodbo. Foto: EPA
Kerem Tunčeri je v Stožicah že gostoval z Efesom. Foto: Sandi Fišer
Vasilij Karasjov
Vasilij Karašev je nekdanji ruski reprezentant in tudi selektor. Foto: EPA
Mareks Mejeris, Arturs Berzinš, Danilo Gallinari
Mareks Mejeris in Arturs Berzinš v dresu Latvije poskušata ustaviti Italijana Danila Gallinarija. Foto: EPA
Stefan Sinovec
Stefan Sinovec je ključni mož Szolnokija. Foto: Liga ABA
Pred evropsko sezono zmajev

skupina. V sredo ob 18.30 zmaji gostujejo v Carigradu.

Prvi nasprotnik Olimpije bo Bešiktaš, s katerim se bodo zmaji prvič pomerili v evropskih tekmovanjih. Lani petouvrščeno moštvo rednega dela turškega prvenstva, v končnici pa je izpadlo v četrtfinalu, je pred dvema letoma drugič osvojilo državni naslov. Tedanja sezona je bila najuspešnejša v klubski zgodovini, saj so črno-beli iz Carigrada postali tudi pokalni prvaki ter osvojili še Eurochallenge. Letos bodo osmič nastopili v evropskem pokalu.

Iz Uniona Olimpije so sporočili, da bo v evropskem pokalu lahko igral tudi Mirza Begić, ki je bil uspešno registriran in je z moštvom odpotoval v Turčijo. Kot je znano, se je 216 cm visoki center Olimpiji pridružil prejšnji mesec, pogodba pa mu omogoča predčasen odhod, če bi dobil ustrezno ponudbo iz tujine.

Najbolj zveneče ime ekipe je izkušeni turški reprezentančni branilec Kerem Tunčeri, ki je prišel pred letošnjo sezono. Bešiktaš je v prvem krogu državnega prvenstva klonil pred Darušafako, kjer igra Gašper Vidmar, ki je igral tako za Bešiktaš kot tudi za Olimpijo. Prvi strelec carigrajske vrste je bil krilni center JaJuan Johnson s 26 točkami. Sledil je Tunčeri z 18, v vrsti Ahmeta Kandemirja pa velja izpostaviti še organizatorja igre Chrisa Loftona, ki je bil lani prvi strelec kluba, in nevarnega Avstralca Ryana Broekhoffa, ki so ga slovenski ljubitelji košarke spoznali na svetovnem prvenstvu.

Proti Himkiju pred praznimi Stožicami
Najslovitejši nasprotnik je Himki, ki prvi prihaja v Stožice, a bo tekma odigrana pred praznimi tribunami kot kazen za "incident Predin". Klub iz moskovskega predmestja je na stavnicah prvi favorit za osvojitev naslova v evropskem pokalu, kar mu je že uspelo leta 2012, leto predtem pa je osvojil tudi VTB-ligo, kjer nastopajo vsi najboljši ruski klubi vključno s CSKA-jem, a tedaj to še ni štelo za državno prvenstvo. Himki, ki je lani v regionalnem tekmovanju klonil v četrtfinalu pred Nižnim Novgorodom, je v zadnjih letih vedno sestavil izvrstno zasedbo, še posebej pa pred sezono 2008/09, ko je ogromno vložil v ekipo, nato pa klonil v finalu evropskega pokala.

Tri leta moštvo vodi nekdanji odlični litovski branilec Rimas Kurtinaitis, ki je kot igralec postal evropski in olimpijski prvak. Himki, kjer je igral tudi Boris Gorenc, je odlično začel regionalno ligo in vknjižil dve visoki zmagi. Nadigral je Avtodor Saratov in Cmoki iz Minska. Izvrstno se je v novem klubu znašel Joffrey Lauvergne. Francoski reprezentant, ki je prišel iz Partizana, je glavno orožje pod obročem. Z zunanjih položajev pretijo izjemni Finec Petteri Koponen, izkušeni hrvaški branilec Marko Popović in Tyrese Rice, Američan s črnogorskim potnim listom, ki je bil lani celo MVP Final Foura Evrolige, ko je blestel ob presenetljivem slavju Maccabija. Omeniti velja še krili Tylerja Honecutta in prekaljenega Sergeja Monjo.

Precej spremenjena ekipa VEF-a
V prvem krogu se bo Himki pomeril z VEF-om iz Rige, ki so ga ruski košarkarji obakrat v evropskem pokalu do zdaj tudi premagali. Latvijski podprvak je stalni udeleženec evropskega pokala. Moštvo iz Rige je do zdaj trikrat postalo državni prvak, celo trikrat zapored do leta 2013, predtem pa je v nekdanji Sovjetski zvezi tudi trikrat osvojilo tretje mesto. Lani se klubu v Ligi VTB, kjer nastopa tudi letos, ni uspelo prebiti v končnico.

V VTB-ligi je VEF, ki je pred sezono dodobra spremenil moštvo, letos premagal Jenisej iz Krasnojarska, klonil pa pred Rdečim oktobrom. V kvalifikacijah za Evroligo ga je ustavil Strasbourg. Prvi strelec je ameriški branilec Gerald Robinson. Pod obročem je nevaren Senegalec Bamba Fall, ki je tudi odličen skakalec. Pomembno vlogo igrajo še krilni center Mareks Mejeris, ameriški organizator igre Kevin Dillard, krilo Janis Timma in Arturs Berzinš, ki je tudi kapetan ekipe.

Po selitvi v Sankt Peterburg tudi novo ime
Zenit bo četrtič igral v Eurocupu. Klub se je pred letošnjo sezono iz okolice Moskve preselil v Sankt Peterburg in s sodelovanjem z Gazpromom spremenil ime iz Triumpha v Zenit. Lani je klonil v četrtfinalu Lige VTB, sicer pa večjih uspehov v kratki zgodovini – obstaja od leta 2003 – na ruskem in mednarodnem prostoru, čeprav je svoj čas v ekipo vložil kar zajetno vsoto denarja, nima.

Sezono v regionalnem tekmovanju, ki šteje tudi kot rusko državno prvenstvo, saj v njem nastopajo najboljši klubi iz največje države sveta, je začel z zmagama nad Nymburkom in Jenisejem. V napadu je za zdaj glavni adut portoriški organizator igre Walter Hodge, ki pa igra za reprezentanco Ameriških deviških otokov. Hodge ima veliko pomoč v ameriškem branilcu Cameronu Jones. Obenem so nevarni tudi srbski krilni center Dejan Borovnjak ter ruski reprezentant Dmitrij Kulagin in Kanadčan Kyle Landry, ki igra pod obročem. Klub, za katerega je eno sezono igral tudi Uroš Slokar, vodi eden najboljših ruskih košarkarjev po razpadu Sovjetske zveze, Vasilij Karašev.

S Szolnokijem letos vsaj štiri tekme
Zenit v prvem krogu čaka najboljši znanec zmajev Szolnoki Olaj, ki letos igra tretjo zaporedno sezono v Ligi ABA. Szolnoki bo prvič igral v Eurocupu, sicer pa je to tretji madžarski klub, ki bo nastopil v drugem najmočnejšem klubskem tekmovanju stare celine. Moštvo Dragana Aleksića je aktualni madžarski državni in pokalni prvak, v jadranski ligi pa je lani zasedlo četrto mesto, a je v Eurochallengeu, kjer se je pomerilo tudi s Krko, bilo četrto.

Letos je edini madžarski predstavniki v regionalnem tekmovanju dobro začel Ligo ABA in ima enak izkupiček kot Olimpija. V prvem krogu je moral doma priznati premoč Partizanu, nato pa je v Valjevu ugnal Metalca in doma Igokeo. Ključni možje so Stefan Sinovec, David Vojvoda, Lazeric Jones, Strahinja Milošević, Marko Brkić in Akos Keller.

Lani je naslov osvojila Valencia, ki jo je v skupinskem delu Olimpija dvakrat ugnala. Zmaji so napredovali iz skupine, nato pa izpadli v drugem delu, ko so se pomerili s Hapoelom, Budivelnikom in Banvitom. V Eurocupu bo nastopil tudi slovenski reprezentant Edo Murić s Partizanom, ki se po dolgih letih poslavlja od Evrolige.

Skupina D, 1. krog, sreda ob 17.30:
HIMKI MOSKVA - VEF RIGA

Ob 18.30:
BEŠIKTAŠ - UNION OLIMPIJA

Ob 19.00:
SZOLNOKI - ZENIT ST. PETERBURG

Pred evropsko sezono zmajev