Ekipa Uniona Olimpije za sezono 2014/15. Foto: Aleš Fevžer
Ekipa Uniona Olimpije za sezono 2014/15. Foto: Aleš Fevžer
Aleš Pipan
Aleš Pipan je dejal, da je vprašanje o ciljih kluba bolj primerno za vodstvo, cilji strokovnega štaba in igralcev pa so na vsaki tekmi zmaga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Olimpija ima odlične razmere za vsakega igralca, da postane vrhunski. Igralci, ki želijo igrati in delati ter je zanje na prvem mestu napredek, ne zaslužek, še vedno radi pridejo v Olimpijo. Če pa mislijo, da bodo sem prišli zaslužit, potem je bolje, da sem ne hodijo.

Mirza Begić
Mirza Begić se je že na pripravljalnem turnirju v Novem mestu, ki ga je dobila Olimpija, izkazal za veliko okrepitev. Foto: Drago Perko/Kosarka.si
Union Olimpija pred novo sezono

Lani je Union Olimpija zelo slabo začela sezono v jadranskem tekmovanju, šest uvodnih porazov je praktično zaznamovalo celotno sezono, letos pa bodo v prvih štirih krogih igrali proti štirim najboljšim iz lanske sezone: "Žreb je, kakršen je. Na to nimamo vpliva. Dobili smo že na začetku lanski Final Four. Že na začetku se bo treba pripraviti maksimalno. Nobena tekma ne bo lahka, ne le zdaj na začetku, ampak tudi pozneje. Želimo si, da se lanski scenarij ne ponovi. Skušali bomo v teh štirih tekmah, za katere mnogi pravijo, da so najtežje, storiti maksimum. V Ligi ABA niso nevarni le Partizan, Zvezda, Cedevita in Cibona. Vsak te lahko preseneti in vsak je nevaren tako doma kot v gosteh."

Konkurenčni v vseh tekmovanjih
Kakor koli že, kljub težkemu razporedu pa trener zmajev optimistično pričakuje začetek sezone in je zadovoljen z dozdajšnjim delom: "Prvi mesec priprav smo bili v bolj okrnjeni sestavi. Po svetovnem prvenstvu sta prišla Omić in Salin. Tako smo zadnjih pet ali šest dni kompletni, ko je z nami podpisal še Begić, čeprav je z ekipo treniral že prej. Ekipa je konkurenčna vsem drugim v tekmovanjih, v katerih bomo igrali. Nekaj časa še potrebujemo, da dvignemo nivo igre na raven, na kateri želim, da bomo letos igrali. S tako dobrimi treningi, kot jih imamo v zadnjem času, se lahko hitro napreduje in pričakujem, da bomo iz tekme v tekmo rasli ter igrali vse bolje."

Jaka Brodnik bo odsoten še približno mesec dni, Dino Murić, ki bo kapetan moštva, je nekaj časa okreval po artroskopiji, po prihodih Marka Marinovića in Mirze Begića pa je ekipa zdaj popolna: "Moja želja je, da čim dlje ostajamo skupaj. To je najpomembnejše. Ekipa je, kakršna je, a to se lahko hitro spremeni. Sredstva so, kakršna so. Ekipa je cenejša kot lani. Dalj časa, ko bomo ostali skupaj, boljši bomo. Ekipo smo sestavili po mojih željah glede na sredstva, ki jih imamo. Vsak trener si želi čim boljše igralce, ekstra dobri igralci so dragi, takih pa si Olimpija ne more privoščiti. Vseeno smo kupili igralce, ki lahko dajo toliko kot tisti dragi igralci, in morali se bodo zato še toliko bolj potruditi na vsaki tekmi ter treningu."

O Begićevem odhodu Pipan ne bo razmišljal
Po zadnjih dveh okrepitvah ima Olimpija 13 igralcev, na vseh položajih je moštvo dobro pokrito, kar nekaj igralcev pa lahko odigra na več mestih: "Vsi, ki so v ekipi, so sposobni dati svoj delež k zmagi Olimpije. Tako tudi treniramo. Tudi kakšne poškodbe, ki so sestavni del športa, nas ne smejo več vreči iz tira. Torej, vsakega poškodovanega igralca lahko nadomesti kdo drug, nivo igre tako ne bi smela trpeti."

Največja okrepitev Olimpije je brez dvoma Begić, ki je uveljavljen center v Evropi, toda košarkar, ki je odigral tudi dve evropski prvenstvi za Slovenijo, ima odprto pogodbo, po kateri lahko kadar koli odide v drug klub: "Najpomembneje je, da o tem ne razmišljam. Manj kot o tem razmišljam, manj se bomo nervirali. Razmišljam, kot da bo ostal celo sezono. Čim manj je treba razmišljati, da ima odprto pogodbo. Želim si, da bi ostal do konca prvenstva. Bolje kot bo igral, več kot bomo zmagovali, bolj se mu bo odprla pot v klub, v katerem bo zadovoljen s finančnega vidika. Na delovni proces ne sme vplivati, vsako tekmo moramo igrati na zmago, kot da ves čas ostaja z nami."

Zaradi Begića in Omića obramba še agresivnejša
Pomembna okrepitev je tudi srbski organizator igre Marinović, ki bo veliko pripomogel s svojimi izkušnjami: "Poseči smo morali po alternativi, ko je propadla zgodba z Rebcem. V Sofiji je ostal brez aranžmaja. Hitro smo izkoristili to priložnost. Gre za zelo izkušenega igralca, kar je na tem položaju zelo pomembno. Ta pozicija je zelo občutljiva. Mislim, da smo z njim zadeli v polno. Vse skupaj bodo pa pokazale tekme."

"Lažje je, če si z ekipo od prvega dneva. Tako imaš vse pod kontrolo in hitro spoznaš, kako ekipa diha, kdaj je treba popustiti, kdaj še okrepiti treninge … Za zdaj smo lahko zadovoljni, kako vse poteka," je dodal Pipan, ki začenja drugo sezono na klopi Olimpije, a lani se je zaradi obveznosti z makedonsko reprezentanco ekipi pridružil pozno med pripravami, letos pa je z moštvom že od začetka. In kakšno Olimpijo lahko letos pričakujemo? "Imamo dva kakovostna visoka igralca. Ta agresivna obramba, ki bo morala krasiti našo igro, bo morala biti podprta z dobrim skokom v obrambi ter s hitro tranzicijo. Igralcem bo malo lažje, kajti bodo lahko imeli občutek, da jim Begić in Omić čuvata hrbet. Tako bodo lahko še bolj agresivno pritisnili in s tem imamo več možnosti za hitro igro. V napadu pa želimo biti čim bolj raznovrstni. Lahko igramo na perimetru, veliko žog pa bo treba spraviti tudi pod koš in izkoristiti to višino."

V sezoni 2014/15 bodo barve Uniona Olimpije branili Luka Rupnik (185 cm/21 let), Paolo Marinelli (191 cm/19 let), Gregor Hrovat (196 cm/20 let), Jaka Brodnik (203 cm/22 let), Sasu Salin (192 cm/23 let), Vasilije Vučetić (207 cm/18 let), Dino Murić (200 cm/24 let), Mirza Begić (216 cm/29 let), Hristo Nikolov (200 cm/29 let), Blaž Mahkovic (201 cm/24 let), Alen Omić (217 cm/22 let), Marko Marinović (185 cm/31 let) in Halil Kanacević (203 cm/23 let).

Olimpija ima odlične razmere za vsakega igralca, da postane vrhunski. Igralci, ki želijo igrati in delati ter je zanje na prvem mestu napredek, ne zaslužek, še vedno radi pridejo v Olimpijo. Če pa mislijo, da bodo sem prišli zaslužit, potem je bolje, da sem ne hodijo.

Union Olimpija pred novo sezono