Prva dva izbora letošnjega nabora Andrew Wiggins (levo) in Jabari Parker (desno). Foto: Reuters
Prva dva izbora letošnjega nabora Andrew Wiggins (levo) in Jabari Parker (desno). Foto: Reuters
Dario Šarić
Dario Šarić - eden največjih evropskih talentov zadnjih let - je bil izbran kot 12. Foto: Reuters

ige NBA je Andrew Wiggins. Cleveland Cavaliers so drugič zapored izbirali prvi in četrtič od leta 2003, ko so izbrali LeBrona Jamesa.

Strokovnjaki so napovedali, da je letošnji nabor eden najmočnejših v zadnjih letih, morda najmočnejši prav od omenjenega izpred 11 let, številnim, ki z letošnjim naborom postajajo člani elitne druščine najmočnejše košarkarske lige na svetu, pa napovedujejo bleščečo prihodnost. Drugič zapored je prvi izbor drafta Kanadčan, saj so Cavaliersi lani izbrali Anthonyja Bennetta, ki pa v prvi sezoni ni navdušil. Wiggins je 19-letni branilec, ki je obiskoval univerzo Kansas.

Tretji so izbirali Milwaukee Bucksi, v Wisconsin pa prihaja krilni košarkar z Duka Jabari Parker. Tretji izbor je kamerunski center Joel Embii, ki je prav tako obiskoval Kansas, toda novopečeni član Philadelphie je poškodovan in lahko se zgodi, da bo izpustil celotno prihajajočo sezono. Četrti je bil izbran krilni center Arizone Aaron Gordon, ki prihaja v Orlando, peti pa avstralski branilec Dante Exum, ki je novi član Utaha.

Šarić prvi iz Evrope
Prvi izbrani Evropejec je bil Dario Šarić, ki so ga kot 12. dobili Magici. Orlando je izbor dobil prek New Yorka in Denverja. Orlando ga je sicer za Elfrida Paytona že zamenjal s Philadelphio. Šariću napovedujejo svetlo prihodnost, kar je Šibeničan že dokazal z izvrstnimi predstavami v dresu Cibone. Še tri leta bo ostal v Evropi, kjer bo nosil dres carigrajskega Efesa.

16. izbor je bil bosanski center Jusuf Nurkić, ki se je izkazal v dresu Cedevite. Mladenič se je pred odhodom v Zagreb kalil pri Zlatorogu v Laškem, zdaj pa je novi član Chicago Bullsov, ki so izbor dobili od Charlotta. Biki so že opravili menjavo in pravice za Nurkića ima zdaj Denver. V prvi rundi sta bila izbrana še Švicar Clint Capela in srbski branilec Bogdan Bogdanović, ki je blestel pri Partizanu, pravice zanj pa je od Indiane prejel Phoenix Gorana Dragića. V drugem krogu so bili izbrani še trije njegovi rojaki – Nikola Jokić, Vasilije Micić in Nemanja Dangubić, ob njih pa še Grk Thanasis Antetokoump, Italijan Alessandro Gentile in Francoz Louis Labeyrie. Phoenix je pred Bogdanovićem kot 14. izbral krilnega košarkarja T. J. Warrena in kot 18. organizatorja igre Tylerja Ennisa.

Komisar lige Adam Silver je na oder poklical kot simbolični izbor Lige NBA tudi Isaiaha Austina. Center univerze Baylor naj bi bil izbran v prvem krogu nabora, toda sanje o igranju profesionalne košarke v Ligi NBA so se pri 20-letnemu mladeniču razblinile, ko so zdravniki ugotovili, da ima Marfanov sindrom, redko bolezen vezivnega tkiva.