Boris Zrinski je selektor slovenskih košarkaric. Foto: MMC RTV SLO
Boris Zrinski je selektor slovenskih košarkaric. Foto: MMC RTV SLO
Tjaša Gortnar
Tjaša Gortnar si je ob koncu prvega polčasa poškodovala koleno. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarice gladko prek Nizozemk

V prvem krogu je slovenska vrsta v Bruslju premagala Belgijo s 63:59, v drugem krogu pa je v Kranjski Gori z 79:68 ugnala Litvo. V četrtem krogu v soboto bodo slovenske košarkarice proste, v torek pa bodo Slovenkam nasproti stale Slovakinje, s čimer se bodo varovanke Borisa Zrinskega pomerile z vsemi štirimi ekipami v svoji skupini.
18 točk Nike Barič
Nizozemke so korak z vodilno ekipo kvalifikacijske skupine C držale le v uvodnih treh minutah, nato pa so slovenska dekleta prevzela vajeti igre v svoje roke. Natalie van den Adel je sredi 6. minute še znižala na 7:5, Slovenke so na to odgovorile z 10 zaporednimi točkami (17:5).

Tudi v nadaljevanju vrsta izpod Alp ni popuščala. Odlična agresivna obramba in hitra igra v napadu sta košarkarice iz dežele tulipanov silili v številne napake. Tanya Bröring je na začetku 13. minute zadela za 24:10, nato pa je sledil pravi mrk Nizozemk. Delni niz 18:0 za +32 (42:10) je dve minuti pred polčasom zaključila izjemna Nika Barič (11 točk do polčasa, na koncu z 18 točkami prva strelka tekme), nato pa je za slovensko vrsto sledil pravi šok.

Poškodba Gortnarjeve
V izdihljajih uvodnih 20 minut je Tjaša Gortnar atraktivno blokirala Myrthe Beld pri polaganju, a nerodno doskočila in si poškodovala koleno. Prepeljana je bila na podrobnejše preglede v ljubljanski klinični center. Nesrečni dogodek je v drugem polčasu močni ohromil slovensko igro. Gostujoča reprezentanca se je z delnim nizom 14:2 približala na -18 (44:26), v prvi minuti zadnje četrtine pa še na točko zaostanka manj, a so se slovenska dekleta vselej zbrala in zasluženo slavila še tretjo zaporedno zmago.

Izjavi po tekmi

Boris Zrinski, selektor Slovenije:
"Prvi polčas je bil eden boljših polčasov v zgodovini slovenske košarkarske članske reprezentance, dominirali smo v skoku, v hitrosti, nato pa nas je zelo presekala poškodba Tjaše Gortnar. V drugem polčasu smo igrali ravno nasprotno - premalo agresivno, izgubljali smo koncentracijo, zgrešili smo precej odprtih metov, predvsem pa se slabše vračali v obrambo. Mislim, da smo lahko z doseženim v tem ciklusu lahko zelo zadovoljni, zdaj pa moramo ohladiti glave in se v miru pripravljati naprej. Imamo dovolj časa za priprave na Slovaško. Čvrsto moramo naprej, potrebujemo vse domače zmage in še kakšno v gosteh."

Eva Komplet:
"Prvi polčas smo odigrale fenomenalno, za vsako, ki je stopila na teren, lahko rečem, da je dala maksimum od sebe, temu primeren je bil tudi rezultat. Žal pa se je potem pripetila poškodba Tjaše Gortnar, kar nas je v igri malce zaustavilo. A z druge strani se vidi, kakšna ekipa smo, da nam ni vseeno zanjo. Upam, da ni nič resnega, da se kmalu vrne nazaj na teren in nam pomaga."

Kvalifikacije za EP, 3. krog:
SLOVENIJA
- NIZOZEMSKA
68:52 (19:7, 23:7, 15:25, 11:13)

Slovenija:
Barič 18, Erkič 12 in 5 skokov, Piršič 10 in 6 skokov, Komplet 9 in 6 skokov, Oblak 7, Trebec in Gortnar po 4 in 5 skokov, Dover 2.

Nizozemska: Halman 16 in 6 skokov, van den Adel 11, Beld 9, Bröring 8 in 7 skokov, Ligthart 5, Klein 2, De Roos 1.
Lestvica: Slovenija 6, Litva 5, Slovaška 3, Belgija in Nizozemska po 2.
EP bo leta 2013 v Franciji. Nanj se bosta uvrstili prvi dve ekipi iz skupine.

Košarkarice gladko prek Nizozemk