Grosuplje je gostilo 23. dan slovenske košarke, s čimer se je zaključilo zgodovinsko leto 2013, ko je Slovenija gostila evropsko prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer
Grosuplje je gostilo 23. dan slovenske košarke, s čimer se je zaključilo zgodovinsko leto 2013, ko je Slovenija gostila evropsko prvenstvo. Foto: Aleš Fevžer
Ousman Seneg Krubally
Ousman Seneg Krubally, igralec Grosuplja, je bil s 23 točkami prvo ime tekme vseh zvezd. Foto: Aleš Fevžer
Leteči Krubally posnemal Howarda v Grosupljem

Pomembna prednost, s katero skupaj s tradicijo držimo stik z najboljšimi v Evropi, se je v grosupeljski dvorani Brinje zlahka prelila v košarkarski šov, ki ne potrebuje velikih dvoran. Raje ima, ali pa mora imeti, manjše dvorane, napolnjene do zadnjega sedeža na tribuni in za obema košema. V zadnjih osmih letih je bila tekma najboljših igralcev iz slovenskega prvenstva v Kopru, Škofji Loki, Novem mestu, Kranju, na Polzeli, v Domžalah in v Rogaški Slatini. V zares veliki Areni Stožice samo predlani.

Manjši klubi in mesta za največja kluba
Slovenska klubska košarka se je že pred desetletjem preselila v manjša mesta – v manjše dvorane. Tja, kjer zmorejo finančno pokriti potrebe članske ekipe za tekmovanje v prvi slovenski ligi. Iz Grosuplja, Portoroža, Šentjurja, Rogaške Slatine, s Polzele, iz Laškega in Šoštanja ter še kakšnega slovenskega mesteca, ki nima prvoligaških ambicij, prihajajo košarkarji v Krko in Union Olimpijo.
Slovenija še vedno dobro izhodišče
In bodo še naprej prihajali, če bosta kluba, ki sta z osmimi košarkarji poskrbela za tretjino udeležencev sinočnje zvezdniške predstave v Grosuplju, zdržala na vrhu slovenske klubske košarkarske piramide. Ta je z mladinskimi selekcijami, ki ne nastopajo več redno med šestnajsterico najboljših reprezentanc na kadetskih in mladinskih evropskih prvenstvih še vedno dovolj trdna osnova za igranje posameznikov v elitnih evropskih klubskih tekmovanjih. Tudi za igranje Ljubljančanov in Novomeščanov v evropokalu in evroizzivu ter jadranski ligi.

Prva zvezda grosupeljski Američan
In … slovenski klubi so še vedno zanimivi tudi za tuje košarkarje. Nastop do včeraj skorajda neznanega Američana gambijskih korenin Ousmana Senega Kruballyja je bil eden vrhuncev "23. dneva slovenske moške košarke".

Leteči Krubally posnemal Howarda v Grosupljem